17. 5. 2021 19:48 − 1672× − 0

Malý zájem o výlet na Tenerife

Po dvou kontinentálních soutěžích španělský superšampionát zavítal na vzdálené Tenerife, kde se závodilo na asfaltových cestách.

O nejcitelnější absenci se postarali dva nejrychlejší jezdci šampionátu. José Antonio Suárez do něho se Škodou Fabia Rally2 evo vstoupil vítězně a pak na šotolině Rallye Tierras Altas de Lorca bral body za druhé místo. Jan Solans debutující s Citroënem C3 Rally2 napřed se svým sokem prohrál a pak jej na první letošní šotolině porazil. Na Tenerife tedy ani jeden z nich neodcestoval a dveře k pořádnému zisku bodů se tím otevřely Ivánu Aresovi. Mistr Španělska z roku 2017 do sezóny vstoupil hodně špatně. V Rallye Sierra Morena kvůli poškozené nápravě nedokončil ani první zkoušku a z Lorcy si odvezl body jen za čtvrté místo. Na Tenerife neodstartoval vůbec špatně, když v RZ 1 zajel nejrychlejší čas. Následně se sice propadnul na druhé místo za kanárskou hvězdu Enrique Cruze, ale s desetivteřinovým odstupem po páté zkoušce ještě šlo něco dělat. S rozbitým Hyundaiem i20 R5 po havárii v závěrečné páteční zkoušce ale všechny naděje na zisk bodů pohasly. Sezóna 2021 pro Arese začala špatně a pokračuje doslova katastrofálně.

Ještě hůře ale dopadnul další účastník superšampionátu Eduard Pons, který svou Škodu Fabia Rally2 evo rozbil už na shakedownu. Mechanici celý pátek strávili její opravou, aby se Pons v sobotu vydal zpátky na trať a na bodované Power Stage stejně, a tentokrát už definitivně, odstoupil. Podobný osud jako Ponse málem potkal i José Luise Peláeze, který svým Volkswagenem Polo GTI R5 v shakedownu atakoval svodidla. Jeho vůz ale nebyl kriticky poškozený a posádka stihla zajet i kvalifikaci. V samotné soutěži se pak Peláez dalším dramatům vyhnul a skončil pátý. Z pravidelných účastníků španělského mistrovství se nakonec nejvíce dařilo Surhayenu Perníovi, který na konci první etapy poskočil dokonce na druhou příčku absolutně. V sobotu už nejrychlejším dvěma jezdcům kanárského mistrovství nestačil a v závěru musel odolat útokům ze strany Miguela Ángela Suáreze ve Škodě Fabia Rally2 evo. Pernía v posledním testu ze svého Hyundaie i20 R5 vydoloval maximum, zajel nejrychlejší čas a třetí pozici uhájil.

Suáreze však více než body do supešampionátu zajímalo hodnocení místního kanárského mistrovství. Do něho pilot škodovky vstoupil druhým místem v dubnové Rally Overcame Norte. Na stříbrný stupínek se tam posunul poté, co v poslední zkoušce ze druhé příčky havaroval Luis Monzón. Citroën C3 Rally2 kanárské legendy bohužel na Tenerife citelně chyběl a Monzón po dvou soutěžích sezóny zůstává bez bodu. Zato ze startovní rampy Rally Villa de Adeje sjel jiný Citroën. Za jeho volantem se objevil předloňský kanárský šampión Yeray Lemes, který už se nemůže spolehnout na podporu importéra značky Hyundai. Úvodní podnik absolvoval v Porsche 997 GT3, ale defekt ve třetí zkoušce jej vyřadil ze hry. Teď se vrátil do vozu kategorie Rally2 a s ním i vyhrál jednu ze zkoušek. Na celkový triumf to ale tentokrát nestačilo. Úřadující mistr Enrique Cruz byl se svým Fordem nedostižný a ve druhém testu ukořistěné vedení si udržel až do cíle. Po vítězství v Rally Overcame Norte pokračuje na vítězné vlně a zároveň hodně těží z potíží svých největších soupeřů.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!