7. 6. 2021 22:43 − 1386× − 0

Poláci vyrazili pro první mistrovské body do Litvy

Tento rok se na polském území doposud konaly pouze menší soutěže a národní šampionát na svůj rozjezd čeká.

Rajd Swidnicki musel být na poslední chvíli kvůli nemilosrdnému postoji polské hygieny odložen na říjen a stejný osud pak potkal i Rajd Nadwislanski, který by se podle poslední verze kalendáře měl konat v půlce července. První mistrovské body se tak na polském území budou rozdávat až v červnu a to hned na největším tamním podniku, Rajdu Polském. Ten letos slaví 100 let od svého vzniku a organizátoři se rozhodli itinerář obohatit o velké finále přímo v hlavním městě. V pátek se tak bude večer startovat na oblíbené superspeciálce v Mikolajkách a do oblasti Mazurských jezer pak bude zasazena kompletní sobotní etapa a také dopolední část té nedělní. Následně se posádky vydají na daleký přejezd do Varšavy, během kterého absolvují přejezdový úsek Przasnysz. Velké finále letošního Orlen Rajdu Polského se pak odehraje na divácké superspeciálce přímo v hlavním městě. Takto velkolepě pojatá soutěž bude zároveň prvním letošním dějištěm bojů o evropský trůn. Podle všeho se tak bude bohužel dít bez zraků diváků.

I z toho důvodu se několik posádek o tomto víkendu vydalo do Litvy. Tam se odehrála Rally Žemaitija, na kterou po změnách v kalendáři polského mistrovství zbyla pozice první polské mistrovské rally roku 2021. Z hlavní kategorie ERC1 využili příbuznosti litevských šotolin s těmi v okolí Mazurských jezer dva piloti Fordů Fiesta Rally2, Erik Cais a Callum Devine. Český jezdec začal parádním třetím časem na kratičké úvodní zkoušce. Pak se ale musel sklonit před litevskou a polskou špičkou a vypadnul z top ten. Zrychlením v závěru se ale do top ten vrátil a na závěrečné zkoušce vybojoval konečnou osmou pozici. Jen o 1,6 sekundy před ním se do cíle dostal Valeriy Gorban s vozem Mini WRC. Ukrajinský pilot by zajel i lepší výsledek, ale o průběžnou pátou příčku jej připravily problémy na začátku závěrečné sekce. Caisovi se podařilo vyhrát interní duel se soupeřem z ME Devinem. Ir letošní sezónu odstartoval na americké Olympus Rally a v Litvě si odbyl svůj první start na evropském kontinentu. Přípravku na evropský šampionát zakončil na desátém místě.

Kompletní pódium a k tomu ještě bramborovou medaili si pro sebe rezervovali domácí jezdci. Litevský šampión Vaidotas Žala soutěž rozjel pomaleji, ale v RZ 4 už šel do čela. Tehdy načal sérii pěti vyhraných zkoušek za sebou, díky kterým si vytvořil dostatečně silný náskok. Ten si pilot Fabie R5 udržel až do cíle. Další dva piloti škodovek Vladas Jurkevičius a Dominykas Butvilas si dělali zálusk na druhé místo, ale rybník jim nakonec vypálil skvěle jedoucí Martynas Samsonas ve voze Ford Fiesta N5. Na bednu se tak vešel už jen Jurkevičius. V rámci polského mistrovství se na rychlých litevských tratích odehrával naprosto parádní trojboj dalších Fabií Rally2 evo. Grzegorz Grzyb začal nejrychleji, ale v sobotu v hlavní části rally musel tvrdě bojovat s Mikolajem Marczykem, který si do polského mistrovství odskočil z Evropy, a Adrianem Chwietczukem. Jejich pořadí se neustále přelévalo a rozdíly zůstávaly minimální. Do závěrečné sekce nastupoval jako lídr Marczyk s náskokem pouhých čtyř desetin na Chwietczuka. Grzyb zaostával také o minimální rozdíl, a sice 1,8 vteřiny! Hned v první zkoušce poslední sekce ale poslal svou Fabii na bok a několik minut ztráty jej vyřadilo z těsného boje o vítězství. Marczyk po těsné přetahované s Chwietczukem reprezentujícím barvy stáje slavného Krzystofa Holowczyce v závěru zavelel k drtivému finiši a triumf v polském mistrovství vybojoval o 11,5 sekundy. Třetím nejrychlejším Polákem litevské soutěže se stal navrátilec do bojů o mistrovský titul Wojciech Chuchala. I ten letos sází na Fabii Rally2 evo.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!