Citroën vítězí na Azorech

Známá dvojice posádek s technikou Rally2 si to i letos rozdala o titul mistra Azorských ostrovů.

Loňskou sezónu na vzdálených portugalských ostrovech zničil koronavirus, ale letos už se odjela v plné parádě. Oproti poslední uskutečněné sezóně 2019 se navíc odjelo o jednu soutěž navíc. Dohromady tak měly posádky možnost se utkat o mistrovské body na sedmi podnicích usktečněných od června do konce listopadu. Až do úplně poslední Além Mar Rali vůbec nebylo jisté, kdo se letos bude radovat z mistrovského titulu. Z tohoto souboje těsně před branami finále vypadnul Rafael Botelho. Vicemistr dvoukolek z azorského mistrovství 2019 si už vloni na dvou soutěžích vyzkoušel jízdu s nově pořízenou Škodou Fabia R5. Letos se svým vozem absolvoval kompletní šampionát a začal hodně slibným druhým místem. Na to už v dalších soutěžích nenavázal, ani jednou nebyl schopný porazit oba hlavní protagonisty tažení za titulem. Narozdíl od nich jej sice zdobila stoprocentní spolehlivost, ovšem při škrtání nejhoršího výsledku zůstal před posledním podnikem z boje o mistrovský trůn vyřazený. Na druhou stranu měl stále možnost stát se vicemistrem. Botelho se nabídnuté šance chopil a v druhém testu závěrečné Além Mar Rali šel do čela. Bohužel v RZ 5 ale chyboval a po havárii musel odstoupit. Stejně jako před dvěma lety ještě za volantem Citroënu DS3 R3T na něho tak v konečném hodnocení šampionátu zbyla jen třetí příčka.

Zálusk na třetí azorský titul v řadě si dělal největší favorit Luís Rego jun., který zůstal věrný službám ARC Sport a jejich Škodě Fabia Rally2 evo. Za volant čtyřkolky od Citroënu se však pro letošní sezónu vrátil mistr dvoukolek a vicemistr absolutního pořadí z roku 2019 Rúben Rodrigues. Po skvělých výkonech s podstatně slabším Peugeotem 208 R2 nemohl s C3 Rally2 mít jiný cíl než titul. Třetí příčka, které před čtyřmi lety dosáhnul ještě za volantem DS3 R5, by byla velkým zklamáním. Už tak zajímavou konkurenci, jaká se letos v azorském mistrovství sešla, měl ještě vylepšit Pedro Antunes. Někdejší portugalský mistr dvoukolek a loňský vítěz Peugeot Rally Cup Ibérica si jako odměnu vybral starty s Citroënem C3 Rally2 v domácím šampionátu. Otestovat novou čtyřkolku před vstupem do mistrovství, to byl Antunesův cíl pro pevninskou Rali Terras d'Aboboreira. Tamní start ale nedopadnul nejlépe, skončil totiž havárií. Udržet C3 Rally2 na trati, to byl pro Antunese největší oříšek této sezóny. Z pěti startů na Azorských ostrovech třikrát odstoupil právě kvůli havárii. Jednou jej zradila technika a tak se jeho jedinou letošní dokončenou soutěží stala srpnová Rallye Além Mar Santa Maria. Dokončil ji na druhé příčce a stejně jako i v ostatních startech předvedl rychlost, která byla porovnatelná s nejrychlejší dvojicí posádek. Pokud se mu podaří přesvědčit sponzory, aby mu zachovali přízeň, a odbourá extrémní nespolehlivost, mohl by příští rok v azorském šampionátu hrát jednu z hlavních rolí.

Dvakrát se v záři reflektorů vyhříval muž, který tamnímu šampionátu kraloval deset let v kuse až do roku 2017. Od té doby už Ricardo Moura startuje pouze příležitostně a letos potrápil domácí konkurenci pouze na dvou soutěžích. Hned při druhé Rali Ilha Azul – Além Mar start jezdce Škody Fabia R5 skončil vítězně. Klasifikaci místního mistrovství pak Moura ovládnul i při nejvýznamnější tamní akci Azores Rally. Zbylých pěti podniků se už neúčastnil, pouze v závěrečné rally plnil roli předjezdce, a nechal o titul bojovat jiné jezdce. Úřadující mistr Rego vstoupil do nové sezóny nejlépe ze všech, když vyhrál první odjetou etapu. V první ranní zkoušce druhého dne ale spadnul za Rodriguese a hned v dalším testu havaroval. Pilot Citroënu si vedení udržel až do cíle a hned při prvním startu s novou technikou v mistrovství vedl. V následující Rali Ilha Azul – Além Mar sice Rodrigues nestačil multišampiónovi Mourovi, ale znovu si připsal více bodů než Rego, který se trochu ztratil v husté mlze na RZ 6 a výlet mimo trať jej odsoudil ke konečné třetí příčce. Šampionát se nezadržitelně blížil ke své polovině a pilot škodovky nutně potřeboval Rodriguese konečně porazit. Po první etapě srpnové Rallye Além Mar Santa Maria ale rozdíl mezi nimi činil rovnou nulu. Sobotní dopoledne lépe sedlo jezdci C3 a Rego měl rázem šest sekund k umazání a ještě v zádech Antunese. Jako dar z nebes pak přišla Rodriguesova dvacetivteřinová penalizace a Rego se v cíli mohl radovat z prvního letošního triumfu.

Na všechny čekal vrchol domácí sezóny, evropská Azores Rallye. Rodrigues se jistě na tuto soutěž hodně těšil a chtěl se před zahraničními soupeři předvést. Porucha transmisí bohužel jeho Citroën vyřadila ze hry už v první zkoušce. Rego během první etapy dostal od Moury obklad dvou a půl minuty a bylo jasné, že za normálních okolností více než body za druhé místo neukořistí. To se také stalo, ale jezdec škodovky si ani nemusel moc stěžovat. Před závěrečnou trojicí soutěží na tom byl bodově naprosto stejně jako jeho soupeř. Rodriguesovi trochu hrálo do karet, že se následující dvojice soutěží jela na asfaltových úsecích, kde je jeho Citroën přeci jen o něco silnější. Jako obvykle to byla mezi oběma soupeři parádní přetahovaná. Vedoucí Rodrigues odjížděl do závěrečné sekce s náskokem jen šesti vteřin. Dvě zkoušky před koncem ale svůj náskok přiblížil čtvrt minutě a vedení si udržel až na cílovou rampu. Kluzké asfalty následující PicoWines Rali vytrestaly Rega už na první přírodní zkoušce. Jeho Fabia Rally2 evo se tam přetočila a jezdci už se během zbytku rally nepodařilo vzniklou ztrátu smazat. Rodrigues naopak ještě další vteřinové obklady na bedra svého soupeře přidal a před závěrem mistrovství dvěma triumfy v řadě výrazně posílil své šance na zisk prvního mistrovského titulu. V závěrečné Além Mar Rali už pilot Citroënu ani nepotřeboval svého soka porazit. Rego se taky po Botelhově havárii v RZ 5 dostal do čela s náskokem čtvrt minuty. Rodrigues pojal šotolinovou soutěž přesně tak, jak mu to na titul stačilo. V klidu se držel na druhém místě a na něm také přejel cílovou rampu. Regovi přerušil jeho mistrovskou šňůru a stal se poprvé mistrem Azorských ostrovů.

Konečný stav šampionátu: 1. Rodrigues 132, 2. Rego jun. 127, Botelho 99, 4. Borges 69, 5. Pires 57, 6. Moura 50

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!