TZ
19. 8. 2021 10:56 − 10399× − 6

Talaš se Šmídem na Barumce se Škodou Fabia Rally2!

V roce 2018 se stal mistrem republiky dvoukolek a na setkání mistrů si prvně vyzkoušel vůz kategorie R5.

V roce 2019 startoval v ERC s Peugeotem 208 R2, ale vinou technických poruch několikrát odstupoval ze slibné pozice. Byla jen otázka času, kdy se podaří přesedlat z auta poháněného na přední kola, do auta 4x4. Řeč je o Janu Talašovi, závodníkovi tělem i duší, který vinou nedostatku financí a následnou koronavirou krizí nejel žádný závod v roce 2020, jako mechanik obléká barvy teamu TOK sport, za který závodí v MS například Andreas Mikkelsen, a který se letos ukázal pouze na Rally Hustopeče se svým starším Peugeotem. Se spolujezdcem Tomášem Šmídem, který mezi tím usedá většinou do sedaček k začínajícím jezdcům, se dohodli, že zkusí uspořádat start s Peugeotem na jubilejní 5O. Barum Rally Zlín a zazávodit si s těmi nejlepšími dvoukolkáři v evropském ERC. Pak ale zazvonil telefon a z teamu Duck Racing Petra Kačírka přišla nabídka, aby si Honza s Tomášem vyzkoušeli Škodu Fabia Rally2. Nabídka, která se nemusí opakovat a která se neodmítá.

„Honzu sleduji již delší dobu a vím že ve dvoukolkách je velmi úspěšný. Shodou okolností jeho bratr Jakub spolupracuje s mým synem v jednom týmu na motokárách a pořád do mě hučel, kdy už mu půjčím R5. Když jsme jeden čtvrtek diskutovali o tom, že mám jet Barum Rally, ale je to pro mě už náročné, jezdíme do toho ještě okruhy, navíc moje spolujezdkyně má poraněná záda a nemohla by startovat, tak jsme se velice rychle dohodli a vše do sebe tak krásně zapadlo, Honza si splní svůj sen a já se tak na celý závod velmi těším. Láká mě na tom i to že si můžu vyzkoušet roli managera a podpořit talentovanou posádku, pro kterou se pokusíme nastavit maximálně možné podmínky k tomu, aby mohla jen závodit a o nic jiného se nestarat. Je mi jasné, že Honza nemá s autem v podstatě nic odjeto a rozhodně ho jako tým nebudeme tlačit k nějakým výsledkům. Je pro nás důležité, aby se dobře svezl, naučil se co nejvíc to půjde a dovezl auto v pořádku do cíle. A pokud vše dobře půjde tak se do budoucna nebudu bránit případné další spolupráci,“ vysvětlil majitel teamu Duck Racing Petr Kačírek.

A tak začal hon, teda shánění potřebných financí ke startu. Byly na to 2 dny do uzávěrky přihlášek a do toho se jela Rally Fulnek, kde Honza servisoval a Tomáš závodil, takže celkem tlak. Dnes ale můžeme říci, že se vše povedlo dohodnout. Honzin s Tomášem budou stát na startu Barumky s číslem 66 a vozem Škoda Fabia Rally2, a to hlavně díky fanouškům a partnerům, kteří tento start podpořili jak mohli. Jedním z partnerů je i zlínský prodejce automobilů SAMOHÝL MOTOR a.s., který tak na startu jubilejní Barumky bude mít hned 3 posádky ve svých teamových barvách. „To, že z rovna v naší domácí soutěži, kterou je Barum Rally, můžeme podpořit dalšího mladého jezdce, je pro nás zpestřením celé rally sezóny. Budeme se těšit, že kluci předvedou v jejich prvním závodě s technikou Rally2 poutavý výkon, kterým udělají radost nejen sobě a týmu, ale taky fanouškům rallysportu. Přejeme jim co nejlepší časy na všech odjetých RZ a plno skvělých zážitků," komentuje záměr marketingová managerka Lenka Bořutová ze SAMOHÝL MOTOR a.s.

Jak Honza, tak Tomáš dokazují za svou závodní kariéru, že patří k srdcařům a talentům motosportu u nás a bude velmi zajímavé sledovat, jak si povedou při svém prvním společném startu s vozem Škoda Fabia Rally2. A jak se na start kluci připravují a těší?

„Nemohu se dočkat, těším se moc, první ostrý start s vozem Škoda Fabia Rally2 a to na 50. Barum Rally, to je výzva. Moc jsem chtěl startovat s Peugeotem, ale když mi zavolal brácha s nabídkou od Petra Kačírka, nemohl jsem ani spát a vymýšlel, jak to poskládat. Musel bych si vytrhat vlasy, kdybychom tohle promeškali… Ani jsem si nedokázal představit, že se za nás postaví tolik lidí a že nám tohle všechno umožní. Všem, co na tom makají od spolujezdce, přes kamarády až po partnery, kteří s námi do toho jdou, všem moc děkuju a budeme se snažit zajet co nejlépe to bude možné, chceme dojet až do cíle a posbírat s tímto krásným autem co nejvíce zkušeností a kilometrů. Flákat se nebudeme ale soupeři mají jisté zkušenosti s autem a nebude jednoduché se k nim přiblížit,“ okomentoval celé dění Honza Talaš.

„Těším se moc a jsem rád za všechno co se kolem toho děje a i za to, že se námi jede můj dlouholetý závodnický partner Martin Melmuk a jeho firma PRORESTA a další jako například David Hasman, jezdec Martin Mottl a mnoho dalších. Je to až neuvěřitelné a zároveň krásné. Dlouho jsme o tom mluvili a já jsem říkal, že chci jet Barumku s Honzou a mačkat to co se dá, jako takovou malou odměnu za to přeskakování ze sedačky do sedačky a učení dalších závodníků, nicméně že se nám povede uspořádat start v R5, na čemž mají velkou zásluhu všichni, co nám s tím pomohli, to je sen, který si hodlám užít a dát do toho na trati maximum. Honza do toho auta dávno patří, já se budu jako vždy snažit udělat mu co nejlepšího průvodce a věřím že se nám společně povede projet Barumkou ve sportovním režimu, co umíme, až na cílovou rampu,“ doplňuje navigátor přezdívaný „malinkej“.

Již v úterý 24.8. můžete tuto sympatickou posádku potkat na společné podpisové akci s dalšími dvěma posádkami v sídle SAMOHÝL MOTOR a.s. od 17. hodin, dále pravděpodobně na oficiálním testu ve středu 25.8. Kluci jsou vděční za každého, kdo jim pomohl, a proto se o svoje zážitky snaží dělit na sociálních sítích, kde byste je určitě měli sledovat. (Odkaz na profil TŠ) Budou se vám snažit přiblížit dění v celém závodním týdnu videi a fotkami, živými vstupy z dění okolo Barum Rally. Navíc se „cestou“ bude točit film. Popřejme jim tedy šťastnou cestu, mnoho zážitků z trati a věřme že nám svým výkonem na trati dokáží, že jim tato technika do rukou patří.

Komentářů celkem: 6
19. 8. 2021 12:27
1 0
smajlíksmajlík
19. 8. 2021 13:05
1 0
Super zpráva. Moc se na to těším. Držím pěsti a věřím v to že to nebude ojedinělý start.
20. 8. 2021 10:58
0 0
Držíme palcesmajlíksmajlík A vy chlapci držte plyn.. smajlík Skvělá zprávasmajlík
20. 8. 2021 15:43
0 0
Z toho mám opravdu radost. Věřím, že si to posádka užije a díky všem, co se na tom podílelismajlík
20. 8. 2021 19:52
0 0
Sláva! Snad to není jenom ojedinělý start.
21. 8. 2021 13:45
0 0
A zase se těším na Barumku o něco víc. Srovnání s letošními erpětkovými začátky Dominika Stříteského asi neunikne, ale hlavně nasbírat co nejvíc zkušeností a vysloužit si další starty.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!