TZ
15. 5. 2021 11:10 − 2730× − 0

Honza Černý: „Výkon na Šumavě mě hodně nakopl“

Velmi spokojen s výsledkem i výkonem odjel z letošní Rallye Šumava Klatovy Jan Černý.

Se spolujezdcem Petrem Černohorským obsadili po strhujícím souboji s Filipem Marešem cenné druhé místo. V dealerském týmu Louda Auto Škoda Racing se tak mohlo slavit.

Po nepovedené Valašce bylo potřeba něco změnit. „Byl jsem z toho celý otrávený. Tak jsme si sedli, vše v týmu rozebrali a řekli si, co je třeba udělat jinak a kde přidat. Cítil jsem velkou podporu od týmu i rodiny a o to to bylo snažší. Před Šumavou na to bylo dost času, pomohl nám i vydařený test, kde jsme najezdili mnohem více kilometrů, než před Valaškou. Až soutěž samotná ale měla ukázat, zda jsme se někam posunuli,“ přiznává Honza.

Stejně jako ostatní jezdci i on musel pochválit letošní šumavské tratě. „Pořadatelé je skvěle poskládali a líbil se mně i formát, kdy jsme spolu s Vltavou jeli jen jeden den. Nové RZ byly skvělé a šotolinové úseky miluji,“ dodal.

Vstup do soutěže nebyl nejlepší, na Čínově Honza nechal pár vteřin a skončil pátý. Na následujících náročných zkouškách Mlázovská a Keply byl ale vždy druhý a posunul se i na druhé místo za nedostižného Honzu Kopeckého. „Tyhle dva dílčí výsledky mně hodně nabudily, dokázali jsme si, že jezdit rychle stále umíme.“ Následující Strašínská znamenala propad na třetí místo za Václava Pecha. „Ta zkouška mně úplně nesedí, dělal jsem tam drobné chybičky a celkově tempo nebylo dobré.“ I tak panovala se 3. místem v poledním servisu spokojenost.

V podobném tempu odjela posádka Honza Černý – Petr Černohorský i druhé průjezdy. Když se k tomu přidaly technické problémy Václava Pecha, bylo z toho 2. místo po sobotní etapě. Na neděli se ale jasně rýsoval souboj o druhé místo s Filipem Marešem, protože náskok činil pouhých 4,2 sekundy. „Řekli jsme si v týmu, že do toho jdeme naplno i za cenu nějakého rizika. Jsme tady od toho, abychom bojovali, ne jen dojížděli,“ popisoval bojovnou náladu Honza.

První průjezdy zrádným Korábem i Zdebořickou zkouškou s dlouhým šotolinovým úsekem souboj nerozhodly. Bojovalo se o desetinky a obě posádky do toho šly naplno. Zdebořickou zkoušku se Honzovi podařilo dokonce vyhrát. „Tam jsem do toho dal úplně vše, z toho pramenilo i pár chybiček. Ale vítězství v rychlostních zkoušce byl jeden z mých dílčích cílů, ostatně povedlo se nám to skoro po dvou letech.“

Zpět ale k napínavému souboji. Ani druhý Koráb nepřinesl rozuzlení, Filip Mareš stáhl opět jen desetinky a před poslední zkouškou ztrácel stále 4 vteřiny. Muselo se tedy rozhodnout až na poslední Zdebořické. „Jeli jsme znovu naplno, i když ne s tak velkým rizikem. Oproti prvnímu průjezdu jsme zrychlili o 8 vteřin. Když jsem to viděl a porovnal i s časem Honzy Kopeckého, byl jsem si jistý, že to musí stačit. Pak ale přiletěl do cíle Filip a já tam stál s otevřenou pusou a rychle počítal…“ Filip Mareš vytáhl neskutečný výkon a zrychlil dokonce o více než 11 vteřin. Přesto to nestačilo, na Honzu s Petrem mu v cíli chybělo 0,3 sekundy. „Klobouk dolů před Filipem, na té poslední předvedl neuvěřitelný výkon. Chci mu poděkovat za skvělý souboj. My jsme ale nadšeni jak z druhého místa, tak z předvedeného výkonu. Po delší době jsem cítil, že jedu opravdu dobře a mám chuť bojovat za každou cenu. Musím pochválit skvěle připravený vůz Škoda Fabia Rally2 evo, poděkovat Petrovi za skvělý diktát a všem partnerům i fanouškům za podporu. Na zbytek sezóny nás to hodně nabudilo a snad nám to také pomůže při zajištění rozpočtu na další soutěže v sezóně,“ uzavírá hodnocení letošní Šumavy Honza Černý.

Další soutěží by pro Louda Auto Škoda Racing Team měla být červnová Agrotec Petronas Rally Hustopeče.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!