13. 8. 2021 09:29 − 1770× − 0

Český vítěz na polské soutěži

Polské mistrovství nabízí hned několik důvodů, aby se dalo velkou měrou považovat za mezinárodní.

Jednak se v jeho kalendáři nacházejí dvě soutěže odehrávající se za hranicemi Polska, úvodní litevská Rally Žemaitija a pak také úplně závěrečná slovenská Rally Košice. A pak se také loňským šampiónem stal Fin, Jari Huttunen. Letos už to vypadá, že si své domácí kolbiště Poláci uhlídají. Jako nůž máslem zatím šampionátem prochází Evropou protřelý Miko Marczyk. Se svou Škodou Fabia Rally2 evo zajel nejrychleji ve všech třech dosud odjetých podnicích. Dobrou bilanci má i další pilot škodovky, navrátilec do špičky polského šampionátu Wojciech Chuchala, který ani v jednom případě letos nechyběl na bedně. Rychlostně však Marczykovi nestačí a v minulém Rajdu Nadwiślańském jej předehnal i pilot Volkswagenu Polo GTI R5 Tomasz Kasperczyk. Hodně za očekáváním zatím zůstávají domácí výsledky Grzegorze Grzyba. Svou oblíbenou domácí soutěž navíc neodstartoval vůbec dobře, když už v testu rozbil auto a musel startovat s náhradním. V Rzeszowě pro něho ale větší význam než polský šampionát možná měl ten slovenský, který se zde také jel a ve kterém měl Grzyb nakročeno k zisku titulu.

O mezinárodní punc Rajdu Rzeszowského se starali hlavně dva jezdci. Teemu Asunmaa z Finska ale své vystoupení zkrátil jen na nezbytně krátkou dobu. Škodu Fabia Rally2-Kit z litevských dílen ProRacing totiž hned v prvním testu poslal přes střechu. Ani druhá zahraniční hvězda Erik Cais nezačal nejlépe, když v RZ 1 špatně odbočil. Počasí posádkám a divákům vyloženě nepřálo a z asfaltové soutěže se v mokrých podmínkách trochu stával závod v bahně. Caisovi a jeho Fiestě Rally2 ale takové podmínky očividně seděly a už ve druhém testu se český pilot dostal do vedení. Druhý čas z úvodního testu už nezopakoval Lukasz Kotarba stěžující si na bolavé oko. Jeho Citroën C3 Rally2 se během první etapy propadnul až na konec desítky a v druhé sobotní zkoušce pak uvíznul v příkopu. Začátek druhého dne nebyl šťastný ani pro Chuchalu, který první den zakončil na dobré třetí příčce. Už v závěru dne jej ale jeho Fabie začala zlobit a porucha motoru jej pak vůbec nepustila do dění v druhé etapě.

Druhý průjezd úvodním úsekem zvládnul opět rychleji Marczyk a vrátil se do čela. Českému soupeři ale netrvalo dlouho, aby mu porážku oplatil. Znovu vyhraným zabláceným úsekem Gwoźnica šel Cais zpátky na první místo. Jaroslaw Szeja tam naopak po utržení kola u svého Hyundaie i20 R5 musel zastavit. Konec první etapy obstaral dvojí průjezd úsekem Jodlowa. I přes drobnou krizi první průjezd opanoval Marczyk a snížil své manko na polovinu. V tom druhém mu ale Cais nadělil skoro dvacet vteřin a ztvrdil tím své etapové vítězství. Nejrychlejší z Poláků v sobotu ráno zaútočil a vyhrál první test. Když ale v tom druhém s českým soupeřem prohrál, začal kalkulovat a pomalu souboj o vítězství vzdával. Kombinace blížící se soutěže ME se snahou zajistit si v Rzeszowě hlavně co nejvíce bodů do klasifikace polského mistrovství Marczyka od útoku na Caise odrazovala. Situaci v závěru ještě zdramatizoval defekt, na kterém lídr rally dorazil do cíle předposlední zkoušky. Manko snížené na rovnou čtvrtminutu ale Marczyk už v závěru neumazal a smířil se s druhým místem a posílením svého vedoucího postu v polském šampionátu. Na bednu se nakonec přeci jen prokousal domácí Grzyb, který se nebyl schopný v náročných podmínkách a kvůli bolestem po havárii v testech dostat pořádně do rytmu. Další slovenský titul mu už ale neunikne. Všechny místní jezdce dokázal porazit Cais, kterého brzy čeká důležité domácí vystoupení v rámci evropského šampionátu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!