27. 6. 2021 22:11 − 2184× − 0

Do Říma pojede nový lídr italského mistrovství

Po trojici asfaltových podniků italský šampionát konečně zavedl své účastníky i na nezpevněný povrch.

Na šotolinových cestách kolem San Marina se střetly posádky hlavního mistrovství s těmi, které jezdí ten šotolinový. Startovní listina tím pádem doslova praskala ve švech. Necelé tři desítky posádek usedlo do kokpitu vozů hlavní kategorie Rally2. Tovární tým Hyundaie účastnící se tou dobou v Keni šestého podniku MS tentokrát do Itálie nevyslal žádnou ze svých posádek. Italové s i20 R5 ale nechyběli a mezi hlavní favority se řadili zejména dva jezdci. Lídr šotolinového šampionátu Umberto Scandola a úřadující mistr C.I.R. Andrea Crugnola. Tomu ale spojení s korejskou značkou zatím žádné velké úspěchy nepřineslo a minulou soutěž Targa Florio ani neabsolvoval, když se mu už v shakedownu rozpadnul motor. Nejrychleji na Sicílii zajel Giandomenico Basso se Škodou Fabia Rally2 evo a převzal vedení v šampionátu od svého značkového kolegy Stefana Albertiniho. Ten se šotolinových rally většinou neúčastní a ani se San Marinem neudělal výjimku. Nechyběl naopak jiný rychlý pilot škodovky Fabio Andolfi a také legenda italských soutěží Paolo Andreucci. Ten letos usedá do Fabie obuté do pneumatik MRF a vyhrál s ní minulou šotolinovou soutěž na Sardinii.

Tradiční italská soutěž nabídnula pokračování dámského duelu Tamary Molinaro a Rachele Somaschini. Obě usedají za volant Citroënů C3 Rally2 a střetávají se na šotolinových podnicích. Obě předešlá klání dokázala vyhrát Molinaro a jako vítězka dojela do cíle i v San Marinu, kde se v mužské konkurenci vešla i do top ten. Když do poslední zkoušky kvůli zablokované převodovce nenastoupil Damiano De Tommaso, stala se Molinaro zároveň nejrychlejší pilotkou Citroënu. Ani čtvrtá soutěž sezóny nerezignovala na letošní tradiční program. V první etapě pouze jedna pár kilometrů dlouhá samostatně bodovaná Power Stage a pak už jen jedna další etapa, do které jsou zařazené všechny zbylé měřené úseky. První body soutěže si připsal Scandola, když těsně porazil Andreucciho stěžujícího si na zaváhání v jedné zatáčce. Crugnola si i v první sobotní zkoušce udržel třetí příčku, ovšem stěžoval si na zvířený prach a po organizátorech se dožadoval zvětšení rozestupů. Jeho výkon ale také nebyl nejlepší a během dalších dvou zkoušek se propadnul až na sedmé místo za svého hlavního soupeře v šampionátu Bassa. Letos nemá Crugnola opravdu moc důvodů k radosti a s jeho obhajobou titulu to vypadá po půlce sezóny hodně zle. Ani po absolvování dvou dalších zkoušek se nikam výše neposunul a v RZ 7 pak u svého Hyundaie udělal defekt. Následkem toho došlo k poškození tlumiče a Crugnola podruhé v řadě nespatřil cíl rally.

Naštěstí pro jezdce Hyundaie ale zažil smolné San Marino i Basso. Nejprve vyhrál šestou zkoušku a dostal se na průběžnou bednu, ale brzy poté musel odstoupit s poruchou motoru své Fabie. S nejrychlejší škodovkou jel Andreucci, který se po vyhrané RZ 4 dokonce dostal do vedení. O dvě zkoušky později jej předehnal Scandola, který vedl i na počátku dne. Andreucciho spolujezdec Francesco Pinelli si však poté dovolil hodně velkou chybu a posádka za předčasný příjezd do časové kontroly inkasovala dvouminutovou penalizaci. Do cíle tak dojeli až jako sedmí nejrychlejší. Po nedokončeném Rajdu Polském si chtěl spravit chuť Simone Campedelli. Služby HK Racing vyměnil za Step Five Motorsport a jeho Volkswagen Polo GTI R5 tentokrát šlapalo jako švýcarské hodinky. Campedelli s ním vyhrál poslední dvě zkoušky, ale to už bohužel jen doháněl ztrátu z výměny kola v RZ 7. Scandolovi tak najednou odpadli oba největší soupeři a on si v závěrečných dvou zkouškách už dojel pro druhý triumf na letošních italských šotolinách. Hodně drsná kamenitá sedmá zkouška vytrestala mnoho posádek a kromě již zmíněných v ní svou jízdu po havárii zakončil Giacomo Costenaro. Jeho nepojízdný Hyundai navíc zablokoval trať. Na bednu se nakonec vyhoupnul i Bruno Bulacia ve Škodě Fabia Rally2 evo. Hodně cenné druhé místo vybojoval v San Marinu Andolfi startující se starší verzí Fabie. Získal tolik bodů, že jej to vyslalo do čela šampionátu C.I.R.

Stav šampionátu: 1. Andolfi 46,5, 2. Basso 43, 3. Breen 41, 4. Albertini 31, 5. Ciuffi 23, 6. Crugnola 20,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!