16. 10. 2021 10:31 − 1398× − 0

Fernémont vs. Munster 1:1

Pátý podnik belgického mistrovství nabídnul opakování duelu z předešlé East Belgian Rally.

O vítězství tam na konci září svedli strhující souboj, ve kterém šlo o každičkou desetinu vteřiny, Adrian Fernémont ve Škodě Fabia Rally2 evo a mladý Grégoire Munster v konkurenční technice od značky Hyundai. Lucemburčan tehdy zvítězil a navázat na skvělý úspěch a své první vítězství v belgickém mistrovství chtěl i o dva týdny později v Rallye de Wallonie. Do cesty se mu znovu postavil šampión Belgie z roku 2019 a opět z toho byla parádní a nervy drásající podívaná. Konkurence se jinak v Jambes sešla dosti omezená, neboť je kalendář podniků doslova napěchovaný k prasknutí. Šestá Sezoensrally se totiž jede už o následujícím víkendu a třeba lídr šampionátu Ghislain de Mevius pilotující Fabii Rally2 evo nebo Vincent Verschueren s Volkswagenem Polo GTI R5 se rozhodli odstartovat až na ní. Ani jedné z těchto dvou po sobě jdoucích rally se bohužel neúčastnil Kris Princen, který se letos s Citroënem C3 Rally2 vyloženě trápí, a také vítěz Renties Ypres Rally Pieter-Jan Michiel Cracco. Na start valonské soutěže se nakonec postavilo jen 41 dvojic a vedle zmíněných dvou hlavních favoritů pak nechyběl ještě Cédric Cherain se škodovkou, Cédric de Cecco s Citroënem nebo místní rychlík Bastien Rouard ve Fiestě Rally2.

Rallye de Wallonie se běžně jezdí jako třídenní podnik, ale v současné složité době a napěchovaném podzimu se pořadatelé rozhodli rally odjet jako dvoudenní. I tak ale posádkám přichystali solidní porci 170 ostrých kilometrů. Místní pilot Rouard už v pátek večer, kdy se jela tradiční, i v dnešní době diváky obsypaná, superspeciálka Citadelle, uzavíral nejlepší pětici. S pátými časy pokračoval i v sobotu a vyjma jediné je zajel na všech patnácti rychlostních zkouškách. Dvojici vozů Porsche Oliviera Collarda a Glenna Janssense nechal s přehledem za sebou, ale na druhou stranu stejně tak nestíhal čtveřici nejrychlejších. Šestou příčku z úvodní South Belgian Rally, kterou absolvoval ještě s Fabií, tak o příčku vylepšil a zajel tím svůj nejlepší výsledek v šampionátu. De Cecco po letech strávených za volantem škodovky vyměnil českou techniku za francouzskou. V sobotu ráno si u Citroënu stěžoval na neklidnou zadní část vozu. S osychající tratí ale problém vymizel, nicméně dostat se na kýžené pódium se de Ceccovi nepodařilo. První trojka byla, jak sám sportovně přiznal, nad jeho síly. Fernémont začal před svým domácím publikem nejrychleji, ovšem v druhém průjezdu diváckou superspeciálku převzal vedení Munster.

Ráno však Valonsko zahalila mlha a na vlhkou trať s blátivými úseky pilot Hyundaie zvolil špatné obutí. Gumy do mokra a sliky do kříže, to nebyla ideální volba. Hned na úvodní nejdelší zkoušce celé rally nechal Munster 8,5 sekundy. Fernémont zvládl lépe i zbylé dvě zkoušky první sekce a náskok zvedl ke čtvrt minutě. Cherain se starší verzí Fabie R5 se dostal blízko k Munsterovi a krok s nejrychlejší dvojicí držel i později. Po vyhrané dvojici RZ 9 a 10 snížil manko na stále vedoucího Fernémonta už na 11 sekund. Munster měl Cheraina těsně za sebou, ale pak vyhrál tři testy po sobě a trochu se od něho odpoutal. Více než na boj o udržení druhého místa pomýšlel na boj o vítězství. Před závěrečnou dvojicí zkoušek ztrácel na Fernémonta jen 4,7 vteřiny a nic ještě nebylo ztraceno. Pilot škodovky navíc bojoval v závěrečné sekci se stávkujícím motorem. O své první letošní vítězství se už ale připravit nenechal a těsný duel s konkurentem v Hyundai tedy tentokrát vyzněl vítězně. Fernémont se při neúčasti de Meviuse, který dal přednost svatbě svého kamaráda, navíc vyhoupnul do čela průběžného pořadí. Munster nakonec doplatil na ranní optimistickou volbu gum.

Stav šampionátu: 1. Fernémont 81, 2. de Mevius 79, 3. Munster 70, 4. Verschueren 52, 5. Cracco 45, 6. Princen 34

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!