17. 5. 2021 07:50 − 4566× − 0

Kopecký vyzrál na Maďary

Úvodní soutěž maďarského mistrovství nabídnula strhující mezinárodní bitvu a ve finále ji vyhrál ruský jezdec.

Nikolay Gryazin svedl na tratích nového podniku Therwoolin Boldogkö Rally parádní bitvu s Madsem Østbergem, kterou v neprospěch Nora rozhodnul defekt a následná výměna kola v závěrečné zkoušce. Vítězné Polo GTI R5 vybarvené do ruské trikolóry se však druhé soutěže šampionátu neúčastnilo a mezinárodní nádech šampionátu se smrsknul na dvojici zahraničních posádek. Østberg letos startuje s Citroënem C3 Rally2 maďarské stáje Tagai Racing Technology a kromě seriálu WRC2 bojuje i o úspěch Citroën Rally Teamu Hungary na domácích tratích. V konkurenčním týmu Topp-Cars nechtěli zůstat pozadu a za volant své Škody Fabia Rally2 evo posadili také mistra WRC2, Jana Kopeckého. V první rally sezóny se ale nedařilo ani jednomu z nich. Nora o dobrý výsledek připravil defekt, Čecha technický problém.

Nejrychlejší maďarští piloti i tak ale poznali, že letos o titul nebudou bojovat jen mezi sebou. Nejvíce bodů si z prvního podniku domů odvezl úřadující mistr András Hadik, který zůstal i pro novou sezónu věrný Fordu Fiesta Rally2. Techniku nezměnil ani Frigyes Turán a Volkswagen Polo GTI R5 jej v první soutěži roku dovezl ke třetímu místu. Mladší generace maďarských pilotů usedla do kokpitů škodovek a nejlépe si z nich počínal čtvrtý Miklós Csomós. Kristóf Klausz do cíle dojel jako šestý a ten, od kterého se čekal nejlepší výsledek, skončil v posledním testu na střeše. Ádám Velenczei tak odjížděl do Ózdu s prázdnou a potřeboval hlavně už bodovat. V první zkoušce zaznamenal solidní třetí čas, ale zbytek etapy spíše připomínal velké trápení. Už v druhém testu se Velenczei propadnul na sedmou příčku a nedokázal se z ní vymanit až do konce první etapy. Nejlépe si tak znovu počínal Csomós, který dokonce vyhrál RZ 3. Na konci prvního dne byl na pátém místě v podstatě posledním jezdcem, jenž držel vzhledem k relativně nízkému odstupu krok se skupinou nejrychlejších.

Přední čtveřice byla namíchána ze dvou domácích a dvou zahraničních pilotů. Nor za volantem Citroënu doplácel na příliš krátkou převodovku, která mu na rychlých úsecích neumožňovala dosáhnout co největší maximální rychlosti. Na mokré závěrečné zkoušce to už taková nevýhoda nebyla a Østberg zajel druhý čas, který jej posunul na čtvrté místo. Trochu jiné pocity zažíval v RZ 6 Turán. Jezdec Volkswagenu vyhrál první čtyři zkoušky a suverénně se držel v čele. V poslední sekci na mokru ale už tak drtivé tempo nepředvedl a v samém závěru spadnul z první příčky na třetí. Na vodě ukázal své jezdecké umění naplno Kopecký, vyhrál oba testy závěrečné sekce a před nedělní etapou na druhém místě zaostával jen o devět desetin. Ve vedení se na konci dne objevil Hadik, který převážnou část etapy strávil na druhém místě za Turánem.

Pilot Volkswagenu vlétnul do druhé etapy jako utržený ze řetězu a už po první zkoušce se vrátil do čela. Následně vyhrál i RZ 8, ovšem pak přišla chyba a havárie, která mu znemožnila pokračování. Ze dvou horkých maďarských želízek v ohni tak zůstal už jen Hadik, pro kterého krajanovo odstoupení znamenalo návrat do čela. Problematický Østbergův víkend mezitím pokračoval. Špatně zvolená převodovka teď už nebyla problémem číslo jedna, stávkující motor se postaral o větší nervy. Potíže začaly už v první nedělní sekci a mechanikům se v servisu nepodařilo závadu vyřešit. Norský pilot se tak mohl začít modlit, aby jeho vůz vydržel až do cíle. Jistě se mu přitom vybavily vzpomínky na první společný start za maďarskou stáj, který při rumunské rally v Brasově skončil předčasně právě pro poruchu motoru. Tentokrát to pohonné ústrojí vydrželo, jen se Østberg musel smířit s tím, že se místo něho na bednu postavil domácí Csomós. Hadik celou druhou sekci úspěšně odrážel útoky Kopeckého a do závěrečných dvou zkoušek odjížděl s náskokem 5,8 sekundy. Oba rivalové na závěr zvolili jiné obutí svých vozů. Volba českého jezdce se ukázala v předposledním testu jako vhodnější, ale stále zaostával o 3,8 sekundy. Stačilo mu necelých devět kilometrů na vymazání tohoto manka? Nakonec se to českému jezdci škodovky skutečně podařilo a vítězství v druhé soutěži šampionátu Hadikovi sebral o pouhé dvě vteřiny.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!