14. 8. 2021 08:28 − 2331× − 1

David Higgins se vrátil…a vyhrál

Americký šampionát se na přelomu prázdnin přelomil do svého druhé poloviny a divákům konečně připuštěným k trati nabídnul zajímavou podívanou.

Barry McKenna v minulé Southern Ohio Forest Rally, kterou poznamenaly problémy s radiovou komunikací a následné velké rušení zkoušek, nabral druhý dech a konečně letos získal vítězství. Po předešlých třech triumfech Travise Pastrany to ale ani tak pro irského jezdce Fordu Fiesta WRC nevypadá zrovna růžově. Může však mluvit o štěstí, když mu komisaři nakonec přeci jen nechali body za třetí příčku v 100 Acre Wood Rally a jeho WRC uznali za přípustné do dalších bojů v seriálu ARA. Sám to ale proti konkurenci od Subaru těžko uhraje a do boje tak povolal silného parťáka. Ford Fiesta S2000 Turbo, se kterým v minulosti závodil, dal k dispozici tomu nejpovolanějsímu, několikanásobnému mistrovi USA Davidu Higginsovi. S oficiálním Subaru se vedle lídra mistrovství Pastrany znovu objevil Kanaďan Brandon Semenuk. Ten letos sice pravidelně ukazuje rychlost, ale častokrát jej zpomalují chyby, defekty nebo přímo havárie, kvůli které nedokončil Olympus Rally. Jinak ale Kanaďan zatím pokaždé bodoval. Ken Block vynechal úvodní rally, pak se Škodou Fabia R5+ ze stáje McKenny dojel druhý a stejný výsledek zopakoval při prvním startu se Subaru. Minule ale u vozu vyrobeného stejně jako v případě dvou oficiálních aut ve Vermont SportsCar po nárazu do pařezu už ve druhé zkoušce zničil zavěšení.

Cíl rally bohužel Block neviděl ani tentokrát. Od začátku New England Forest Rally pilotoval nejrychlejší Subaru a držel se na druhé příčce. Když se v sobotu lídr rally dostal do potíží, ujal se známý showman dokonce vedení. Tento jednorázový posun do čela byl bohužel jeho labutí písní. Hned v další zkoušce jej vyřadila porucha převodovky. Blockův útok na letošní titul tak lze označit za uzavřený. Ze čtyř původně plánovaných soutěží se do konce roku odehrajou maximálně tři. Pořadatelům Susquehannock Trail Performance Rally se nepodařilo dát dohromady dostatečně dlouhou trať a jejich soutěž se tak musela přesunout z hlavního seriálu do nižší regionální série. Závěrečné Oregon Trail Rally se pak Block kvůli termínové kolizi také nezúčastní. Šance na titul se pomalu rozplívají i jeho obhájci. McKenna soutěži jasně vévodil, ovšem pak v RZ 8 kvůli defektu spadnul až na šesté místo. O tři zkoušky později musel svůj Ford se zaseknutou převodovkou odstavit. V tu chvíli navíc soutěž vedl jeho úhlavní rival Pastrana a čtvrtým triumfem sezóny by se už v podstatě stal nedostižitelným. V předposledním testu ale se svým Subaru havaroval a irskému soupeři ještě zachoval zbytky nadějí. Až na bednu se díky dramatům třech předních jezdců dostal Marty McCormack hostující ve Škodě Fabia R5+ McKenny. Semenuk první etapu zakončil až jako pátý, ale v sobotu se vyhnul problémům a nakonec se posunul až ke stříbru. Higgins do rally odstartoval hlavně, aby pomohl McKennovi, což by po Irově odstoupení mohlo být považováno za zbytečné. Opak byl pravdou, neboť vystavil vedoucího Pastranu pořádnému tlaku a svůj úkol tím splnil. Američan měl před havárií na Higginse náskok jen devíti vteřin. Brit se tak vrátil tam, kde se mu vždycky dařilo, a opět triumfoval.

Komentářů celkem: 1
15. 8. 2021 21:58
0 0
njn Semenuk ma za sponzora Red Bull kterej plati, a David ne. David jenom umi jezdit... to je pak tezky no. Tak se aspon David sladce pomstil subaru tovarne za vyhazov, a zivot jde dal. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!