Dramatická Madeira

Rali Vinho da Madeira byla v minulosti součástí různých mezinárodních seriálů, ale poslední roky hraje roli pouze na národní úrovni.

Nic to však nemění na tom, že tato dnes již tradiční soutěž nadále nabízí parádní svezení na náročných asfaltových cestách v překrásných scenériích ostrova. Poslední čtyři ročníky ovládli dva místní jezdci, kteří platili za největší favority i letos. Vloni získal svůj první madeirský triumf Miguel Nunes a ten mu následně dopomohl k zisku titulu tamního šampióna. Letos by rád zopakoval obojí a opět vsází na osvědčenou Škodu Fabia Rally2 evo. Alexandre Camachovi tak vloni po třech triumfech v řadě další obhajoba unikla. Tehdejší techniku Citroën C3 R5 před letošním ročníkem soutěže vyměnil za Škodu Fabia Rally2 evo. První klání těchto dvou velkých rivalů se stejnou technikou se odehrálo dva týdny před Rali Vinho da Madeira na druhém podniku tamního mistrovství. Vítězství si tehdy domů odvezl Nunes.

Camacho sice už nepokračuje s francouzskou technikou, ale i tak měl Citroën na startu dva hodně silné zástupce. Jedním byl José Pedro Fontes, poslední vítěz Madeiry pocházející z pevniny, který tam dorazil jako obvykle hlavně sesbírat co nejvíce bodů do portugalského mistrovství. To jeho stájového kolegu Jana Solanse nemuselo nikterak trápit, jeho úkol byl prostší. Zajet co nejlépe a ideálně se pokusit místní borce porazit v boji o vítězství. Jako lídr portugalského šampionátu se na startu objevil Armindo Araújo, který pilotuje stejně jako jeho nejbližší pronásledovatel Ricardo Teodósio Škodu Fabia Rally2 evo. S Hyundaiem i20 R5 na své domácí rally nemohl chybět další účastník kontinentálního šampionátu Bruno Magalhaes, který se chlubí čtyřmi madeirskými triumfy, což jej řadí po bok nejúspěšnějších jezdců historie této rally.

Velkou chuťovku pro diváky si na svou domácí rally připravil Gil Freitas, který poslední roky strávil za volantem neméně atraktivního Porsche 991 GT3 Cup. Na jaře z Nizozemí dovezl Subaru Impreza S14 WRC '08 a teď se s ním poprvé představil na rychlostních zkouškách. Složitá technika jej však zastavila už na třetím testu. Na tratě se Freitas vrátil i v sobotu, ale ani tentokrát se do cíle etapy nedostal. Zajetými časy se navíc ani jednou nevešel do top ten. Boje v kategorii dvoukolek se proměnily v zajímavý mezigenerační souboj tří verzí Renaultů Clio. Dinarte Baptista s nejstarší verzí Clia, atmosférickou R3, svým soupeřům ve vozech s turbomotory nestačil a skončil třetí. Joao Silva s nejnovějším Cliem Rally4 neustále atakoval vedoucího Ruie Jorge Fernandese v Cliu R3T, ale nakonec na něho nevyzrál.

Madeira je nevyzpytatelný ostrov a počasí tam umí být hodně záludné. Posádky se o tom přesvědčily hned na první sekci, kde se mlha střídala s deštěm a suchými tratěmi. O co náročnější podmínky byly, o to rychleji se soupeřům vzdálil obhájce vítězství Nunes. Vyhrál všechny čtyři zkoušky první sekce a na Camacha si vyjel náskok už skoro dvaceti vteřin. Další místní pilot Fabie Rally2 evo Pedro Paixao chtěl svým krajanům pořádně zatápět, ale už v RZ 4 jej přibrzdil defekt. Jeho maximem se tak stala dvojice nedělních nejrychlejších časů a konečný posun na čtvrté místo. Ani letos to tak na jeho první madeirský triumf nestačilo. Juniorský mistr světa z roku 2019 Solans to měl při svém debutu na Madeiře těžké. Nakonec se musel smířit s tím, že ani jednu z tamních náročných zkoušek nevyhrál a skončil pátý.

Zato Camacho v pátek odpoledne přitlačil na pilu, vyhrál tři zkoušky a přiblížil se k Nunesovi na 11,3 sekundy. Z jezdců portugalského mistrovství si nejlépe během první etapy počínal Magalhaes, který na jejím konci držel celkovou třetí příčku. S více než půlminutovým odstupem už ale nebyl v úplně bitevní vzdálenosti od dvojice domácích rychlíků. V sobotu si tak pilot Hyundaie hlavně hlídal maximální bodový zisk do šampionátu. Hned ráno se ale na něho začal pořádně tlačit lídr mistrovství Araújo. Útok jezdci škodovky nakonec zmařil defekt v RZ 13, po kterém nakonec obsadil až páté místo v rámci portugalského šampionátu. Nejvíce bodů si tak nakonec odváží Magalhaes a pro druhou příčku v rámci mistrovství si do cíle dojel Fontes. Závěrečná zkouška nakonec rozhodla, že se oba umístili na bedně absolutního pořadí. Duel o vítězství mezitím nabral na obrátkách. V první půlce druhé etapy Camacho snížil své manko už na 6,7 sekundy. A tím zdaleka neskončil. Do závěrečné zkoušky odjížděl Nunes už jen s 1,7 vteřinami k dobru. Ustojí tlak soupeře a přetaví vedení od první zkoušky v konečné vítězství nebo se podaří Camachovi dokonat usilovný finiš? O konečném výsledku rozhodnul samotný Nunes. V závěrečné zkoušce na mokru chyboval, přetočil se a u své škodovky vylomil levé zadní kolo. Když jej Camacho na zkoušce předjížděl, už dobře věděl, že po roční pauze opět ovládne svou domácí soutěž.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!