4. 1. 2022 22:35 − 9722× − 10

Tresty pro Toyotu

Hodně rušno začalo být kolem týmu Toyota Gazoo Racing, který má stájovou jedničku v pozici lídra Dakaru.

Nasser Al-Attiyah vyhrál už úvodní prolog a následně i první ostrou etapu. V té druhé v pondělí pak sváděl krásný souboj o další etapový triumf a nakonec i díky defektu, na kterém dojel až do cíle, o něj o tři a půl minuty přišel. V dnešní třetí etapě sice zajel s pětiminutovou ztrátou až osmý čas, ale jeho průběžný náskok už překonal půl hodiny. Větší nástrahy než na trati čekají na Katařana v zákulisí. Frustrace v táboře Audi, které v první etapě přišlo o reálné šance na vyhrání hned při prvním startu, vedla k obvinění pořadatelů ze špatně připraveného roadbooku nedělní etapy. Jejich dva piloti Carlos Sainz a Mattias Ekström stejně jako spousta dalších nemohla najít jeden z kontrolních bodů v závěru měřeného úseku. Šéf týmu Sven Quandt nakonec musel mírnit svá slova o tom, že spolujezdec Al-Attiyaha Mathieu Baumel věděl o trase více než ostatní spolujezdci. To samé by však muselo platit třeba i o spolujezdci nejlepší české posádky Viktoru Chytkovi a tak nakonec Audi zvažovaný právní protest proti pořadatelům zavrhlo. Lídr Dakaru se ale ani tak nevyhnul postihu. V pondělí ráno si totiž nezkontroloval povinné připojení data loggeru a tím porušil pravidla. Pokud by se do konce závodu dopustil dalšího podobného prohřešku, hrozí mu vyloučení.

A blízko vyloučení se vyskytuje i jeho týmový kolega Giniel de Villiers. Jihoafričan napřed dostal pětiminutovou penalizaci za to, že v neděli srazil motorkáře a následně se dostatečně nepřesvědčil o jeho zdravotním stavu. Dnes se však ozval jiný pilot motocyklu, který zažil s jezdcem Toyoty podobný incident. Na průběžnou čtvrtou příčku se tak zítra klidně může posunout domácí Yazeed Al-Rajhi s další Toyotou, v tomto případě z dílen belgického týmu Overdrive. Právě tento tým má svého zástupce i na bedně, kam se na třetí místo dokázal dostat Argentinec Lucio Alvarez. První etapový triumf pro Audi a celkově čtyřicátý pro sebe si ve třetí etapě připsal Carlos Sainz. Celá trojice Audi RS Q e-tron funguje bez větších potíží a El Matador se už včera dostal v etapových výsledcích mezi trojku nejlepších. Dnes do ní vedle něho nakouknul i třetí Stéphane Peterhansel a úspěch německého týmu korunoval pátým časem Ekström, který už nakouknul v průběžném pořadí do top ten. Včera ale slavili v jiné stáji, a sice u Prodrive. Sébastien Loeb pro ně s BRX Hunterem vybojoval první etapový triumf a dotáhnul se devět minut za lídra rally. Dnes už to bohužel tak slavné nebylo. Dvojice defektů a absolvování většiny etapy jen s pohonem zadních kol Francouze stály přes půl hodiny času. Druhé místo průběžně si ale dál udržuje. Martin Prokop se ze třetí příčky v pondělí odporoučel na šestou. Původně mělo jít o první část maratonské etapy, ale nakonec musela být kvůli vydatným dešťům a zaplavenému bivaku předělána na klasickou. Její náročnost tak byla nižší, jezdci ji označili jako WRC nebo tranzitní etapu. To úplně nesedělo české posádce bojující s nižším výkonem motoru svého Fordu. Dnes pak Prokop spadnul na sedmé místo a má kousek za sebou dvojici buggyn od MINI se Sebastianem Halpernem a Jakubem Przygońskim za volanty. A daleko už nejsou ani na přelomu první a druhé desítky se vyskytující zbylé dva BRX Huntery Orlanda Terranovy a dnes čtvrtého Naního Romy.

Komentářů celkem: 10
4. 1. 2022 22:481
0 0
Co k tomu dodat no... smajlíksmajlík
4. 1. 2022 23:412
1 0
Nemám rád, když se něco rozhoduje od stolu, ale za to co de Villiners udělal měl být vyloučený, to byla fakt prasárna
5. 1. 2022 06:513 Upraveno 06:51
0 0
Nejel Loeb jen s pohonem předních a ne zadních?
5. 1. 2022 12:154
0 0
Trest pro de Villierse je směšnej - co je na Dakaru 5 minut? Buď vyloučit nebo minimálně jako se tuším dávalo dřív "čas posledního +10 hodin".... Jak by asi byl "odměněn" třeba někdo z drůhé půlky startovního pole?
5. 1. 2022 12:275
0 0
Medvěde, v tomhle konkrétním případě bych se spíš přikláněl k roztrhání licence. Ale tou poslední větou si to vystihl naprosto přesně, bohužel...
5. 1. 2022 14:206
0 0
A v pondělí údajně přejel motorku znovu... Motorkář zapadl za dunou a než stihnul motorku zvednout, Villierse mu jí přejel. Za dunou ho vidět asi nemohl, ale prý se jen otočil, okouknul situaci a bez zastavení odjel smajlík
5. 1. 2022 17:347
0 0
Původně napsal Medvěd
Trest pro de Villierse je směšnej - co je na Dakaru 5 minut? Buď vyloučit nebo minimálně jako se tuším dávalo dřív "čas posledního +10 hodin".... Jak by asi byl "odměněn" třeba někdo z drůhé půlky startovního pole?
Udělat to některý soukromník, tak by byl vyloučen. To je ten rozdíl. Ti velcí si tu spravedlnost zaplatí.
5. 1. 2022 22:418
0 0
Tak de Villiners dostal další penalizaci za nehodu s motorkářem, tentokrát 5 hodin. Prostě vtip.
6. 1. 2022 08:559
2 0
Já to asi tak černě nevidím, třeba si Villiners myslel, že projede a vejde se vedle jeho brzdícího motorkáře. Nicméně na videu jsem viděl jak motorkář vstanul, odešel na bok a ukazoval at Villiners pokračuje v jízdě.
8. 1. 2022 06:1510
0 0
Jenom pro info, tu petihodinovou pentli mu stáhli. Takže podle mě všechno ok.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!