25. 8. 2021 11:58 − 2324× − 2

Napínavé německé mistrovství

Letošní sezóna německého mistrovství se sice rozjížděla hodně pomalu a bude hodně krátká, ovšem o intenzivní souboje není nouze.

Ta loňská padla celá za oběť koronaviru a kvůli tomu samému důvodu byl několikrát odložen start i té letošní. Nakonec se ale v půlce června v Lübbecke německé mistrovství 2021 přeci jen rozjelo. A jako vítaný bonus nabídnula úvodní rally přímo parádní startovní listinu, jakou se německý šampionát už dlouho nepyšnil. Vzhledem ke zrušenému loňskému ročníku zůstává úřadujícím německým mistrem Fabian Kreim a ten se také stal jedním z mála předních německých jezdců, kteří v červnu nepřijeli na start ADAC Rallye Stemweder Berg. Jeho předchůdce, šampión z roku 2018, Marijan Griebel na start přivezl Citroën C3 Rally2 stáje Saintéloc Racing a umístil se na třetí příčce. Julius Tannert pokračuje se Škodou Fabia Rally2 evo, se kterou vloni dojel druhý na Lausitzu, a i na první letošní rally obsadil druhou příčku. Z vítězství se nakonec radoval Dominik Dinkel, který pro letošek přezbrojil na rakouský Ford Fiesta Rally2. Vicemistr z roku 2016 Christian Riedemann by letos rád postoupil ještě o příčku výš, ale úvod roku mu se Škodou Fabia R5 kvůli chybě na přejezdu moc nevyšel. V Sársku na druhé rally se už objevil s Volkswagenem Polo GTI R5 a kromě něj a třech již zmíněných jezdců tam odstartovalo dalších osm posádek se speciály Rally2.

Mezi nimi se objevil i Kristian Poulsen, který zatím zcela dominuje svému domácímu dánskému mistrovství. Německá konkurence se ale ukázala být nad síly jezdce Volkswagenu Polo GTI R5 a moc mu nepomohla ani dvojice výletů mimo trať. Do cíle dojel až sedmý, ale jeden cenný skalp si přeci jen připsal. Porazil totiž dvojnásobného vítěze Le Mans a držitele tzv. Triple Crown za vítězství ve všech třech důležitých vytrvalostních závodech (Le Mans, Sebring a Daytona) Tima Bernharda. Ten si rád z okruhů občas odskočí na rychlostní zkoušky a tentokrát startoval s Polem GTI R5. V pátek večer Bernhard ztratil třičtvrtě minuty defektem a Poulsena tak v sobotu už nedohnal. ADAC Saarland-Pfalz Rallye přivedla posádky do míst, která po zrušení loňské a letošní ADAC Deutschland Rallye bohužel zejí prázdnotou. Teď tak St. Wendel ožil alespoň díky národnímu mistrovství. Nejrychlejší vstup do soutěže zaznamenal Griebel, který vyhrál oba testy úvodní sekce. Večer už jezdec Citroënu žádnou zkoušku nevyhrál, ale vedení v rally o 3,9 sekundy před Riedemannem si i tak udržel.

Hodně rychle v Sársku začal i Albert von Thurn und Taxis, kterému po první etapě patřila třetí příčka. Za cílem třetího testu ale jeho škodovka opustila trať, kde naštěstí nebyla žádná pevná překážka. V sobotu pak hrabě nedokázal odolat útoku dvou silnějších soupeřů a v cíli se musel smířit s pátou příčkou. Hned v první sobotní zkoušce vystoupal na bednu lídr mistrovství Dinkel a na stejném testu stáhnul své manko na pouhou jednu desetinu Riedemann. V RZ 6 pak zajel s Griebelem zcela totožný čas, což byl moment nejlépe vystihující jejich nervy drásající duel. Dinkel tou dobou na třetím místě zaostával o deset sekund, což také není kdovíjak velký odstup. Oba jezdci bojující o vítězství ale nasadili tak masivní tempo, že mu jezdec Fordu nestíhal a postupně za nimi zaostával. Po vítězství v úvodní rally se tentokrát musel Dinkel spokojit s bronzem a porážkou vítěze dvou rychlostních zkoušek Tannerta, na kterého tentokrát šampaňské nezbylo. Riedemann se v sedmém testu konečně dostal před Griebela. Pilot Citroënu byl po pátku obezřetný: „už na úvodní rally ve Stemwede jsem vedl a nakonec dojel až třetí. Musíme tak i druhý den zůstat koncentrovaní a pořád tlačit. Ale zejména dlouhý šotolinový úsek v odpolední části skýtá velké nebezpečí." Na první příčku se ale rychle vrátil a do závěrečné sekce šel s náskokem 6,2 sekundy. Předposlední zkouška se ale Griebelovi vůbec nepovedla a velké drama bylo na světě. Až závěrečných devět kilometrů muselo rozhodnout o vítězi. Riedemann se totiž dotáhnul na rozdíl půl vteřiny. Griebel si se soupeřem nakonec přeci jen poradil, finální test vyhrál a celkově získal vítězství o dvě vteřiny.

Stav šampionátu: 1. Griebel 60, 2. Dinkel 54, 3. Tannert 49, 4. Riedemann 36, 5. Rostek 26, 6. Geipel

Komentářů celkem: 2
26. 8. 2021 00:341
0 0
Možná je to tak trošku vyrovnaný ale jináč Německo nesahá českým soutěžím ani po kotníky. Mají mistra světa, dost kvalitních borců, o tom nepochybuju ale kvalita jejich mistráku je pod úrovní Českého sprintu. Může se každý kouknout co tam jede a nebo jet na kukandu. Jako Západočech občas z dlouhé chvíle vyrazím. U hranic je toho dost ale žádná hitparáda to není. Jezdí se Krušné hory/Erzgebirge/, Lužické hory /Lausitz/, Tří měst/Drei Stadte/, ve Zwickau/ Sachsen/ v Durinsku bývalá Wartburg atd..
27. 8. 2021 10:512
0 0
No jo,ale mají to tam bez pásek a zákazových cedulí stojíš si dle tvé libosti a rozumu,bohužel to u nás už skoro nezažiješ..
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!