Vlastimil Resl - eWRC.cz
26. 7. 2021 15:00 − 2357× − 0

Ondřej Jirák: „Mrzí nás odstoupení soupeřů!“

Svoji pátou Rally Bohemia absolvoval Ondřej Jirák.

Počtvrté ho na této soutěži navigoval Marek Pavlas a podruhé se jim společně podařilo vyhrát třídu 11. „Oproti předloňskému vítězství, kdy jsme vyhráli bezmála s dvouminutovým náskokem, to tentokrát bylo těžší. Konkurence totiž stále zrychluje. Držet vedení před hodně rychlým Mírou Čabajem nebylo snadné. Mrzelo nás brzké odstoupení Adama Wolfa a Jirky Vítovce, kteří havarovali už na třetí vložce. V témže místě na Chloudově mimochodem v roce 2012 boural Juho Hänninen. Je to nenápadná zatáčka, která však hodně utahuje. Není zde prostor na chybu. V neděli na předposlední erzetě navíc zastavila porucha i Miloše Kutílka,“ lituje severočeský pilot prořídnutí startovního pole „jedenáctek“.

Ondřej Jirák se na rallyových tratích objevil přesně po roční pauze opět na Bohemii. „Loni nás trápily technické problémy. Vypadávající hadice od turba snižovala výkon motoru. Nechtěli jsme nic uspěchat nějakými protrápenými starty a raději problém v klidu vyřešili, aby nás nic nelimitovalo. Víme už, co především kontrolovat v servisní zóně, abychom komplikacím zamezili. I proto proběhla letošní Bohemka zcela bezproblémově,“ pochvaluje si soutěžák, pro něhož se jedná o domácí podnik. „Start zde je víceméně povinností. Vždyť v obci Líšný, kde končí chloudovská erzeta, bydlí moje přítelkyně. Sobotní erzety na Severu byly klasikou. Přiznávám však, že třeba otočení Bzí mi úplně nesedělo. Tento směr totiž nabízel jeden hodně rychlý sjezd z kopce. Z něj jsem měl docela respekt. Nedělní nové úseky byly rychlejšího charakteru. Právě na nich potřebujeme zapracovat na rozpisu. Ale třeba klášterská rychlostka nás příjemně překvapila. Její rychlý úsek lze opravdu jet rychle (úsměv),“ usmívá se Ondra a přidává poděkování. „Nakonec bych Márovi poděkoval za super atmosféru jak v autě, tak po celou dobu soutěže. Moc jsme si to užívali. Dále rodině za veškeré nadšení, obrovskou podporu a catering. Velký dík patří mechanikům, kteří nám vždy auto v servisu připravili. ÚAMK Mladá Boleslav, Solsats s.r.o., DEEP DETAILING, Frida Chip Tuning, Turbo Sport Plzeň, AB MOTORSPORT, KUBÁT ENERGO. Všem, kteří nás navštívili v servisu, fandili na trati nebo sledovali z jiných míst.“ Dále by se Ondřej s Markem a Škodou Fabia TDi rádi představili i na zlínské Barumce. „Bude to naše tamní premiéra. Prioritou bude sbírat zkušenosti a užít si soutěž až na cílovou rampu.“

Pod hlavičkou ÚAMK Škoda Mladá Boleslav se v rámci Group B Parade představila s legendárním vozem Škoda 130 RS také posádka Josef Bartášek – Jan Slavík. „Hrozně moc se nám to líbilo včetně nových erzet. Například ta klášterská byla za mě nejhezčí rychlostkou letošní Bohemky. Myšlenkou Legend je ukázat historická auta divákům a přitom cennou techniku neničit. Proto považuji za geniální nápad Standy Kafky, který má historiky na starosti, možnost projet rozbité úseky pomalu či je úplně vynechat,“ pochvaluje si Honza, pro něhož to byl již patnáctý start na domácí rally.

Foto: Robert Balcar

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!