Výborné Hustopeče, těšíme se na Bohemii

Víkendovou Bohemia rally se láme seriál podniků MČR do své druhé poloviny a Samohýl ŠKODA Team na jejím startu nemůže chybět.

Obě posádky, Mirek Jakeš s Petrem Machů a Adam Březík s Ondrou Krajčou, jdou do bojů o mistrovské body povzbuzeni kvalitními výkony na minulé soutěži v Hustopečích.

Jeden ze dvou vrcholů letošní rallyové sezony se právě chystá v Mladé Boleslavi a jejím okolí. Dealerský tým Samohýl ŠKODA Team bude chtít přispět k oslavám výročí 120 let aktivit automobilky ŠKODA v motoristickém sportu co nejlepším výkonem a příslibem je zlepšující se forma obou posádek. Zkušenější dvojice Mirek Jakeš s Petrem Machů dojela v Hustopečích na šestém místě, když si od začátku rally držela pátou pozici, o níž přišla teprve až v úplném závěru. Rozhodlo trochu smolných devět desetin sekundy. „Na Hustopečích se mi vždycky dařilo, i proto jsem byl zvědavý, jak blízko se s Petrem posuneme k absolutní špičce,“ začíná hodnocení soutěže Mirek Jakeš. „Na první sekci jsme zvolili ´dvacítky´, druhou nejtvrdší směs od značky Michelin. Ale když se trať vyčistila, přešli jsme podobně jako naši soupeři na nejtvrdší ´třicítky´. Jeli jsme vysoké, ale pořád ještě rozumné tempo. V sobotu jsme chtěli zkusit zaútočit na čtvrtou příčku Honzy Černého, na kterého nám chybělo po pátku jen osm sekund. Jenže na prvním průjezdu nejdelší RZ přestal fungovat odpojovač řazení a nahoru jsem pak musel řadit se spojkou, což nás mohlo stát cca 8-10 sekund. A nakonec na poslední RZ jsem udělal jezdeckou chybu. V jednom místě nám utekl zadek vozu a byl jsem rád, že se vše podařilo zachránit alespoň výletem na louku. A jestli jsem smutný, že jsme přišli o pátou pozici? Tak spíš jsem rád, že auto je celé a nepřidělali jsme práci naším mechanikům.“

Mladící Adam Březík s Ondrou Krajčou startovali do hustopečské rally s jednoznačným úkolem – dokončit celou soutěž a připsat si co nejvíce bodů do tabulky mistrovství, což se jim konečným 7. místem také podařilo. „Přiznám se, že po odpadnutí na Valašce a dojetí Šumavy jen v rámci superally jsem na sebe cítil trochu tlak. A to jak od sebe, tak i ze strany týmu,“ říká Adam Březík. „Úkol teď máme jasný – hlavně dojíždět a získávat s každým odjetým kilometrem důležité zkušenosti. Na Hustopečích jsem startoval zatím jen jednou, ale to bylo před dvěma roky a s dvoukolkou. Překvapilo mne, jak moc to na trati klouzalo a udržet auto na trati v rychlém tempu nebylo vůbec jednoduché. Celou soutěž jsme jeli ´sedmičky´od Pirelli, tedy střední směs, a také nastavení jsme nijak neměnili. Nechtěl jsem laborovat s podvozkem, spíše jsme se s Ondrou zaměřili na náš vlastní výkon a snažili se postupně zrychlovat. Třetí nejlepší čas z druhého průjezdu RZ Starovice mne těší, ale zase je pravdou, že dvě posádky tam měly defekt. Větší radost mám z odstupu od těch nejlepších, protože ztráta 0,7 s/km na nejrychlejší škodovku Honzy Kopeckého je pro nás při prvním startu na Hustopečích se čtyřkolkou určitě dobrým vysvědčením.“

Kromě sedmého místa v rámci MČR patřily posádce Březík – Krajča i zlaté poháry za 1. místo v rámci hodnocení mistrovství Slovenské republiky. „Chceme se letos objevit v rámci sbírání zkušeností i na nějakých zahraničních podnicích. Zvažujeme starty na Rajdu Rzeszovském či Rally Košice, a to byl také jeden z důvodů, proč jsme se přihlásili i do hodnocení slovenského šampionátu,“ doplňuje Adam Březík.

Optimistický je před Bohemia rally i spolujezdec Petr Machů. „Každá rally je jiná, na druhou stranu je patrné zlepšení, které jsme udělali od začátku roku. Zapracovali jsme na technice a po malých krocích se snažíme posouvat dopředu. Zároveň ale dodržujeme všechna pravidla daná dealerskou smlouvou. Předtím jsme sice jeli tovární mapy, ale nepoužívali benzín, které k ním má továrna odladěné. Po dohodě s panem Bravencem a panem Trkolou jsme tak přešli ke značce ETS. Dalším úkolem bude udělat určité změny v nastavení podvozku. Častokrát to jsou jen drobné nuance, jenže přiblížit se absolutní špičce jde právě jen takovými postupnými krůčky,“ dodává spolujezdec průběžně šesté posádky tabulky mistrovství České republiky.

48. ročník Rally Bohemia (9. – 11. července) startuje v pátek odpoledne v Sosnové, první měřená zkouška soutěže je pak na programu v sobotu dopoledne krátce po deváté hodině v okolí mladoboleslavského náměstí.

Informace o týmu můžete sledovat na:

https://www.facebook.com/samohylskodateam/
https://www.instagram.com/samohylskodateam/
www.samohylskodateam.cz

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!