28. 9. 2021 08:31 − 2246× − 0

Nejmladší vítěz v belgickém mistrovství

Na východě Belgie se odehrál čtvrtý podnik opožděného národního mistrovství, které se ještě nepřehouplo ani do druhé půlky.

Pokud půjde vše hladce a neobjeví se zase nějaké masivní zpřísňování, od začátku října do začátku prosince se na belgickém území odjede ještě pět podniků národního mistrovství. Teď o víkendu se odehrál teprve ten čtvrtý. Jako lídr tam dorazil Ghislain de Mevius, který zatím se svou Škodou Fabia Rally2 evo jako jediný dokázal vyhrát dvě soutěže. Vítěz Renties Ypres Rally Pieter Jan Michiel Cracco musel kvůli pracovnímu zaneprázdnění East Belgian Rally vynechat. S lídrem šampionátu se naopak přijel popasovat Cédric Cherain, který letos v šampionátu ještě nestartoval. Jeho vystoupení se Škodou Fabia R5 ale nemělo dlouhého trvání. Kvůli dvojitému defektu skončilo již po druhé zkoušce. O moc lépe se nedařilo ani někdejšímu mistrovi Krisu Princenovi. Tomu se zatím vůbec nepodařilo z Citroënu C3 Rally2 dostat maximum a s předními jezdci není schopný držet krok. Maximem zatím pro něho zůstává třetí místo z úvodní rally. Tentokrát Princen držel čtvrtou příčku, než v RZ 5 skončil mimo trať.

Naštěstí špička belgického mistrovství není zrovna úzká a proti de Meviusovi se mohli prosadit další jezdci. Se stejnou technikou jako lídr šampionátu startovali Adrian Fernémont, stále ještě úřadující mistr z roku 2019, a Sébastien Bedoret. Vincent Verschueren vytěžil ze svých dosavadních dvou letošních startů s Volkswagenem Polo GTI R5 pokaždé body za druhé místo. Grégoire Munster sezónu začal havárií a maximem je pro něho zatím čtvrté místo z minulého podniku. Jak se zdá, u svého Hyundaie i20 R5 už ale našel optimální nastavení na belgické cesty. V okolí St. Vith začal senzačně a v první třetině rally nenašel ani jednou přemožitele. Fernémont po ranní zamlžené sekci přemítal o tom, nakolik zbytečně pomalé tempo nasadil. Za lídrem rally sice zaostával o 6,4 sekundy, ale na druhou stranu za sebou úspěšně držel de Meviuse. Vedoucí muž šampionátu si největší krizovku prožil už před samotným startem, když ve čtvrtek na testech u své škodovky zničil motor. Na startu se tak objevil s náhradním vozem, který ale neměl pro místní tratě úplně optimální nastavení. Naštěstí pro něho se o svou třetí příčku nemusel ani v další části rally moc obávat.

Čtvrtý Verschueren bojoval s nedostatečným výkonem motoru svého Pola a závěrečnou sekci dokonce musel absolvovat v přejezdovém režimu. I on měl ale dost štěstí a čtvrtou pozici si udržel až na cílovou rampu. Pátý Bedoret totiž po defektu v RZ 2 už ztrácel tolik času, že jeho posun vpřed nevypadal moc reálně a nakonec se také neudál. Vedoucí Munster už v druhé sekci nevyhrál všechny zkoušky, ale náskok přeci jen zase o něco navýšil. V deváté zkoušce si tak mohl dovolit i menší chybu v podobě probrždění. Fernémont své manko díky tomu snížil na polovinu a pak šel do poslední zkoušky s odstupem 4,6 sekundy. Závěr rally se už odehrál za tmy, ale mladý Munster zachoval chladnou hlavu a o své první vítězství v belgickém mistrovství se nenechal připravit. Kromě toho se může pyšnit novým rekordem, když se stal nejmladším vítězem soutěže tohoto národního mistrovství.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!