11. 8. 2021 23:35 − 2461× − 0

Nezničitelný Paolo Andreucci

Málokterý legendární soutěžní jezdec strávil za volantem soutěžního vozu tolik času a stále nepřestal porážet své mnohdy mnohem mladší soupeře.

Paolo Andreucci je pojmem a ani po zakončení kariéry v první lize italského rallysportu, kde sesbíral na jedenáct mistrovských titulů, nepověsil závodní přilbu na hřebík. Předloni se přesunul na italské šotoliny a ve dvou po sobě jdoucích letech získal titul vicemistra. Letos se pokusí konečně opanovat i tento šampionát a získat ještě jeden titul, který mu do pestré sbírky chybí. Po dlouhých dvanácti sezónách a v šestapadesáti letech si Andreucci stále troufá na velkou změnu. Pro letošek ukončil spojení s francouzským koncernem PSA a na slavném závodu Targa Florio dokonce vyzkoušel techniku konkurenční francouzské značky. Debut v Renaultu Clio Rally4 mu ale moc nevyšel, technika si postavila hlavu. On vůbec začátek letošní sezóny nebyl v mistrově podání kdovíjaký. Své oblíbené Rally Il Ciocco dojel při debutu ve Fabii Rally2 evo obuté do pneumatik MRF až jako devátý a první šotolinu Rally Adriatico zakončil už na začátku havárií. Pak ale dokázal vyhrát na Sardinii klasifikaci italského šotolinového mistrovství a karta se obrátila. V San Marinu jel také velmi rychle, ovšem dostal se do potíží a kvůli dvouminutové penalizaci se nakonec ocitnul až na sedmém místě.

Druhý šotolinový triumf této sezóny si tam naopak připsal Umberto Scandola a posílil tím svou vedoucí příčku v mistrovství. Ani na startu Rally Cittá di Arezzo – Valtiberina nechyběl další účastník evropského mistrovství Simone Campedelli. Ten se svým Volkswagenem Polo GTI R5 v prvním dnu bojoval s mladým Bolívijcem Brunem Bulaciou, bratrem účastníka WRC2. Bolívijci se dařilo italského soupeře držet za zády i na začátku druhého dne, ale pak v RZ 6 havaroval a musel odstoupit. Campedelli měl tou dobou na čtvrtého Nicola Marchiora ve Fabii Rally2 evo už minutový náskok a třetí příčku si tak pohlídal až do cíle. Scandola hned na první zkoušce trochu ztratil kvůli přehřívajícímu se motoru. Ve druhém testu už byl bez potíží a rázem se s vedoucím Andreuccim vešel do vteřiny. Pak se ale v třetím průjezdu jediným sobotním úsekem musel vyhnout posunutému balíku a půlka Hyundaie mu skončila v příkopu. Incident jej znovu stál několik vteřin a do druhé etapy tak už šel s odstupem 13,2 vteřiny. Druhý den se karta obrátila, Andreucci si stěžoval na množství volné šotoliny a nechal svého soupeře se přibližovat. Scandola ovšem ze soupeřova náskoku nebyl schopný ukrajovat po větším množství než desetinách a maximálně pár vteřinách. Do posledního testu tak odjížděl stále se ztrátou devíti sekund a souboj tak byl za normálních okolností rozhodnutý. Andreucci si v závěrečném testu soupeře s Hyundaiem dovolil ještě porazit a mohl začít slavit druhý triumf letošní sezóny. Scandola se drží ve vedení šampionátu, do jehož plánovaného konce zbývají ještě dvě rally. Ani ve čtvrté šotolinové rally sezóny pak nechyběl zajímavý dámský duel. Znovu se proti sobě postavily Tamara Molinaro a Rachele Somaschini, obě navigované legendárními italskými spolujezdci a disponující stejnou technikou Citroën C3 Rally2. Somaschini skončila v druhé nedělní zkoušce mimo trať a několikaminutovou ztrátu už nebylo reálné smazat. Další triumf v řadě si tak v této klasifikaci připsala Molinaro.

Stav šampionátu: 1. Scandola 60, 2. Andreucci 45,5, 3. Campedelli 40, 4. Oldrati 27, 5. Bulacia 24, 6. Molinaro a Tonso 18

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!