28. 5. 2021 09:35 − 2508× − 0

Hořko sladká Kopná Radka Jatela

Čtvrtý ostrý start si ve své kariéře připsal Radek Jatel, který se postavil na start uplynulé Auto UH Rallysprint Kopná.

A jak je zvykem, závodník z Vysokého Pole usedl do vozu Peugeot 208 R2 ze stáje Sparrow Racing. Radka na sedadle spolujezdce doplnila Zuzana Plšková. Posádka před závodem neměla žádný test, takže se vydala vstříc prvním kilometrům až na trati shakedownu. Pauza, kterou Radek měl nebyla vůbec znát, naposledy v závodním voze seděl v prosinci minulého roku. Od prvního průjezdu zajížděla smíšená dvojice časy na úrovní české dvoukolkářské špičky. Jenže na shakedownu panovaly úplně rozdílné podmínky, než při samotném závodě. V sobotu se posádky probudily do deštivého rána a čekalo je náročných sedm rychlostních zkoušek plných bláta a vytahaných nečistot. Radek se Zuzkou vyrazili do závodu a hned od prvního metru nasadili svižné tempo. „Z rychlostní zkoušky Kameňák jsem měl obrovský respekt. Potkal nás stejný problém, jako asi většinu posádek. Mlžila se nám okna a moc jsem toho neviděl. Nejvíce to bylo poznat v levých zatáčkách, kde jsem jel víceméně na slepo. Proto nás velmi mile překvapil čas, který jsme na této RZ zajeli,“ popsal začátek soutěže Radek Jatel.

Posádka se po prvním měřeném testu zařadila na třetí příčku v hodnocení Rallysprint série. Následovala rychlostní zkouška Březová, kde byla smíšená dvojice v cíli překvapena ještě více. „Jatlíkovi“ se podařilo erzetu vyhrát, což znamená, že byl nejrychlejším jezdcem s vozem poháněným jednou nápravou a porazil i mnohem zkušenější jezdce. V absolutním pořadí tento skvělý výsledek přinesl posun na druhou příčku v rámci RSS. „První dvě erzety nám vyšly výborně, takový výsledek jsme ani nečekali. Návrat do reality však přišel na druhém průjezdu RZ Kameňák, kde jsme projížděli okolo havarovaného vozu dosud vedoucího Martina Lehkého. V tu chvíli mi docvaklo, že jsme se dostali na první místo v RSS. Zanedlouho jsme zpomalili u auta Petra Daniela a tlak na mne byl ještě větší. Byli jsme poslední vůz týmu Sparrow racing, který v soutěži pokračuje. Rozhodl jsem se zpomalit, abych nedopadl jako týmoví kolegové a to se mi nevyplatilo. Udělal jsem školáckou chybu a na výjezdu z retardéru zavadil o sud. Následovala penalizace 30 vteřin, která nás velmi mrzela a pohltila naše šance na doposud skvělý výsledek,“ vysvětlil nejen přidělenou penalizaci Radek Jatel.

Jako správní bojovníci se Radek a Zuzka nevzdali a na následujících rychlostních zkouškách chtěli zabojovat. Možná i to byl důvod další chyby, která přišla a připravila posádku definitivně o umístění na stupních vítězů. „RZ Kopná mi seděla a jelo se mi dobře. Bohužel v profláknutém místě na zařazenou jedničku jsem nezatočil a Peugeot si lehl na kraj silnice. Ztratili jsme spoustu času, než nám diváci pomohli zpět na cestu. Tímto bych jim chtěl poděkovat, že nás vrátili zpět do závodu a nemuseli jsme odstoupit,“ podělil se o krušné chvilky dvaatřicetiletý jezdec. Další rychlostní zkoušku dvojice projela v klidu a v servise se rozhodla, že nebude riskovat jelikož časová ztráta byla veliká. „RZ 6 jsem si užil, ale ztráta byla přiměřená našemu nasazení. Poslední měřený úsek jsme se svezli svižně a třetí čas byl pro nás malou náplasti na veliké zklamání z chyb, které nám neumožnili se ve výsledcích umístit výše. Gratuluji soupeřům za pěkné souboje.

Chtěl bych poděkovat všem partnerům, kteří mi pomohli start na prvním sprintu zrealizovat. Jmenovitě to jsou Carboland, Hasman klima, Irel, VHB plus, TVD, ARUALL BUILDING. Díky patří také panu Chodurovi a společnosti Completcar za skvělý polep přilby. Nesmím zapomenout poděkovat Sparrow Racing týmu za perfektní přípravu vozu a K2 Engeneering za výborně postavený nový motor. Děkuji také fanouškům, jejich podpora byla veliká, i když se nemohli přímo závodu zúčastnit. Jsem všem jmenovaným velmi vděčný a bez nich bych na Kopné nestartoval,“ řekl na závěr posmutnělý Radek Jatel.

Posádka Jatel – Plšková se v konečném pořadí na posledních rychlostních zkouškách posunula výše, ale v cíli z toho bylo nepopulární 4. místo v hodnocení Rallysprint série a také ve třídě 6. V absolutním pořadí soutěže pak dvojice dojela na 24. pozici.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!