Redakce - eWRC.cz
23. 6. 2021 19:26 − 1794× − 0

Rallycross v Sosnové již tento víkend

Tento víkend 26. – 27. 6. se na Autodromu v Sosnové bude konat již čtvrtý závod zónového mistrovství v Rallycrossu.

Pro fanoušky této krásné motoristické disciplíny to bude první letošní závod v České republice, kdy budou moci vidět a podpořit české reprezentanty a jezdce. Ti to budou mít v převaze zahraničních jezdců opravdu těžké. Přihlášeno je nyní přes 140 jezdců napříč všemi vyhlášenými divizemi.

Závod je otevřen i pro diváky. Bohužel nejen díky omezujícím opatřením s covidovými kontrolami se pořadatelé musí popasovat navíc se zavřenými krytými tribunami a tribunou v první zatáčce. Pro pořadatele to je tak cca 900 míst, potažmo 450 dle současných limitů, které musí bohužel oželet. Každopádně bude otevřena divácká tribuna vlevo od věže, kam se po padesátiprocentním snížení vejde cca 200 sedících diváků. Dalších několik stovek se vejde v rámci ostatních tribun a míst ke stání v areálu. V druhém sektoru na protější straně areálu u joker lapu navíc bude otevřena tribuna přírodní, kam by se mohlo vejít až 750 diváků. Ta bude ale zřejmě bez občerstvení. Vstupné na oba dva dny bude 200,- Kč, na sobotu 100,- Kč, na neděli 160,- Kč. Děti do patnácti let zdarma, do osmnácti let 50,- Kč po oba dny.

„I když se může zdát, že se vše rozvolňuje a závod se může bez problémů odjet, tak nám situace s uzavřenými tribunami velmi ztížila přípravy závodu. Nejenže nemůžeme počítat s určitými příjmy ze vstupného, zároveň musíme zajistit mobilní sprchy a větší počet mobilních toalet. Není totiž možné použít ty pod tribunami. Tato skutečnost nám zároveň prodražuje rozpočet závodu o několik desítek tisíc. Vzhledem k úbytku finanční prostředků od partnerů, kteří nás díky dlouhodobému omezení nemohou podporovat jako v minulých letech a nových partnerů, které se nám ze stejného důvodu také nepodařilo moc zajistit, byl po celou dobu závod plánován včetně podpůrného poháru RX Rallycross Cup a ztráty jsme se snažili dohnat formou většího počtu startujících. Vzhledem k velkému počtu přihlášených a tomu, že by muselo dojít k určitým omezujícím limitům pro některé z divizí, se necelé dva týdny před závodem vedení poháru rozhodlo svůj pohár v Sosnové nejet. Chtěli jsme odjet alespoň nějaké divize, ale pořadatelé poháru tuto variantu nechtěli připustit. Nezbylo nám nic jiného než to respektovat. Chápeme, že by to bylo nespravedlivé vůči některým jezdcům, ale velmi nám to zkomplikovalo poslední fáze příprav a zpozdilo se nám vše o několik dní. Letošní závod je z více jak sedmdesáti uspořádaných akcí ten úplně nejtěžší. I přes velký počet startujících se rozpočet ze startovného zdaleka nepoplatí. Věříme však, že nějací diváci si cestu do Sosnové najdou a nebo nás podpoří fanoušci, kteří se nebudou moci do Sosnové dostavit, zakoupením služby LIVESTREAM. Zde budou moci sledovat závod z pohodlí domova nebo třeba na svém mobilním telefonu. Letos budeme podporu opravdu potřebovat,“ okomentoval něco málo z příprav hlavní pořadatel závodu – Lukáš Dufek z firmy AUCTOR Racing s.r.o.

Diváci, kteří se nebudou moci dostavit na závod, se za minimální poplatek 160,- Kč mohou závodu zúčastnit online sledováním přímého přenosu ve formě LIVESTREAMU. Budou zde vidět nejen obrázky, ale i výsledky a zajížděné časy z livetimmingu a když bude čas, tak by mohly být i rozhovory s jezdci. Závod bude snímán několika kamerami včetně té, která také občas zavítá na start. Podpořit živé vysílání můžete i vyšší částkou nebo svými dotazy na komentátory v rámci chatu.

V rámci královské kubatury Super Cars s dvanácti vozy se diváci můžou těšit na souboje jezdců KRTZ Motorsport, Aleše Fučíka a Marka Joury a dále pak Luboše Kužela s průběžně vedoucím Maďarem Luigim a druhým Zbigniewem Staniszewskim z Polska. Pozadu určitě nebudou chtít zůstat ani další jezdci z Polska, z nichž řada nastupuje s vozy světové kvality. Rakouský matador Alois Höller také bude chtít napravit své nezdary z Maďarska a z Greinbachu. První letošní start, zatím se starým vozem, bude absolvovat Marian Gajdoš ze Slovenska.

V divizi Super 1600 je přihlášena skoro celá česká špička jezdců, jejichž vozy jsou v těch nejnovějších specifikacích. Tato divize je jediná z hlavních kategorií, kde v počtu dominují čeští jezdci. Pro fanoušky bude určitě velmi zajímavé sledovat, jak dopadnou souboje Marcela Suchého, Libora Teješe, Václava Veverky, Honzy Ratajského, Tomáše Budy či Petra Třešňáka s vítězem z Greinbachu, Maďarem Kömöczi Balazsem, nebo třetím Dominikem Senegacnikem. Otazník ještě visí nad loňským celkovým vítězem v divizi STC+2000, Polákem Damianem Litwinowiczem s novým vozem Audi A1, který přesedlal do divize této.

Pouze jediné české želízko v ohni je v divizi STC+2000 Ondra Šenk. Uvidíme, jak si poradí s velmi nadupanými polskými závodníky, Pawlem Melonem s vozem BMW M2, Gigim taktéž na voze BMW a Lukaszem Zollem s vozem Volvo S40. Karl Schadenhofer a Stefan Kellner z Rakouska taktéž nepatří k žádným ořezávátkům a velmi silná dvojice jezdců z Maďarska v podání Tibora Wamosiho a Ziona Gabay určitě nebude chtít okupovat zadní pozice. Je desetiprocentní šance, že se závodu zúčastní i Tomáš Mičík. Tak uvidíme.

I v divizi STC-2000 zůstal k hájení českých barev pouze jeden jezdec. Není to nikdo jiný než řadou titulů na naší i mezinárodní scéně ověnčený katovický Roman Častoral. Bude určitě zajímavé sledovat jeho souboje s Belgičany Joelem Strackem, Ivo van den Brandtem či Holanďanem Jo van den Venem nebo Vladimírem Markem ze Slovenska. Velmi silné soupeře bude mít v početné polské skupině jezdců v čele s Robertem Dabrowskim, který ho dokázal letos při prvním závodě v Polsku porazit. Stejně těžkého soupeře bude mít i v Maďarovi Zoltánu Heldovi, který za ním dojel v posledním závodě v rakouském Greinbachu.

Z deseti jezdců v divizi STC-1600 jsou čtyři Češi. Michal Sklenář, vítěz z prvního závodu v polském Slomczynu pojede s vozem Honda CRX. Děčínský Radek Dvořák se představí v Sosnové s novým vozem Škoda Fabia MKII, se kterým se mu podařilo hned při svém prvním startu v letošním roce v Maďarsku zvítězit. Účast potvrdil Tomáš Stránský, který loni při sosnovském závodě dominoval v kvalifikačních jízdách a určitě bude chtít odčinit neúspěch finálový. Po přestupu z historiků určitě zkusí překvapit i Miroslav Sýkora s Peugeotem 106. Se stejnými vozy z Polska dorazí silná dvojice Lukasz Kulezsa a Konrad Gryz a na Hondách Civic Maďaři Pallag Bozsák Csaba a Kallbach Gegrgelly. Jedinou ženskou zástupkyní napříč hlavními divizemi bude v této divizi Nadine Kellner z Rakouska.

Jeden Rakušan a devět Čechů je přihlášeno v divizi National 1600. Je mezi nimi hned několik nováčků. Uvidíme, zda se rozhodne mezi ostřílenými Tomášem Nejdlem, Jiřím Štěrbou, Václavem Tůmou, Martinem Knápkem, Lukášem Krotilem, Lukášem Pechem či bude nějaké překvapení.

Divize historiků letos moc obsazeny nejsou. Určitě však bude zajímavé sledovat, jak si v nejslabší divizi povedou v přímém souboji ostřílení rallycrossoví matadoři Marek Zeman s Pavlem Koutným, který se pro tento závod rozhodl jet s vozem Škoda 130 LR. Dcera Valentina, Lucka Pěkná a Luboš Slaba jim to určitě nedají zadarmo. Divize 4x4 s dvěma jezdci, bude nejspíš spojena s historiky nad 1600 ccm. S vozem, s nímž loni startoval Pavel Koutný, bude nastupovat David Mach. V Luboši Čížkovi bude mít určitě velmi těžkého soupeře. Jiří Matějka, Vašek Haloun, Pavel Harvánek, Petr Čada, Martin Peták nebo Petr Reinisch si určitě také nenechají větší rozestupy.

V klubovém poháru Mascom Cup se můžeme těšit na celou řadu vynikajících jezdců. Bude to o Petrovi Doležalovi, Ondrovi Hartychovi, Michalu Pihávkovi nebo překvapí někdo z ostatních českých nebo rakouských dravců či ostřílený Slovinec Matija Rakovec?

Diváci se můžou těšit na velmi obsazené divize značkových poháru RWD Cup pro vozy BMW s 21 přihlášenými jezdci a SC Cup pro vozy Fiat, kde je dokonce 26 přihlášených jezdců.

Pokud budete chtít být u toho, přijeďte do Sosnové nebo se podívejte na livestream. Předem děkujeme za vaši podporu. AUCTOR Racing s.r.o.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!