Finský šampionát za polárním kruhem

Rovaniemi vloni hostilo hned dvojici šampionátů a na tamních zasněžených cestách se odehrály dva velké podniky.

Letos už promotér mistrovství světa Laponce o pomoc nepožádal a vše snad už zdárně směřuje k uskutečnění devětašedesátého ročníku Rally Sweden. O svou tradiční Arctic Lapland Rally ale laponští fanoušci rallysportu nepřišli. Jako obvykle tam odstartoval finský šampionát. Na začátek roku žádná jednoduchá rozjížďka, během dvou etap muselo takřka 130 startujících posádek zdolat 224 ostrých kilometrů. Porce, o jaké se účastníkům běžného podniku současného mistrovství Evropy může jen zdát. Do závodní kombinézy se znovu obléknul Jari-Matti Latvala a místo účasti na slavnostní prezentaci padesátého ročníku mistrovství světa v Salzburgu vyrazil do laponských lesů. Navigován Juhou Hänninenem s historickou Toyotou Celica Turbo 4WD čeřil vody v top ten absolutního pořadí. Vměstnal se mezi speciály Rally2 a za zády pak držel celou skupinu slabších vozů Rally3. Starší technika ale pro Latvalovo zacházení neměla příliš pochopení a na začátku druhé etapu mu vystavila stopku.

Speciály Rally3 dostaly před novou sezónou větší restriktory a ve Finsku pak ještě svou vlastní třídu SM3. To, že nebyla nová technika zařazena do SM2 společně se staršími produkčními vozy, kvitovaly hlavně posádky různých Mitsubishi a Subaru. Fordy Fiesta Rally3 je pravidelně s přehledem porážely. Třída SM3 byla vloni vyhrazena předokolkám a titul mezi nimi vybojoval Lauri Joona. Pro letošek finský junior přestoupil do nejslabší čtyřkolky od Fordu, ale tím vlastně zůstal ve stejném hodnocení SM3. Během první etapy vyhrál čtyři z pěti zkoušek a na druhého Roope Korhonena si vyjel náskok blížící se čtvrt minutě. V sobotu ráno ale Joona chyboval v druhém testu a jeho náskok se smrsknul na 4,6 sekundy. Do závěrečné zkoušky už ale nastupoval s větším desetivteřinovým náskokem. Bohužel ale u jeho Fordu došlo k mechanické závadě, která vyřadila pohon zadních kol. Zklamaný Joona tak v posledním testu spadnul až na třetí místo. Z maxima bodů do hodnocení SM3 se tak nakonec radoval Korhonen.

Do soutěže odstartovala v hlavní kategorii vozů Rally2 celá třiadvacítka posádek. Některé z nich se ale ocitly mimo hru už po páteční první etapě. Mezi nimi i Juha Salo, který nejprve ztratil koncentraci kvůli problému s kontrolkami v RZ 2 a přetočil se. Další ztrátu si místní rekordman, šestinásobný vítěz rally, připsal kvůli problému s převodovkou v RZ 4. Ač přespával mimo top ten, v sobotu se dokázal procpat hodně nahoru až na pátou příčku. Do první desítky se na úplně poslední chvíli vecpal i další VIP smolař z pátku. Finský ex-mistr Eerik Pietarinen držel třetí místo, než v RZ 4 uvíznul se svým Volkswagenem Polo GTI R5 ve sněhové bariéře. V sobotu jej série pátých časů vynesla na konečnou devátou příčku. Nejrychlejší Volkswagen do cíle dovezl Egon Kaur. V pátek sice Estonce trápily problémy s motorem, ale v sobotu už letěl a po RZ 8 se vyhoupnul před Mikka Heikkilu jedoucího jako obvykle se Škodou Fabia Rally2 evo na třetí místo. Na nejrychlejší dvojici bojující o vítězství Kaur sice neměl, ale po smůle jednoho z nich se po posledním testu dostal na druhé místo. Pódiová příčka nakonec zbyla i na Heikkilu. V úvodu rally všechny doslova deklasoval úřadující finský mistr Emil Lindholm a před posledním večerním testem už vedl skoro o půl minuty. Na kratičké zkoušce Mäntyvaara ovšem svou škodovku přetočil a jeho náskok tím klesnul na deset vteřin. V sobotu jej Lindholm hned na první zkoušce znovu zvednul k půl minutě, aby přišel další šok. V osmém testu se nevyhnul střetu se sobem a po následující předposlední zkoušce spadnul na druhé místo. Teemu Asunmaa pilotující obdobnou Fabii Rally2 evo se těsně před koncem rally stal nečekaným lídrem. Náskok pouhé jedné desetiny ale nic neznamenal, rozhodnout se muselo na Power Stage. Asunmaa bohužel svou snahu přehnal, přetočil se a uvíznul ve sněhové bariéře. Dlouhých dvanáct minut se z ní dostával a spadnul až na šestnácté místo. Vítězství se tak vrátilo do rukou tomu, který za ním nejrychleji směřoval po celou rally. Lindholmovi.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!