1. 5. 2021 18:57 − 1423× − 0

Restart tureckého mistrovství

Pandemie vloni zničila kompletní turecký šampionát a jen se štěstím se na tamním území odjel podnik mistrovství světa.

Letošní duben tak tamní posádky zastihnul po hodně dlouhé pauze trvající s onou světovou výjimkou od listopadu 2019. Ještě před startem úvodní asfaltové rally se odehrál v Bodrumu kratší rallysprint na stejném typu povrchu. Toho k rozjetí se po dlouhé pauze využil třeba šampión z let 2017 a 2018 Burak Cukurova. BOTAV Rally Bodrum se sice zúčastnil i Ümit Can Özdemir hájící barvy úřadující mistrovské stáje Castrol Ford Team Türkiye, ale na soupeře se škodovkou nestačil. Cukurova vyhrál všech šest rychlostních zkoušek a do cíle si přivezl náskok více než minuty a půl. Třetí pak skončil Ugur Soylu s další Fabií R5. Všichni tři samozřejmě dorazili i na start první mistrovské soutěže v Eskisehiru. A zdaleka nebyli sami. Speciálů kategorie Rally2 tam ze startovní rampy sjela celá osmička. S dvojicí speciálů Hyundai i20 R5 se představili Erkan Güral a Mustafa Cakal a nechyběl ani druhý pilot Fordu Sabri Ünver. Svůj zrak ale soupeři museli upírat i směrem k druhému jezdci BC Vision Motorsport startujícímu se starší verzí Fabie R5, Bugru Banazovi.

Někdejší účastník juniorského mistrovství světa už v druhém testu zaznamenal nejrychlejší čas. Ve vedení se i přesto udržel jeho stájový kolega Cukurova. Dvojici škodovek tou dobou na průběžném pódiu doplňoval ještě Bulhar Miroslav Angelov, který vyrazil do Turecka pro body do Balkan Rally Trophy. Druhá sekce kopírovala přesně tu první. Jednou zajel rychleji Cukurova, podruhé Banaz a na výsledcích se tak mezi nimi nic výrazně nezměnilo. Jiné to bylo u boje o třetí příčku, kde převzal otěže Özdemir a během dvou zkoušek bulharskému soupeři nadělil třičtvrtě minuty. Několik posádek vozů Rally2 včetně těch dvou v Hyundaiích hrálo doslova druhé housle a nestačilo ani na nejrychlejší posádky dvoukolek. V této kategorii souboje prvního dne ovládnul Fatih Kara v exotickém Fiatu Egea 1.4 T-jet. Ali Turkkan v konvenčním Fordu Fiesta Rally4 na něho ztrácel necelých deset vteřin.

V neděli už Turkkan nedal Karovi ve Fiatu šanci a hned ve druhé ranní zkoušce se dostal před něj. Jako bonus ještě v tom samém testu přeskočil Soylu, který se svou škodovkou na trati strávil o skoro celou minutu více než její vítěz. Z náročných podmínek tam panujících maximum vytěžil i Turkkan, když zajel s vozem Rally4 naprosto senzační druhý nejrychlejší čas. Vítězství ve dvoukolkách a páté místo absolutně mu už vydrželo až do cíle. Z celé sestavy tureckého Fordu tak zanechal největší dojem. Özdemir si sice udržel umístění na pódiu až do samotného cíle, ale s Fiestou R5 by ani o jinou příčku bojovat neměl. Jeho odstup na vítěze činící dvě a půl minuty už tak pěkně nevypadá. Na čele i v neděli probíhal těsný duel dvou jezdců ve Fabiích. Nakonec se o jeho rozuzlení postarala druhá zkouška, ve které Banaz zajel o 23 vteřin lepší čas. To jej katapultovalo do čela. Náskok 6,9 sekundy nebyl kdovíjak veliký, ale Banaz s ním dokázal vzorně hospodařit, všechny útoky ze strany Cukurovy odrazil a do sezóny tak vstupuje vítězně. Teď už je jen otázkou, kdy se odehraje další mistrovská soutěž. Epidemiologové v Turecku znovu tahají za ruční brzdu a nový otravný lockdown je na světě.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!