Toyota Gazoo při návratu na Safari vybojoval první a druhé místo

Podnik dostál své pověsti extrémně náročné rallye, během níž zaznamenala potíže celá řada posádek.


Soutěžní tým TOYOTA GAZOO Racing WRT (World Rally Team) oslavuje vítězství na první Rallye Safari Keňa, která se po bezmála 20 letech opět zařadila do kalendáře světového rallyového šampionátu FIA. Sébastien Ogier s navigátorem Julienem Ingrassiou předvedli heroický výkon vedoucí k již čtvrtému vítězství z dosavadních šesti podniků sezóny, čímž ještě posílili své vedení v žebříčku šampionátu; dále Takamoto Katsuta zaznamenal své vůbec první pódiové umístění ve WRC, které zároveň znamená první a druhé místo pro Toyotu Yaris WRC. 

Podnik dostál své pověsti extrémně náročné rallye, během níž zaznamenala potíže celá řada posádek. Ogier se po problému v pátek ráno pohyboval na celkově sedmém místě s více než dvouminutovou ztrátou na vedoucího jezdce, avšak postupně se probojovával k předním místům. 

Do posledního dne závodu vstupoval jako celkově třetí s výhledem pěti krátkých, nicméně velmi náročných měřených úseků. Hned v první nedělní rychlostní zkoušce zaznamenal někdejší leader závodu problémy, což Katsutaa poprvé posunulo do vedení rallye – s Ogierem v těsném závěsu. 

Pouhé dvě rychlostní zkoušky před koncem vykazovaly obě posádky Toyoty stejný celkový čas a následně až do úplného konce bojovaly mezi sebou o vítězství. Ogier získal své sedmé etapové vítězství závodního víkendu, čímž se posunul vpřed, načež si tým v závěrečné Power Stage pojistil zisk dvou prvních míst celkového pořadí – pro Toyotu již počtvrté v této sezóně. Zároveň jde o historicky deváté vítězství Toyoty na Rallye Safari. 

Ogier, jenž v Power Stage získal další dva body, nyní celkově vede žebříček šampionátu o 34 bodů před stájovým kolegou Elfynem Evansem, který zůstává na celkově druhém místě. 

Katsutovo první pódiové umístění je přelomovým výsledkem programu Rally Challenge Program týmu TOYOTA GAZOO Racing, který již od roku 2015 pomáhá rozvíjet talentované japonské jezdce.



Všechny čtyři posádky Toyota Yaris WRC dokončily v první desítce. Kalle Rovanperä s navigátorem Jonnem Halttunenem v pátek bojovali o vedení v závodu, ale v posledním měřeném úseku dne jim bohužel vystavilo stopku zahrabání vozu v hlubokých kolejích na trati. I tak se jim však podařilo dojet na celkově šestém místě, a navíc si připsat druhé místo v Power Stage. 

Evans s navigátorem Scottem Martinem v druhé páteční erzetě byli nuceni odstoupit, ale v sobotu se do závodu vrátili, načež v neděli se vyšplhali zpět na 10. celkové místo, k němuž přispělo i třetí místo v Power Stage. 

Díky uvedeným bodovým ziskům zvýšila Toyota v polovině letošní závodní sezóny své vedení v bodování továrních týmů na 59 bodů. 

Akio Toyoda (zakladatel týmu) 

„Sebe a Juliene, blahopřeji! Fanoušci, moc vám děkuji za vaši mimořádnou podporu! Ale dovolte mi, abych dnes jako první věc dal průchod tomuto pocitu: ‚Takamoto, bylo to úžasné!‘ Mám ohromnou radost z toho, co se mu podařilo. Do posledního dne startoval před Sebem, jel na vítězství, a nakonec se postavil na stupně vítězů. Bylo to tak působivé, že jsem pociťoval rozechvění. Od dnešního odpoledne hodně komunikuji s jeho otcem. Oba jsme byli hrozně nervózní a vlastně nebyli schopni soustředit se na nic jiného. Ještě, že jsem měl dnes volno. Podařilo se mu dokončit rallye na těch nesmírně náročných cestách, se kterými neměl žádné předchozí zkušenosti, a bojovat přitom o vítězství s nejlepšími jezdci světa. Myslím, že v této jediné rallye vyrostl více než kdy předtím. V této sezóně nás čeká ještě šest rallye, přičemž poslední je Rallye Japonsko. Bude to opravdu úžasné. 

Během této rallye jsem si opět uvědomil, jak silným jezdcem je Seb. Drsné podmínky na cestách v Keni bylo možné předpokládat. Díky svým skvělým schopnostem při volbě obutí se dotáhl na Takamotu a v posledních třech měřených úsecích jej předstihl. Jsem velice vděčný za to, že máme v týmu právě tohoto uznávaného jezdce, přičemž jeho přítomnost též posiluje růst zbývajících členů týmu. Rád bych také vyjádřil pochvalu celému týmu. Toto kolo WRC se v Keni pořádalo poprvé po 19 letech. Pro všechny to byla zcela nová zkušenost. Díky technikům a jejich pečlivému studiu informací z průzkumu tratě mohly posádky závod absolvovat s jistotou. K našemu úspěchu v Keni přispěl každý jeden člen týmu přímo na místě i ve Finsku. 

A samozřejmě uznání patří i Elfynovi, Scottovi, Kallemu a Jonnemu. Přestože bohužel museli v pátek odstoupit, sdíleli i nadále informace s týmem, což také pomohlo k Sebově a Takamotově úspěchu. Slibuji, že na oplátku za jejich týmovou práci budeme i ve druhé polovině sezóny naše rallyové vozy neustále vylepšovat, aby dodaly jezdcům co nejvíce jistoty za volantem. Vřelé uvítání a silnou podporu rallye vyjádřil prezident Kenyatta. Vnímal jsem též pohostinnou atmosféru v zemi jako takové, včetně mávajících dětských diváků a pobíhajících zvířat. Rád bych při této příležitosti vyjádřil upřímný vděk všem v Keni. Doufám, že v takto vřelé atmosféře uvítáme spoustu rallyových jezdců i na Rallye Japonsko. 

A v neposlední řadě bych chtěl vyjádřit ocenění členům naší rodiny v Africe, firmě Toyota Tsusho, která podporovala a povzbuzovala celý tým. Také nás neustále informovala o tom, co se na rallye děje. Díky jim se tým TOYOTA GAZOO Racing cítil na cestách v Keni stejně jistý jako v nové domovině. 

Mockrát vám děkuji! HATU JAMBO! ASANTE SANA!” 

Jari-Matti Latvala (šéf týmu) 

„Toto je skutečně mimořádný den na závěr úžasného víkendu. Po pátku to pro nás nevypadalo moc dobře, ale nyní máme první a druhé místo na této klasické rallye, která se jede v rámci WRC poprvé po bezmála 20 letech. Toto vítězství je postaveno na vytrvalosti a konzistenci, kterou jsme zde ukázali, stejně tak jako neochotě se vzdávat a celkovém nasazení týmu. Když Seba postihly potíže, zachoval chladnou hlavu, a jakmile vycítil příležitost, zaútočil a vybojoval si vítězství. Mám také ohromnou radost, že poprvé vidím na stupních vítězů Takamota. Předvádí úžasný pokrok a tento výsledek si opravdu zaslouží.“ 

Sébastien Ogier (jezdec, vůz č. 1) 

„Vítězství na Rallye Safari, to je úžasný pocit. Po pátečních potížích jsem si ani nemyslel, že to vůbec bude možné, ale vždy do toho dávám vše až do konce, abych získal maximum bodů, a na Safari jsme věděli, že se může stát spousta věcí – a k tomu skutečně došlo. Myslím, že od našeho pátečního problému jsme byli po zbytek víkendu velmi silní. Měli jsme skutečně dobré tempo a vůz byl úžasný. Je to ohromný skok pro obě bodování v šampionátu, takže velmi dobrý den pro celý tým. Také bych chtěl poblahopřát Takamu, který dosáhl skvělého výsledku: v závěru nebylo vůbec snadné jej chytit.“ 

Elfyn Evans (jezdec, vůz č. 33) 

„Dnes jsme chtěli získat body, a pořádně jsme proto zabrali v Power Stage, ačkoli bylo hodně těžké odhadovat záběr kol. Je zklamáním odjíždět odtud kvůli páteční chybě pouze s několika body. Ale bylo dobré absolvovat většinu erzet a získat zkušenosti s tímto podnikem do budoucna; nyní se již těšíme a zaměřujeme na Estonsko. Blahopřání týmu a Sebovi k jeho vítězství a také mám radost, že na stupních vítězů vidíme Takaa a Dana.“ 

Kalle Rovanperä (jezdec, vůz č. 69) 

„Čekal jsem na příležitost získat nějaké body navíc v Power Stage, kde se nám celkem dařilo. Tlak byl velký a se dvěma tvrdými gumami na autě to nebyla nejlepší možná volba. Byli jsme celkem blízko k maximálnímu počtu bodů, ale i čtyři jsou opravdu dobré. Celkově to byl náročný víkend, a ne úplně podle mých představ, ale tým odvedl skvělou práci, aby auto bylo připravené, takže jim patří díky.“

Komentářů celkem: 1
2. 7. 2021 21:42
0 0
Po páteční etapě jsem si myslel, že se soutěž odehraje podle not Korejců. Moc jsem nevěřil tomu, že to Takamoto udrží. Překvapil mě, překvapil určitě i spoustu dalších fandů. Ogi zase ukázal že je třída. Bylo to zase moc fajn. A je fajn, že Ottík obhájil aspoň bronz.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!