Do čtveřice všeho dobrého

Týden před finským podnikem mistrovství světa se odehrálo závěrečné dějství tamního národního mistrovství.

To bylo narozdíl od mnoha jiných poznamenáno koronavirovými opatřeními minimálně a nakonec se odjela celá šestice soutěží. Po dvou zimních následovaly čtyři šotolinové podniky a na některých z nich se pro Finsko netypicky objevilo i množství asfaltových úseků. V úvodu sezóny spolu bojovala čtveřice jezdců ve škodovkách. Juha Salo mizernými výsledky ve čtvrté a páté rally z této skupiny vypadnul. Zůstala tak trojice nejzdatnějších oddělená pouhými sedmi body. To slibovalo skutečně zajímavé vyvrcholení sezóny. Jako lídr vstupoval do závěrečné soutěže v Kokkole Mikko Heikkilä, který teprve letos získal první triumf na mistrovské soutěži. Hned za sebou měl zkušenější borce. Neúspěšného aspiranta na titul z posledních třech sezón Emila Lindholma a naopak mistra posledních dvou ročníků Teemu Asunmu.

Skvělé datum soutěže týden před podnikem mistrovství světa využilo několik zahraničních posádek k testům. Egon Kaur se s Volkswagenem Polo GTI R5 objevil už na předešlé soutěži finského mistrovství a všechny domácí tehdy porazil. Tentokrát to už z Estoncovy strany tak slavné nebylo a v cíli se musel spokojit se šestým místem. Nikolay Gryazin s dalším Polem si vedl o mnoho lépe, když se už po druhé zkoušce na chvíli ocitnul ve vedení. Vedl pak i na začátku druhé etapy, ale nakonec i přes nejrychlejší čas v závěrečném testu musel smeknout před novopečeným finským mistrem. Španěl Pepe López není narozdíl od obou jezdců ve Volkswagenech na tomto typu tratí vůbec doma a po první etapě mu patřila až patnáctá příčka za nejrychlejšími produkčními vozy. V neděli hned ráno ale nechal v příkopu sedm a půl minuty a na dobrý výsledek musel zapomenout. Účastník juniorských mistrovství Evropy a světa se doma objevil s nevšední technikou Ford Fiesta Rally3. Produkčním vozům v první etapě úspěšně vzdoroval a dokázal se vklínit mezi silnější speciály Rally2 na deváté místo. V neděli ráno ale bohužel odstoupil.

Z trojice bojovníků o titul začal nejrychleji Lindholm. Už v druhé zkoušce jej ale dokázal dohnat Heikillä a souboj tak začínal znovu od nuly. A byl to znovu Lindholm, kdo se před setměním vrátil zpátky do čela. Útoky ale přicházely i ze strany úřadujícího šampióna. Ten by jistě rád dodělal mistrovský hattrick. Sen o něm mu ale trochu pokazil defekt v poslední sobotní zkoušce. Před nedělními 75 kilometry zaostával za lídrem rally o 12,1 sekundy. Lindholm v nočních testech letěl a ani Heikillä mu nestačil a ztrácel už 8 vteřin. Vloni Lindholm boj o titul prohrál vlastní chybou v posledním podniku. Tentokrát ale předváděl takřka profesorský výkon a nikterak jej neznepokojil ani Heikillä, když v neděli ráno zajel nejrychlejší čas. V závěru se před lídra mistrovství dostal Asunmaa na konečné třetí místo v rally. Ani to ale loňskému šampiónovi nestačilo a vicemistrem se pro letošek stal Heikillä. Lindholm nechyboval a dojel si v Kokkole pro třetí vítězství v rámci finského mistrovství. Hlavně ale po třech nezdarech konečně docílil toho, že si může říkat finský mistr.

Konečný stav šampionátu: 1. Lindholm 119, 2. Heikkilä 106, 3. Asunmaa 104, 4. Salo 76, 5. Tahko 53, 6. Röyhkiö 51

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!