19. 10. 2021 09:25 − 2146× − 2

Dotřetice všeho dramatického

Poslední dvě soutěže belgického mistrovství se vyznačovaly parádními, velmi vyrovnanými souboji o vítězství.

Pokaždé v nich figurovala dvě jména. Grégorie Munster a Adrian Fernémont. V East Belgian Rally nakonec zvítězil o 3,5 sekundy mladý pokračovatel soutěžáckého rodu pilotující Hyundai i20 R5. Belgický šampión z předloňské sezóny mu to vrátil před týdnem na Rallye de Wallonie, kterou ovládnul s neméně nicotným náskokem 5,4 vteřiny. Úspěch posunul jezdce škodovky do čela průběžného pořadí, kde vystřídal jiného pilota Fabie Rally2 evo. Ghislain de Mevius vyhrál úvodní South Belgian Rally a šampionátu tak vévodil od první rally. Té poslední ve Valonsku se ale neúčastnil a přijel až teď o týden později do Bocholtu. Po minulé absenci se za volant Volkswagenu Polo GTI R5 vrátil Vincent Verschueren, další z favoritů na minimálně pódiovou příčku. Termínově až moc našlapaný kalendář úplně nepřeje vysokým počtům startujících. Zatímco před týdnem odstartovalo 41 dvojic, tentokrát to bylo ještě o šest méně.

Hvězda Sébastiena Bedoreta před dvěma roky vylétla hodně vysoko. Mladý pilot získal oficiální podporu Škody Belgium a hned si to zamířil za titulem. Závěrečný souboj ale nezvládnul a o již jistý zisk titulu se připravil havárií v úplně poslední zkoušce celé sezóny. Tíha tohoto nezdaru na něm možná leží dodnes, protože se mu od té doby úplně nedaří a na skvělou sezónu 2019 nedokáže pořádně navázat. Po havárii v chorvatské soutěži MS se účastnil i belgického podniku elitního mistrovství, ale soupeřům z národních řad nestíhal a obsadil až třetí místo. V ConXion Omloop van Vlaanderen už Bedoret zaznamenával lepší časy, dostal se i do vedení, ale po havárii rally nedokončil. V East Belgian pro změnu nejrychlejším nestačil a skončil pátý. Stejná příčka mu patřila i tentokrát po RZ 5. Bohužel ale hned záhy musel odstoupit s poruchou diferenciálu své Fabie. Série nezdarů mladého pilota nekončí a tentokrát otevřela brány elitní pětice jednomu jezdci z opačného věkového spektra. Matador Patrick Snijers vyhrál duel v kategorii GT s dalším pilotem Porsche Guntherem Monnensem, který hned na začátku rally ztratil spoustu času pro poruchu systému řazení na volantu, a dojel celkově pátý.

Munster dokázal vyhrát první zkoušku rally, přitom nechybělo mnoho a vůbec se jí nemusel účastnit. Na pátečním shakedownu si totiž prožil po jedné dekompresi hodně horké chvilky a svůj Hyundai málem rozmlátil o stromy. Pro tentokrát měl dostatek štěstí a dokázal jej využít k udržení vedení během celých prvních dvou sekcí. Jeho starý dobrý soupeř Fernémont ale nejel o moc pomaleji a i přes horší volbu gum se držel 1,6 sekundy za mladíkovým Hyundaiem. De Mevius už při minulém startu doplácel na problémy s technikou a tentokrát jej zlobil ventil pop-off. Po RZ 5 tak za lídrem zaostával o deset sekund a těsně za sebou měl Verschuerenovo Polo. Mistr Belgie z roku 2017 ale ve dvou následujících testech dvakrát přestřelil odbočku a rázem jej od pódia dělila propastná půlminuta. De Mevius s již plně funkčním autem ukrojil část svého odstupu a držel se ve hře o vítězství. Munster s Fernémontem však jeli v desetinkách a náskok stále vedoucího Lucemburčana zůstával na 1,7 sekundy. Dvěma vyhranými testy v předposlední sekci se Munster dokázal od svých soupeřů trochu odpoutat. Pak ale přišla chyba ve smolné třinácté zkoušce. Vedoucí Hyundai se tam nevešel do jednoho z odbočeních a náskok se o deset vteřin smrsknul. De Mevius se na tom samém testu už přiblížil tři desetinky za druhého Fernémonta. Nakonec ale ve tmě závěrečných zkoušek nedokázal nabrat takovou rychlost a na třetím místě už zůstal až do cíle. Munster si za tmy naopak počínal jako zkušený mazák a svou chybu napravil dvěma dílčími triumfy. Sice to pro něho byly pořádné nervy a dle svých slov zestárnul o dobrých pět let, ale dokázal to. Ve třetím těsném souboji v řadě vydřel druhý triumf, tentokrát o 3,6 sekundy. Rozložení sil na závěrečnou dvojici soutěží je jasné. O titul si to rozdá celá tato vyrovnaná trojice, kterou v průběžném pořadí rozděluje jen 5 bodů.

Stav šampionátu: 1. Fernémont 99, 2. Munster 95, 3. de Mevius 94, 4. Verschueren 64, 5. Cracco 45, 6. Princen 34

Komentářů celkem: 2
20. 10. 2021 08:52
0 0
Nepíše se do třetice ??
20. 10. 2021 22:18
0 0
...těžko říct, jak se to píše, ale ten Snijers to Poršátko vodí jak zamlada, nebo za mlada? Radost pohledět...co on je za ročník?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!