Lukáš Antoš - eWRC.cz
27. 4. 2004 00:00 − 2366× − 0

Gronholm by vydělal na nových pravidlech SuperRally

Je to již téměř rok od doby, co dvojnásobný světový šampión Marcus Gronholm naposledy vyhrál soutěž MS, ale pokud by již dnes platil nový bodovací systém plánovaný FIA pro příští rok, tak by finský pi

Je to již téměř rok od doby, co dvojnásobný světový šampión Marcus Gronholm naposledy vyhrál soutěž MS, ale pokud by již dnes platil nový bodovací systém plánovaný FIA pro příští rok, tak by finský pilot vedl celkové pořadí MS v automobilových soutěží před jezdci, kteří již letos zvítězili!

FIA se rozhodla aplikovat v principu verzi SuperRally systému, jenž je inspirován podobným systémem používaným v australském mistrovství. Tento systém uděluje jezdcům body za každý den soutěže, přičemž umožňuje odpadnuvším posádkám návrat do soutěže. Gronholm měl doposud problémy udržet svou 307 v bezproblémovém chodu po celé tři dny soutěže, ale jeho výkony v jednotlivých etapách by mu zajistily nejvyšší počet bodů na Novém Zélandu a celkem by tak měl na svém kontě 79 bodů, což by bylo o tři více než má na svém kontě současný leader šampionátu Markko Martin.

Hvězda Fordu Martin by byl čtyři body před Sebastienem Loebem jezdícím na Citroenu, zatímco vítěz z Nového Zélandu Petter Solberg by se nacházel nedaleko se 69 body. Toto pořadí je ale pouze hypotetické, protože Citroen by mohl v Mexiku vyměnit motor na Loebově Citroenu a francouzský jezdec by tak měl dodatečnou příležitost získat body za třetí den soutěže.

Tovární týmy jsou sjednocené a staví se proti plánům FIA udělovat body čistě na základě výkonů jezdců v jednotlivých etapách, bez bonusových bodů za celkový výkon v soutěži. Cílem továrních týmů je, aby vítěznou posádkou zůstala ta, která bude mít nejnižší součet časů za celé tři dny soutěže. To znamená, že na dalším zasedání FIA příští týden za dají očekávat vášnivé diskuse.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!