29. 7. 2021 10:38 − 3873× − 5

Souboje WRC vs. Rally2 na francouzské šotolině

Situace ve Francii konečně vypadá trochu příznivěji a po trojici asfaltových rally se odehrála i druhá na nezpevněných cestách.

Navázala tím na soutěž z úvodu července, která nabídnula hodně dramatický vývoj situace. Oba hlavní favorité s Fordy Fiesta Rally2 se potýkali s menšími či většími problémy a ten nakonec lepší z nich, Léo Rossel soutěž dokončil jako druhý. Stéphane Consani po havárii cíl vůbec neviděl a měl tak teď v Langres hodně co napravovat. Velkou hvězdou první etapy se stal v Rallye Castine Emmanuel Gascou se stařičkým Peugeotem 207 Super 2000. Bohužel po vyhraném prvním dnu přišla studená sprcha a kvůli problému s výfukem nemohl dále pokračovat. Hvězdou neděle se tak pro změnu stal jiný černý kůň rally Benjamin Clemencon. Za volant Hyundaie i20 R5 usednul vůbec poprvé a hned z toho bylo senzační premiérové vítězství. Piloti početně převažujících vozů Rally2 si ale museli dávat pozor na dva rychlé Citroëny WRC. S dnes už skoro historickým kouskem, C4 WRC startoval Cyrille Féraud a s novější DS3 WRC se objevil vloni zcela absentující šotolinový mistr roku 2019 Lionel Baud.

Baud začal druhou soutěž nejrychleji ze všech, když vyhrál úvodní trojici zkoušek a v půlce první etapy se na čele držel už se čtvrtminutovým náskokem. Pak ale došlo k poškození zavěšení a ze skvělého úvodu sezóny se stal jen jeden hořký víkend. Nic moc na tom nespravilo ani vítězství v závěrečné zkoušce rally po nedělním Restartu. Dvě ze čtyř nedělních zkoušek dokázal vyhrát Rossel. Bohužel i v jeho případě to ale už bylo jen v rámci návratu do soutěže a pouze ukázka toho, co by bylo kdyby. Stejně jako Bauda i Rossela po půlce sobotní etapy vyřadila technická závada. Problémy silnějších soupeřů daly opět vyniknout Gascouovi v 207 Super 2000, který se na chvíli vyšplhal i na čtvrtou příčku. Narozdíl od minulé rally tentokrát dorazil až do cíle, byť si užil i horké chvilky při jízdě s otevřenou kapotou. Ve finále se dočkal šestého místa. Lídr mistrovství Clemencon do soutěže provázené hodně nestabilním počasím, které z některých polních úseků udělalo doslova bahenní lázně, odstartoval s půlminutovou ztrátou. Poté už se ale jen zlepšoval a před koncem prvního dne to dotáhnul až pod pódium. V neděli ráno se hned procpal před Maxima Pottyho ve Fiestě Rally2 na třetí příčku. Pak si jezdec Hyundaie dovolil ještě útok na Féraudovo WRC, ale tam už neuspěl a musel se smířit s bronzem. Féraud se z druhého místa radoval dvojnásob, když na začátku rally chyboval a málem vůbec nepokračoval. Consani po Baudově odstoupení převzal otěže a do cíle první etapy dorazil s téměř minutovým náskokem. V neděli si jej už jen hlídal a po smolné úvodní rally se vítězstvím vrátil do hry.

Komentářů celkem: 5
29. 7. 2021 12:28
1 1
Doufám, že ta ošklivá WRC a řvoucí S2000 dají příští rok ve Francii do nějaké jiné "divize"....smajlík
Jen
29. 7. 2021 21:48
1 0
To by tam museli sedet v mistnim autoklubu zastupci nejvetsich R5 tymu a spolujezdci
29. 7. 2021 22:32
0 0
Šílený, zakázat ty hrozný WRC, že se jim tam pletou do toho celkovýho pořadí.
30. 7. 2021 11:22
1 0
asi měli dobrou petici..
Jen
30. 7. 2021 11:25
0 0
Hlavne je videt ta obrovska, jasna prevaha starych wrc oproti armade modernich r5
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!