26. 10. 2021 19:11 − 6063× − 0

Vozy WRC v Itálii dokralovaly

Šampionát určený speciálům královské kategorie ve své osmé sezóně zažil radikální změnu, která zpochybňuje jeho další existenci.

Vozů WRC na italské scéně obecně ubývá a v jejich mistrovství se jich letos vyskytovalo jen pět. Simone Miele po dvou neúspěšných vystoupeních s Citroënem DS3 WRC na začátku sezóny další starty vzdal. Ve stejném počtu soutěží se objevilo jiné DS3 WRC, které pilotoval Matteo Daprá. Jediný Citroën startující v takřka celé sezóně byl ten, ve kterém seděl předloňský mistr Luca Pedersoli. Na konci roku se právě on stal jediným z pilotů WRC, který mohl v závěrečné rally vybojovat titul. Loňský šampión Corrado Fontana sice s tradičním Hyundaiem NG i20 WRC odjel také skoro všechny soutěže, ale hlavně dvě nedokončené rally na začátku sezóny jej z finálních soubojů eliminovaly. Jeho otec Luigi pak malou skupinku jezdců WRC uzavíral a vzhledem k tradičně slabším výsledkům do bojů v popředí nepromluvil. Že těmto speciálům zvoní hrana, naznačila Rally del Friuli, kde žádné WRC startovní rampu nepřejelo.

Zkáza speciálů královské kategorie nastala hned v první zkoušce u jezera Como, kde se jako obvykle odehrálo velké finále tohoto šampionátu. Pedersoli vlétnul do svodidel, zdemoloval předek svého vozu a musel odstoupit. A jelikož mu před soutěží patřila průběžně druhá příčka, bylo jasné, že titul letos nikdo s WRC nezíská. Odstavený Citroën zablokoval trať úvodní zkoušky a do cíle tak dorazil jen Andrea Carella, který jako lídr mistrovství startoval jako první. Z trojboje o titul se stal duel dvou vozů R5 a naostro začal v druhé zkoušce, která se už jela za tmy. Nejlépe si s ní poradil Luca Rossetti s Hyundaiem i20 R5, který svému hlavnímu soupeři ve Škodě Fabia Rally2 evo nadělil skoro čtvrt minuty. Carella totiž chyboval v jedné z mnoha vraceček. V sobotu ráno to byl naopak Rossetti, kdo zaznamenal čas skoro o čtvrt minuty pomalejší než vítěz zkoušky.

Tím byl tentokrát Fontana, který se tak dostal do čela své domácí soutěže. Později při druhém průjezdu tímto úsekem ale pilot WRC chybuje, ve vnitřku jednoho z vracáků poškozuje přední zavěšení a další jízdu na přejezdu vzdává. Do čela se tak vrací Rossetti a hned za ním se drží Carella. Oba protagonisty duelu o titul od sebe dělí 7,8 sekundy. Závěr sezóny se odehraje na 22 kilometrů dlouhé zkoušce a stát se ještě může cokoliv. Mistrem se stane ten, kdo bude v konečném pořadí této rally lepší. Pilot škodovky zaznamenal v rozhodující zkoušce nejrychlejší čas. Rossetti na třetím místě ale zaostal jen o 1,7 vteřiny. Vedoucí příčku si tak udržel a přepisuje historii. Jako pilot i20 R5 je prvním, kdo sebral titul jezdcům WRC. Značka Hyundai tak po nezdaru v hlavním italském mistrovství může slavit alespoň tento úspěch.

Konečný stav šampionátu: 1. Rossetti 87, 2. Carella 79,5, 3. Pedersoli 63,75

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!