17. 10. 2021 21:57 − 3511× − 4

Dva národy u tří měst

Po dlouhých 25 letech se němečtí a rakouští jezdci znovu potkali na společné soutěži zařazené do obou mistrovství.

I tehdy v roce 1996 se tak stalo na ADAC 3-Städte Rallye, která se v té době jela na smíšeném povrchu a centrem bylo město Straubing. Dnešní verze této známé rally konající se již po sedmapadesáté se jela jako čistě asfaltová s centrem ve Waldkirchenu. Rychlostní zkoušky však byly rozeseté po obou stranách rakousko-německých hranic. Cestu do rakouského kalendáře soutěž našla, když Rakušanům z různých důvodů spojených s koronavirovými komplikacemi jaksi došli vlastní soutěže. K tomu tu je stále zápach po zkažené Redstag Rallye Extreme, za kterou se nakonec žádné body neudělovaly. Pokud by se tedy šampionát nepodíval do Německa, bodované soutěže by společně s plánovanou závěrečnou Rallye W4 zůstaly pouhé tři. Lídr mistrovství Simon Wagner vyrazil se Škodou Fabia Rally2 evo do Německa jako dosud neporažený a domů se chtěl vrátit s titulem v kapse. Hermann Neubauer s Fordem Fiesta Rally2 mu naopak chtěl tuto radost překazit a rozhodnutí odsunout až na listopad do Hornu.

Wagner stíhaný chřipkou dokázal i tak zajet hned v prvním testu nejrychlejší čas. V druhém testu naopak kraloval Neubauer a v čele svého krajana vystřídal. Ještě před koncem prvního dne se však pilot škodovky vrátil na první příčku. Neubauer si do druhého dne odvážel malý odstup dvou sekund a ten se po zajetí identického času v první ranní zkoušce nikterak nezvětšil. Co se však zvětšovalo, to byl odstup obou Rakušanů od německých soupeřů. V devátém testu se pořadí na čele znovu měnilo, ale vydrželo tak jen do konce toho následujícího. Neubauer jako znovu druhý dokázal zvítězit v Power Stage, kterou byla předposlední RZ 12. Do té závěrečné šel s odstupem 1,3 sekundy a dal do ni vše. Za každou cenu potřeboval vyhrát. Letos mu ale prostě není přáno. Kousek před cílem pilot Fordu chyboval a vylétnul z trati. Do cíle pak sice dojel, ale kvůli poškozenému zadnímu kolu musel následně vzdát. Wagner vyhrál i tuto soutěž rakouského mistrovství a je předčasně korunován mistrem roku 2021.

Ve dvoukolkách zajel na úvod rally nejrychlejší čas Daniel Polášek s Fordem Fiesta Rally4. Bohužel ale ve třetím testu nechal skoro dvě minuty a pořadím se propadnul. Do čela se pak dostal domácí pilot té samé techniky Raffael Sulzinger a udržel si jej až do cíle. Proti početné skupině německých a hlavně rakouských jezdců se snažil prosadit David Štefan se sesterským Peugeotem 208 Rally4. Alexandru Merkelovi s Opelem nakonec podlehnul, ovšem rakouské soupeře dokázal porazit a v rakouské klasifikaci dvoukolek se vyšplhal do čela. V Rallye W4 si to tak s druhým Rolandem Stenggem jezdícím s Opelem Corsa Rally4 může rozdat o titul. O titul v absolutní klasifikaci spolu bojují hlavně čtyři piloti. Nejslabší z nich byl doposud Christian Riedemann a po soutěži ve Waldkirchenu už z boje o titul vypadnul. Kvůli problému s elektronikou Volkswagenu Polo GTI R5 totiž po RZ 5 vzdal. Dominik Dinkel před ADAC 3-Städte Rallye se svým Fordem Fiesta Rally2 vévodil průběžnému pořadí. K dobru měl ale jen jeden bod na Marijana Griebela s Citroënem C3 Rally2. Juniorský mistr Evropy tentokrát Dinkelovi vůbec nestačil a spíš se musel obávat o svou druhou příčku, na kterou útočil čtvrtý ze skupiny bojovníků o titul Julius Tannert. Griebelovi se nakonec podařilo jezdce škodovky o něco málo přes deset sekund udržet za zády a udržel se tak i na bedně celkového pořadí. Dinkel si však ve Waldkirchenu dojel už pro třetí triumf sezóny a do závěrečné rally v Sasku nastoupí s vícebodovým náskokem.

Komentářů celkem: 4
17. 10. 2021 23:551
0 0
Možná by bylo zajímavé v současné situaci navázat po 30letech na tradici rakouského mistráku u nás, Hustopeče se k tomu přímo nabízí a větší zpestření startovky by byl mistrák rakouský než slovenský.
18. 10. 2021 12:132
0 0
A nepředhlašoval náhodou letos na jaře předseda Šťovíček v online projevu před sezónou, že se to má jet jako rally tří zemí - u nás, v Rakousku a Německu. Letos zkušebně a příští rok jako součást velkého mistráku ?
18. 10. 2021 20:503
0 0
Ad ecky: Proč zrovna Hustopeče? Krumlov se jede také v těsné blízkosti hranic smajlík

Ad vendelín: byl plán na soutěž ve 3státech opravdu spojován s touto soutěží?
21. 10. 2021 16:334
0 0
ano byl
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!