31. 5. 2021 10:41 − 2299× − 2

Francie 2021: kdo si počká…

S pořádným zpožděním v pátek konečně odstartovala sezóna francouzského asfaltového mistrovství.

Nakonec se tak stalo na stejné soutěži, která měla sezónu otevírat i dle původního kalendáře. V něm ale Rallye Le Touquet patřil mnohem dřívější březnový termín. Po jejím přesunutí na květen se mělo odstartovat v Lyonu, ovšem ten byl nakonec zrušen úplně. A nevyšel ani odložený start v Antibes, neboť se i tato soutěž dočkala přesunu, a to rovnou až na začátek října. Ke slovu tak znovu přišla Rallye Le Touquet a ta i přes svou okleštěnou podobu se 160 ostrými kilometry nabídnula zajímavou podívanou. Posádky jsou po loňské výrazně poznamenané sezóně hodně hladové po soutěžení a už se nemohly dočkat rozjezdu mistrovství. Přes startovní rampu tak sjelo necelých 200 soutěžních vozů včetně 32 speciálů kategorie R5. Všechny tři vloni odjeté soutěže opanoval Yoann Bonato a i při neúčasti předloňského šampióna Yohana Rossela platil za hlavního favorita na vítězství. Jako obvykle startoval s Citroënem C3 Rally2, ve startovním poli vzhledem k 11 exemplářům velmi oblíbenou techniku. U nás drtivá většina posádek R5 sází na škodovky, ve Francii pro změnu na Citroëny.

Do C3 Rally2 usednul i Eric Camilli, který platil v Touquet za největšího Bonatova soupeře. O přední příčky ale chtěli bojovat i piloti jiných vozů a mezi nimi měl jednu z největších rolí hrát Quentin Gilbert. Třetí nejrychlejší muž sezóny 2019 vloni pilotoval Citroën, ale do letošního ročníku vstoupil s Fordem Fiesta Rally2. Po třetím testu mu patřila parádní druhá příčka, ale pak to trochu přehnal v nájezdu do jedné extrémně úzké pasáže mezi domy a Fiestu tam omlátil ze všech stran. Na druhé místo následně poskočil Quentin Giordano, který i letos sází na Volkswagen Polo GTI R5 od Sarrazina. Druhé místo si moc dlouho neudržel, když neodolal útoku ze strany Camilliho. Ve druhé etapě pak Giordano sváděl pořádně těsný souboj s Ericem Brunsonem ve Fordu Fiesta RS WRC. Jezdec Volkswagenu se nakonec ukázal jako úspěšnější a na bedně se udržel. Jeden z nejvýraznějších výkonů na asfaltové soutěži předvedl Cédric Robert, který měl s dalšími sedmi jezdci vozů Alpine A110 Rally RGT bojovat o vítězství ve třídě RGT16. Nejsilnější soupeř Francois Delecour mu kvůli technickým potížím odpadnul už v RZ 3 a zbylí jezdci nebyli schopni s pekelně rychlým Robertem držet krok. Stejně si počínal i v hodnocení dvoukolek, které rovněž jednoznačně ovládnul. Ve svých třídách Robert soupeře nenašel a tak si to rovnou rozdal s konkurenty ve vozech R5. V našlapané konkurenci dokázal parádním výkonem vybojovat neuvěřitelnou šestou příčku absolutně.

V hodnocení dvoukolek se objevilo i několik zbrusu nových vozů. Jean-Sébastien Vigion do Le Touquet přivezl Renault Clio Rally4 a po oba dny sváděl urputný souboj s dalším debutantem. Stéphanem Lefebvrem v Opelu Corsa Rally4. Francouzsko-německý souboj nakonec vyzněl lépe pro zahraniční techniku. Lefebvre porazil Vigiona o zhruba čtvrt minuty a mezi ně se ještě vklínil Nicolas Hernandez s druhou nejrychlejší alpinou. V roli předjezdce pak Marijan Griebel představil jinou novinku od Opelu,Corsu-e Rally. Nejrychlejší vstup do soutěže zaznamenal Bonato, zatímco druhá zkouška patřila jeho hlavnímu soupeři Camillimu. Ten se ale v následující RZ 3 dopustil osudové chyby, která nakonec rozhodla celou rally. Camilli se přetočil a vylétl se svým Citroënem na pole a nabral půlminutovou ztrátu. I když se v sobotu snažil sebevíc, manko smazat nedokázal a musel se smířit s porážkou. Bonato rozhodně není jednoduchý soupeř a během rally jen potvrdil svou pozici hlavního favorita.

Komentářů celkem: 2
31. 5. 2021 19:13
0 0
Jsem dnes náhodně viděl, dost ''pěkné'' místo. Spíš nepěkné. https://www.youtube.com/watch?v=d6nQF1hRko0
31. 5. 2021 20:09
0 0
U mě spíš pěkné.Tam už je spíš o rozvaze zda prodat nebo hrotit! A v takovém uzkém?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!