Redakce - eWRC.cz
1. 8. 2021 07:32 − 4184× − 0

Kudy pro body z Rally Bohemia? Přece přes Hollywood

Kdybyste se Karla Trojana před letošní Bohemií ptali na jeho přípravu, asi by odpovědí byly jen oči v sloup.

„Letos to v týdnech před Bohemií opravdu bylo hodně nestandartní,“ říká Karel Trojan, který měl to štěstí a čest se s Korno Motorsport výrazně zapojit do úprav vozidel určených pro akční scény vysokorozpočtového agentského filmu The Grey Man v produkci Netflixu, který se natáčel zkraje léta v Praze. A tak mnohdy týmová Fabia R5 jen závistivě pokukovala po luxusních sporťácích, kterým se v dílně věnovala maximální možná péče dlouho do noci – ochranné rámy, řízení na střeše, úpravy brzd,výztuhy nárazníků to je jen stručný výčet úprav, kterými krásné vozy v rukou Karla Trojana a jeho týmu procházely. To vše proto, aby je produkce spolu s týmem kaskadérů při vlastním natáčení rozšmelcovali na maděru… „Ta představa byla fakt tu a tam k pláči, ale když o tom tak přemýšlím tak to vlastně docela dobrá příprava byla. Rally je totiž bitva s časem okořeněná o zvládání nejrůznějších tlaků a stresů. A přesně takový trénink mi požadavky Hollywoodské produkce dopřály požehnaně. A navíc – jak já se tentokrát za volant Fabie tak těšil!“


Foto Ivo Prieložný

Letos už poněkud tradiční neznámou bylo obsazení pravé sedačky modrobílého speciálu. Usedne vedle Karla Trojana Michal Ernst jako na Valašce, představí se znovu staronová dvojice Trojan – Chlup jako v uplynulých dvou závodech nebo do ní usedne postcovidový navrátilec Zdeněk Jůrka? „Už si to začínám brát osobně, Zdendovi se snad nechce nebo co…. Napřed předstírá Covid, dokonce kvůli tomu spotřebovává cenný kyslík a vybrané léky a když to už už vypadá, že by mohl naskočit na Bohemce, tak simuluje zlomenou páteř z Rally Safari! Kvůli věrohodnosti do sebe nechává v Motole i řezat,“ usmívá se s nadsázkou Karel Trojan. Přelepování jmenovek se tedy po Rally Hustopeče nekonalo a jména Trojan – Chlup mohla zůstat na svých místech.

Když se spolujezdec Karla Trojana z posledních sezón s berlemi dobelhal do servisní zóny, dělaly mu výkony páru Trojan – Chlup jen samou radost. První etapa totiž nebyla vůbec nic lehkého – navlhlé úseky v lesích byly pastmi, na které mnohé posádky doplatily. Bohužel i další dva soutěžní vozy připravované týmem Korno Motorsport (Pokorný, Havránek) byly v sobotu „zaparkovány“ v porostech lemujících technické rychlostní zkoušky. Karel Trojan nicméně i přes pár horkých chvilek na brzdách, kdy pneumatiky Fábie jen stěží hledaly adhezi, figuroval po sobotě na nadějném 12.místě absolutní klasifikace. „Párkrát nás uklouzaná místa vystrašila a já měl problém najít znovu jistotu a rytmus. Podle výsledku to ale vypadá, že ta opatrnost byla na místě a v neděli budeme mít šanci ještě zabojovat,“ hodnotil 1.etapu jezdec, kterého sice od 11.příčky dělilo přes 50 vteřin, ale manko Davida Tomka bylo zanedbatelných 6,5 vteřiny.

Nedělní rychlostní zkoušky byly svědkem poměrně vyhrocených soubojů v první desítce a z nich pramenících chyb a odstoupení. „My se taky nemohli nějak kochat, David Tomek nám to nedovolil. Takže suma sumárum jsme nakonec kombinací tlaku soupeře zezadu a zaváhání soupeřů vepředu proklouzli na 9. místo,“ usmíval se spokojený jezdec v cíli boleslavské soutěže. Bodejť by ne, vždyť v rámci MČR šlo dokonce o pozici 7. a s tím spojený příděl bodů.


Foto Ivo Prieložný

Ale jak vlastně dopadlo bezprostřední srovnání? Který svět je ten pravý? Rally nebo filmařina? „Film má hodně do sebe. Je to taky kombinace perfektní přípravy a množství proměnných, které si nakonec stejně vyžádají nějakou míru improvizace. Ale konečný výsledek je dost subjektivní. To ty pocity v závodním autě na trati, kdy vám účet vystaví na tabuli v cíli každé RZ, to je něco nenahraditelného,“ říká Karel Trojan, který si sice může na vizitku připsat „úpravce hollywoodských speciálů“ , ale čemu patří jeho srdce, je každému u trati jasné….

Zajímavé fotky z úprav aut pro Netflix můžete vidět na instagramu @karel_trojan

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!