Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
27. 4. 2021 09:22 − 5103× − 4

Fourmaux potěšil M-Sport svým debutem

V Chorvatsku se poprvé v MS ukázal ve Fiestě WRC Adrien Fourmaux a pátým místem rozhodně nezklamal a navíc porazil svého týmového kolegu.

Zatímco v prvních dvou letošních soutěžích dělal týmové jedničce Gusi Greensmithovi souputníka ve druhé Fiestě WRC Teemu Suninen, v Chorvatsku poprvé přesedl z Fiesty Rally2 do vozu nejvyšší specifikace Adrien Fourmaux a s Finem si prohodil auta. Mladý Francouz si tak odbyl debut ve světovém šampionátu s vozem WRC a celkově do tohoto speciálu usedl podruhé v kariéře, když poprvé Fiestu WRC ochutnal při loňské Rallylegend. No a debut to na Balkánském poloostrově byl povedený, když Formauex s Jamoulem svůj vůz dovezli do cíle na pěkné 5. příčce, o kterou je nepřipravilo ani nedělní zaváhání na RZ18, kdy si s vozem ustlali na minutu v příkopě. Fiesta WRC, díky Francouzovu osobnímu sponzorovi, opět v barvách RedBull dojela zdárně až do cíle a šéf M-Sport WRT Rich Millener se nebál přirovnat Fourmauxův debut k premiéře Seba Ogiera ve stejném týmu a hodnotit jeho výkon dosti ohromující.

"Před čtyřmi roky Adrien ani neseděl v rally autě a teď jede vyrovnaně a na některých vložkách i poráží jezdce, které sledoval, když vyrůstal. Adrienův potenciál jsme odhalili brzy, ale myslím, že tento víkend překonal i svá očekávání. Spolu s Renaudem odvedli parádní výkon a zanechali dojem. Věděli, kdy do toho mohli jít a kdy trochu ubrat a i když udělali v neděli dopoledne chybu tak nezpanikařili ani nestresovali, dostali se z příkopu a jednoduše navázali na předchozí tempo. Byl to ohromující debut a v Adrienově přístupu můžete vidět podobné rysy jako u Ogiera. Budoucnost vypadá dobře a nemůžu se dočkat až budeme sledovat jeho další progres s najetými kilometry," říká šéf M-Sport WRT.

Když už bylo nakousnuto porovnání se sedminásobným mistrem světa, i Adrien Fourmaux je produktem francouzské výchovy talentů v rally, když svou kariéru začínal v roce 2017 v Rallye Jeunes, kde v první sezóně bral třetí místo mezi juniory. Druhý rok už juniorku vyhrál a návdavkem přidal třetí místo ve dvoukolkách ve francouzském šotolinovém mistráku. Na Rallye du Var v závěru sezóny zaujal rychlými časy s Fiestou R5 a o rok později již byl ve světě, kde sbíral s podporou FFSA a YACCO zkušenosti ve WRC2. No a nyní debut ve službách M-Sport s WRC a jak říká sám Fourmaux, jediné, čeho po dojetí Chorvatské rally litoval bylo, že už je konec. "V Chorvatsku to byla pořádná výzva, ale užil jsem si každý kilometr a užíval si řízení vozu WRC na rychlostních zkouškách. Celý víkend nám nechyběla rychlost a upřímně řečeno, z celé rally si odnášíme víc pozitiv, než bych čekal. Hodně jsme zlepšili naše tempo a překonal jsem cíle, které jsem si pro rally stanovil," hodnotí Adrien Fourmaux rally. Kdy jej opět uvidíme ve WRC je otázka, avšak dle předsezónních plánů se má dělit o auto se Suninenem, takže i po chorvatském výsledku je více než pravděpodobné, že Francouz dlouho v nejvyšší lize absentovat nebude.

Komentářů celkem: 4
27. 4. 2021 14:071
2 0
Snad Rich Millener ví, co říká...Ogier úplně zkraje taky nijak zvlášť nevyčníval, alespoň pohledem z českýho písečku. Nicméně jak Seb, tak Fourmaux jsou důkazem (ne, že dokladují smajlík), jak efektivní a důkladný je síto Francouzký federace pro hledání talentů.
27. 4. 2021 14:252
1 0
Me teda nejak zvlast neprekvapil smajlík 0.4 s/km pri debutu je ale hodne slusny. Uvidime na soto.
27. 4. 2021 20:213
0 0
Mně velmi potěšil, ať se daří v Portugalsku kde jede taky s WRC!!!!!smajlíksmajlík
27. 4. 2021 21:224
1 2
Hezka prace skoro jak Dominik na Valasce.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!