20. 7. 2021 08:40 − 4134× − 0

Defekty v Ourense

Po absenci na Tenerife a šotolinách v okolí Santiaga de Compostela se do španělského superšampionátu vrátil Jan Solans.

Pilot Citroënu C3 Rally2 v úvodní Rallye Sierra Morena nestačil vítěznému José Antonio Suárezovi ve Škodě Fabia Rally2 evo, ale o dva týdny později na šotolinách v Lorce mu už uštědřil první letošní porážku. Během jeho následující pauzy dokázal Suárez opanovat druhou šotolinu sezóny, Rally da Auga a vrátil se do vedení šampionátu. Třetí velký favorit na zisk titulu Iván Ares sezónu nezačal nejlépe, když jej problém s nápravou Hyundaie i20 R5 vyřadil hned na první zkoušce roku. Aby své manko zacelil, vydal se Ares jako jediný ze špičky na dlouhý výlet na Kanárské ostrovy. Veškeré své snažení si ale tentokrát pokazil sám, když havaroval. V Rally da Auga se mu už dařilo lépe a bral body za druhé místo. Svým startem v Rally de Ourense si udržuje stoprocentní účast v letošní sezóně, jako jediný z hlavního triumvirátu. Do soutěže ale musel nastupovat s tím, že se nesmí dopustit vážnější chyby. Už za týden jej totiž čeká první letošní start v Evropě.

Rally de Ourense také uzavřela první polovinu sezóny Peugeot Rally Cupu Ibérica. První soutěž vyhrál Óscar Palomo Ortíz a druhou pak jeho krajan Alejandro Cachón. Jelikož ale ani jeden z nich nebyl schopný dokončit druhý z podniků, do čela šampionátu se dostal jiný Španěl Alberto Monarri. Ten vloni v Ourense vodil silnější Citroën C3 Rally2 a skončil s ním na bedně. Na třetí pozici svou domácí rally dokončil i letos, ale byla to bedna v rámci Peugeot Cupu. Jelikož jeho nejbližší soupeř v průběžném pořadí Portugalec Miguel Campos rally dokončil až jako sedmý, Monarri zůstává i po půlce sezóny na čele. Soutěž v Ourense vyhrál stylem start – cíl Álvaro Muňiz a vyhoupnul se v průběžném pořadí už na druhé místo. Jezdci Peugeotu 208 Rally4 se navíc na páté soutěži španělského mistrovství málem povedl nevídaný kousek. Nechybělo mnoho a v konkurenci silnějších čtyřkolek by dojel na třetím místě absolutně. O tento skvělý výsledek jej připravil až dvě zkoušky před cílem José Luis Peláez s Volkswagenem Polo GTI R5.

Na rychlost dravců v 208 Rally4 nakonec doplatil i jeden z hlavních favoritů mistrovství Solans. Ve třetí zkoušce pilot Citroënu musel zastavit a měnit defekt, což jej z průběžně druhé příčky srazilo až na devátou. V sobotu ráno ale zabral a před piloty pohárovek a Peláeze se rychle vyhoupnul až na třetí místo. To sice nebyl výsledek z říše snů, ovšem za daných okolností by za něj získal pěknou porci bodů. Ovšem v předposlední zkoušce musel Solans zastavit kvůli defektu znovu. Smečka čtyř nejrychlejších Peugeotů se přes něj opět prohnala a tentokrát je už pilot Citroënu porazit nedokázal a skončil až osmý. Ares soutěž rozjel na třetím místě a po Solansově prvním defektu poskočil na druhou příčku. Tu si pak pohlídal až do cíle a během sobotní etapy si připsal pouze jeden nejrychlejší čas. Většinu dílčích vítězství si na své konto připsal Suárez a nakonec bral i to hlavní, celkový triumf v Rally de Ourense. I nadále si tak drží vedení v šampionátu, teď s ještě větším náskokem na nejbližšího pronásledovatele Arese.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!