21. 9. 2021 20:39 − 1952× − 0

Boj o norský titul vicemistra

Kalendář norského mistrovství sice doznal kvůli přetrvávající pandemii mnoha změn, ale nakonec nabídnul solidní porci soutěží.

Kromě jedné zimní na sněhu se ještě odehrála jedna na asfaltu a tři na šotolině. Pro úplnost je ještě třeba doplnit, že za zrušením Sigdalsrally nakonec nestál koronavirus, ale nedostatek zimních podmínek v době plánovaného konání. Poslední dvě rally opanoval Ole Christian Veiby, který domů zavítal poté, co mu bylo znemožněno pokračovat ve WRC2. Ani dva triumfy ale jezdci Hyundaie i20 R5 nestačily k tomu, aby se před závěrečným kláním udržel v boji o titul. Tuto bitvu totiž předčasně na čtvrtém podniku rozhodnul Frank Tore Larsen, který letos vsázel na německou techniku Volkswagen Polo GTI R5. K titulu mu nakonec stačil pouhý jeden triumf a trojice druhých míst, takže ve výsledku vyhrál o dvě rally méně než nový vicemistr. Právě post vicemistra byl tím hlavním, o co se v závěrečné Rally Hedemarken bojovalo.

Nastoupila do něho trojice jezdců. Vedle již zmíněného Veibyho, který se držel před soutěží na čtvrté příčce, to byl Anders Grøndal s Fordem Fiesta Rally2 a Marius Aasen pilotující obvyklou Škodu Fabia Rally2 evo. Tito dva měli před startem stejně nadité bodové konto. Pilot Fordu ale z boje vypadnul už na první zkoušce, kde nechal vinou spadlé hadice od turba dvě minuty. Taková ztráta se na rychlých norských šotolinách smazává hodně těžce. Grøndal sice v sobotu vyhrál dvě zkoušky, ale závěr rally musel kvůli stávkující technice absolvovat v přejezdovém režimu a dojel až jako šestý. A to ještě díky diskvalifikaci Hakon Sveena Frøslida kvůli použití prošlého ventilu pop-off. Mladíkův debut ve voze R5 tedy zrovna nejlépe nedopadnul. V konečných výsledcích bychom marně hledali i jméno novopečeného šampióna. Larsen sice vyhrál první zkoušku a po krátkém pátečním úvodu vedl, ale v sobotu ráno pak odstoupil s technickou závadou. Přičinila se o ni guma svléklá z ráfku. Do čela se vyhoupnul Veiby s půlminutovým náskokem na svého v této chvíli hlavního soupeře v boji o post vicemistra, Aasena. Jezdec škodovky se v sobotu pral jako lev, vyhrál celkem sedm rychlostních zkoušek, ale velká páteční ztráta mu nedovolila se Veibymu pořádně přiblížit. Pilot Hyundaie si tak v Hamaru připsal třetí norský triumf v řadě a Aasena o post vicemistra připravil.

Konečný stav šampionátu: 1. Larsen 107, 2. Veiby 99, 3. Aasen 98, 4. Grøndal 82, 5. Stensbøl 64, 6. Johnsrød 37

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!