Luboš Tenkl - eWRC.cz
26. 5. 2021 18:02 − 5059× − 7

Tenklův bavorák na Šumavě dodýchával

Luboš Tenkl vypadl z Rally Šumava v průběhu první etapy kvůli zdravotním problémům, nejspíš tak ale zachránil devastaci motoru svého BMW M3.

Krásné BMW M3 E30 Luboše Tenkla a Jiřího Horáka bavilo diváky na Rally Šumava jen pět rychlostních zkoušek. Po průjezdu legendární RZ Mlázovská Tenkl s Horákem odevzdali jízdní výkaz a vrátili se do servisu. „S Jirkou Horákem jsme v součtu nejspíše nejstarší posádka v poli a bohužel se projevila únava materiálu fyzické schránky jezdce. V zimě jsem si při sportovní přípravě při tenisu poškodil ramenní kloub a teď na Šumavě se mi to vrátilo zpět. Rameno začalo hodně bolet a už to nebylo o radosti ze závodění, ale bylo by to o přežití. No, a protože se s Jirkou Horákem závody už jen bavíme, nemáme žádné ambice si něco dokazovat, tak jsme unavená těla i techniku po páté RZ odstavili,“ popisuje s úsměvem Luboš Tenkl.

Bolavé rameno ale nebylo jediným problémem, který na Šumavě Tenkla s Horákem trápil. „Už od první RZ na Činovském okruhu jsem měl pocit, že naše auto dobře nejede. Motor nebyl ve své kondici, ale těžko se mi identifikoval problém a trochu jsem to přičítal tomu, že jsem v autě dlouho neseděl a přes zimu jsem zlenivěl. Výsledky ale nebyly nic moc a hlavně na okruhu jsem moc nechápal, kde jsme nabrali ty vteřiny na soupeře. Jízda nebyla z našeho pohledu špatná, ale auto nejelo. Po soutěži jsme i na základě videozáznamů identifikovali, že motoru nějaké ty koně nejspíš chybí a poslali jsme motor k Jardovi Vančíkovi na kontrolu a ten nám problém hned po zběžné kontrole potvrdil. Přišli jsme o nějakých 50 koní výkonu kvůli prasklým ventilovým pružinám. Bohužel po kompletním rozebrání motoru se projevilo, že těch problémů bylo víc a nejspíš jsme díky odstavení auta kvůli bolavému ramenu, zabránili rozsáhlému poškození motoru, pokud bychom jeli dál. Nakonec to tedy pro nás dopadlo vlastně dobře. Teď čekáme na opravený motor od Jardy Vančíka a na další soutěž už bude všechno snad v pořádku,“ uzavírá Luboš Tenkl.

Nebyl by to ale ten známý Luboš Tenkl, kdyby si nepřisadil nějaký ten komentář ke stávající situaci v rally. „Máme za sebou Valašku a Šumavu ve velkém mistráku a Václava Pecha potrápila technika na Šumavě, chyba na Valašce a trochu i zdraví. Údajně neporazitelné WRC má z pěti odjetých soutěží dva výsledky téměř bez bodů a dvě vítězství, pokud letošní výsledky sečteme s loňskými. Kde je ta dominance a neporazitelnost, kvůli které se tady na přelomu roku upravovaly řády a rozpoutaly se velké vášně? Myslíte si, že za téhle situace by někdo na Autoklubu dělal takový povyk, jako tomu tak bylo i v zimě? Ani náhodou. Chtěl bych se s vámi také podělit o mojí radost nad informací, že Andreas Mikkelsen už testoval hybridní prototyp pro Rally 2, tedy vlastně R5. Všichni výrobci už prezentovali, že půjdou touto cestou a brzo se dočkáme hybridu i z Mladé Boleslavi. Ten určitě bude rychlejší, modernější a taky dražší, než stávající R5, kterých jsou mezi závodníky stovky. Už příští rok a o rok později ještě víc, se dočkáme hybridů v evropských šampionátech a samozřejmě pak i v našem FIA mistráku, kvůli kterému se bude závodit jen ve FIA třídách. Moc se těším na ty diskuse, jak nová hybridní R5 zmaří investice těm stávajícím majitelům spalovacích R5, úplně stejně, jak to měl udělat starý WRC a nebo Dohnalův KIT. Naštěstí tady máme od příštího roku vytvořenou Divizi 2, kam budou moci majitelé starých R5 přejít bez možnosti bodování do MČR a utkat se opět s WRC, když Divizi 1 a mistráky podle FIA budou jezdit s moderními a protěžovanými hybridy…“

Komentářů celkem: 7
26. 5. 2021 19:081
1 1
Perfektně napsáno. smajlík
26. 5. 2021 21:552
0 1
Luboši jsi střelec...,díky!!!Hodně zdraví...!!!
27. 5. 2021 15:223
1 1
Není co dodat. smajlík
Luboš to pojmenoval naprosto přesně, že líp to opravdu nejde. Takže děkuji za srozumitelné popsání situace, kdyby to snad někdo nemohl-nechtěl pochopit..
27. 5. 2021 22:554
0 1
Nekomentuji často příspěvky ale Luboš to pojal opravdu od srdce a pravdivě což v dnešní době umí málo kdo.. Klobouk dolů!!
28. 5. 2021 10:355
0 1
smajlíksmajlík
31. 5. 2021 21:346
0 0
Tak přiznejte se, kdo z autoklubu tu rozdava ty palce dolu? smajlík
31. 5. 2021 22:477
0 0
Crashta smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!