Zpátky ve velšských lesích

Britský šampionát se konečně pořádně rozjíždí a po úvodní spíše exhibiční soutěži se už konala první pořádná soutěž.

Tedy slovo pořádná je třeba dát tak trochu do uvozovek. Doby, kdy se britský šampionát konal na soutěžích odehrávajících se během dvou a více etap a majících pro posádky ke zdolání až 200 kilometrů, jsou zřejmě už nenávratně pryč. Dnes si je pod pojmem „pořádná“ třeba představit jednodenní soutěž s kilometráží, jakou mají naše rallysprinty. Pořadatelé šotolinové Nicky Grist Stages pro 170 startujících posádek připravili trať o délce právě 70 kilometrů. To vše na čtyřech úsecích, které se jely dvakrát a nechyběly mezi nimi legendární Halfway a Crychan. Dlužno vzpomenout, že při posledním zařazení této rally do britského mistrovství v roce 2017 tvořil letošní harmonogram pouze jednu ze dvou etap. Při tehdejší rally musely posádky zdolat hned 188 ostrých kilometrů. V dnešní chaotické době jsou ale Britové asi rádi i za tuto skromnější verzi. Hlavně, že se už zase závodí. Ostatně i úvodní podnik, který se celý odjel na závodišti v Oulton Parku, neměl úplně parametry tamní mistrovské soutěže.

Radost z návratu k soutěžení si ve Walesu užily pouze startující posádky. Divákům byla účast zapovězena a pár dnů před startem byli médii dost silně varováni před případným porušením zákazu a cestou do tamních lesů. Na vině tentokrát nebyl koronavirus, ale vojenské cvičení, které v této armádní oblasti probíhalo. Britové mají skutečně pech. Konkurence se přitom na startu sešla parádní. Jako lídr přijel do Walesu Ir Sam Moffett, který zajel při debutu s Fordem Fiesta Rally2 v Oulton Parku nejrychleji. Jeho bratr Josh zůstává věrný Hyundai i20 R5 a s ním se objevil i na Nicky Grist Stages. Zato Tom Cave po několika letech trápení další spolupráci s technikou korejské značky vzdal a vsadil na domácí britský produkt, Ford Fiesta Rally2 z dílen M-Sportu. Stejný vůz pilotuje aktuálně druhý muž pořadí Rhys Yates. Druhý absolutně skončil i minulý víkend na soukromé M-Sport Stages, kde pilotoval nejrychlejší vůz kategorie Rally2. S Fiestou Rally3 tam debutoval Matthew Wilson, ale pro návrat do britského mistrovství využil konkurenceschopnější Fiestu Rally2. Ještě atraktivnějším navrátilcem se pak stal Keith Cronin s dalším Fordem. Čtyřnásobný britský šampión se po dvouleté pauze vrací díky podpoře firmy Hankook do akce. Početná ekipa Fordu si ale musela dávat pozor na dva hodně rychlé piloty ve Volkswagenech. Osian Pryce sezónu rozjel třetím místem, ale v druhém Polu sedí ještě těžší soupeř. Dvojnásobný mistr Británie Matt Edwards.

Své štěstí v BRC s produktem rodinné stáje už druhým rokem zkouší Oliver Mellors. Tentokrát jeho vystoupení s Protonem Iriz R5 skončilo velkou havárií už v první zkoušce. Pryce dokázal zdolat celou úvodní zkoušku a ještě při tom zajel nejrychlejší čas. Už ve druhém testu s ním ale srovnal krok jeho značkový kolega Edwards. Ve třetím testu o sobě dal vědět Cave, kterému zvykání na novou techniku moc dlouho netrvalo. Do servisu přijížděl na druhém místě obklopený oběma Volkswageny. Edwards i přes technické problémy dokázal držet dvousekundové vedení. Yates na čtvrtém místě už za rychlou trojicí zaostával o skoro půl minuty. V druhé půli rally se od něho spíše očekával těsný boj s Wilsonem. Ten se ale dostavil na start RZ 5 o minutu dříve a penalizace jej z boje vyřadila. Hned v dalším testu se odporoučel i další Yatesův přímý konkurent Cronin. Toho mimo top ten vyslal defekt pneumatiky. Jelikož mu ale výrobce gum dělá hlavního sponzora, těžko si na něco Ir mohl stěžovat. Irům se ve Walesu vůbec moc nedařilo a nakonec z nich byl nejlepší Josh Moffett na sedmém místě. Cave se i v druhé sekci snažil útočit na vedoucího jezdce Volkswagenu, ale ten nakonec vyhrál tři ze čtyř odjetých zkoušek. V té závěrečné pak kraloval Pryce, ovšem k lepšímu než třetímu místu mu to nestačilo. Cave tedy skončil druhý a vítězem Nicky Grist Stages 2021 se stal o pět sekund Edwards.

Stav šampionátu: 1. Edwards 37, 2. Yates 34, 3. Sam Moffett 31, 4. Pryce 30, 5. Cave 18

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!