5. 9. 2021 09:41 − 1484× − 0

Absence soupeřů pomohly korunovaci amerického mistra

Americký šampionát za pořádné mediální podpory DirtFish zažívá jednu ze svých nejzajímavějších sezón historie.

Na amerických tratích se střídají zajímaví hosté z Evropy jako Callum Devine, Tom Williams, Marty McCormack nebo David Higgins, přičemž ten poslední je vlastně v Americe víc doma než v rodné Británii. Letos sice další americký titul do sbírky nepřidá, ale i jediný svůj start dokázal přetavit ve vítězství. To bylo minule v Newry. Do soutěže odstartoval, aby podpořil mistrovské ambice úřadujícího šampióna Barryho McKenny. Ir se pro letošek vyzbrojil silnou zbraní, ex-továrním Fordem Fiesta WRC aktuální generace. S ním ale dosud získal pouze jediné vítězství a poslední New England Forest Rally pro technickou poruchu ani nedokončil. Veškeré jeho šance na obhajobu titulu vzaly za své těsně před startem šestého podniku v Minnesotě. Kvůli pracovním povinnostem McKenna musel svůj start na poslední chvíli vzdát. Rozesmutnil tím i Higginse, který už ví, že ho letos na americké půdě nebude potřeba. Radost naopak zavládla ve stáji Subaru, kde měli už před startem šesté rally z celkových osmi jistotu titulu. Vedoucího Travise Pastranu totiž mohl reálně ohrozit jedině jeho týmový kolega Brandon Semenuk. Kanaďan ale své WRX STI při testech těsně před soutěží rozbil a nakonec se jí tak nemohl vůbec zúčastnit. Atraktivní konkurence se tak před startem Ojibwe Forests Rally rozpadla na prach.

Korunovace mistra se tak odehrála v poněkud komorním prostředí a průběh této rally rozhodně není adekvátním obrázkem toho, jak zajímavá sezóna se za velkou louží letos odehrává. Ken Block se soukromým Subaru zůstal pro Pastranu jediným blízkým soupeřem, který mohl jeho korunovaci oddálit. Tentokrát se ale ta blízkost nepočítala na sekundy, ale spíše na minuty. Největší roli v tom sehrála Pastranova dobrá volba prořezaných gum do mokrých podmínek na úvodních zkouškách. Jeho náskok už v prvních dvou testech přeskočil půl minuty. Block se soupeři se stejným vozem dokázal přiblížit pouze v několika testech a večer šel spát s mankem jedné minuty. Soutěže se účastnila i Škoda Fabia R5+, která Blocka v 100 Acre Wood Rally dovezla k druhému místu. Za jejím volantem tentokrát seděl Ryan Booth a první etapu společně zakončili na průběžné třetí příčce před mladým Britem Tomem Williamsem ve Fiestě Rally2.

Za dvojicí Subaru se to v Ojibwe hemžilo více (Škoda Fabia R5+) či méně upravenými vozy dle mezinárodních regulí Rally2. Pro svůj nejlepší výsledek v podobě pátého místa si do cíle nakonec dojel Enda McCormack pilotující Hyundai i20 R5. Po pátku se na této příčce držel John Coyne, ale jeho Ford Fiesta Rally2 na RZ 12 zazlobil a z těsného boje o nejlepší pětici byl pád až na devátou příčku. Bednu si před hostujícím Williamsem dokázal během druhé etapy udržet Booth se škodovkou a na pódium v ARA se postavil vůbec poprvé. Před ním už byla jen dvojice jezdců Subaru a mezi nimi jeden potenciální novopečený šampión. Block sice vedoucího Pastranu během druhé etapy dokázal stáhnout až na skoro polovinu původního náskoku, ale blíž už se nedostal. Pastrana si v Ojibwe Forests Rally dojel pro čtvrté letošní vítězství a hlavně pro svůj šestý americký titul. Zajímavé pak je, že i ten předchozí v roce 2017 získal na tratích této rally. Absence dvou soupeřů na startu šesté letošní rally z celkových osmi tedy nakonec opravdu zajistila předčasnou korunovaci mistra.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!