8. 10. 2021 20:12 − 2332× − 0

Polský mistr bude korunován v Košicích

Až na úplně závěrečném sedmém podniku polského mistrovství se dozvíme jméno nového mistra této země.

Paradoxně se tak stane mimo polské území, když tímto podnikem bude slovenská Rally Košice. I když jsou Slováci pověstní svým strachem z epidemie, aktuální situace ještě dovoluje příští týden tuto rally uspořádat. Diváci však budou muset zůstat doma. To ve Świdnici, kde se o minulém víkendu odehrál předposlední díl mistrovství, byla situace mnohem pohodovější. Své největší hvězdy Mika Marczyka se však diváci podél trati nedočkali. Polský pilot Škody Fabia Rally2 evo se tou dobou účastnil Rallye Serras de Fafe a vybojoval tam vítězství v konečném hodnocení Michelin Talent Trophy. Titul mohl na dálku slavit i v domácím mistrovství, kterému suverénně kraluje. Nakonec si ale ještě chvíli počká a příští týden vyrazí ztvrdit svou korunovaci na Slovensko. K dokonalosti mu schází pouhé tři body. Košice jsou cestou na Rally Hungary, kterou bude další víkend pokračovat mistrovství Evropy, a tak se Marczykovi budou hodit i jako testovací soutěž.

Podívejme se ale zpátky na dění v předposlední soutěži, kterou byl jeden z tradičních polských rajdů Świdnicki. Volný ring uvítali jezdci bojující o post vicemistra, kteří si to tak mohli teď rozdat o absolutní vítězství. V shakedownu se nejvíce dařilo jednomu z mála jezdců, který nestartujese škodovkou. Kraloval tam Tomasz Kasperczyk s Volkswagenem Polo GTI R5. Šancí na zisk druhého místa v šampionátu se hned v první zkoušce zbavil Grzegorz Grzyb. Se svou Fabií to s nasazením trochu přehnal a pár set metrů po startu urval obě zadní kola. Divácká zkouška byla po tomto incidentu pro zbytek pole zrušena. Daleko zrušení nebyl ani druhý test, tentokrát kvůli neposlušným divákům. Kasperczyk si tak na startu postál dvacet minut a s vychladlými pneumatikami se lepšího než druhého času nedočkal. Lídrem rally se stal Kacper Wróblewski, který pak vyhrál i poslední páteční test, opakovačku úvodní superspeciálky.

V sobotu ráno vstal ze všech nejlépe Wojciech Chuchala a pak dokázal se svou Škodou Fabia Rally2 evo vyhrát oba úvodní testy. To jej katapultovalo na druhé místo, kde ztrácel na stále vedoucího Wróblewského 3,6 sekundy. Vítěz shakedownu Kasperczyk nejrychlejší dvojici nestačil a kvůli příliš měkkým gumám na RZ 6 ztratil i své umístění na pódiu. Sylwestera Plachytku ve Fabii Rally2 evo sice i v závěrečné sekci rally naháněl, ale nakonec nedohnal. Od pódia jezdce VW dělilo 1,9 sekundy. A to si ještě Plachytka připsal pětivteřinovou penalizaci za chybu v retardéru. Závěr první sekce zvládnul nejrychleji vedoucí Wróblewski, ale po servisu ztratil pár vteřin, když musel zpomalit u havarovaného vozu předjezdce. Chuchala na té samé zkoušce atakoval zídku, provedl lehkou kosmetickou úpravu své Fabie, ale snížil náskok soupeře o 1,8 sekundy. Pak vyhrál ještě předposlední zkoušku a pokusil se o finální útok. Na to už ale byla jeho ztráta moc veliká a Wróblewski si pak pohlídal i nejrychlejší čas na Power Stage. Na cílové rampě se tak mohl radovat ze svého prvního triumfu v polském šampionátu a nic na tom nezměnila ani pěnežní pokuta za chybějící díl v levých předních dveřích jeho škodovky. V honbě za titulem už ale Marczyka může ohrozit jedině Chuchala, kterému patří průběžné druhé místo. Reálnější než jeho boj s těžko dostižitelným lídrem mistrovství je ale tvrdý souboj o uhájení postu vicemistra. Pouhých sedm bodů na něho totiž ztrácejí hladoví vlčáci Wróblewski s Kasperczykem.

Stav šampionátu: 1. Marczyk 157, 2. Chuchala 115, 3. Wróblewski a Kasperczyk 108, 5. Plachytka 88, 6. Chwietczuk 70

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!