22. 2. 2022 20:38 − 2032× − 2

Úvod amerického mistrovství bez velkých jmen

Tradiční zimní soutěž Sno*Drift Rally v Michiganu odstartovala nový ročník šampionátu ARA.

Jeho popularita poslední roky výrazně narostla a loňská sezóna svým obsazením předčila všechny předešlé. Obhájce titulu z roku 2020 Barry McKenna chtěl továrním posádkám amerického Subaru podruhé v řadě vypálit rybník a vybavil se na to špičkovou technikou z mistrovství světa. Ford Fiesta poslední generace WRC 2017 mu ale moc štěstí nepřinesl a na druhý titul tak bude muset irský pilot útočit letos znovu. Kvůli pracovnímu zaneprázdnění ale musel úvodní podnik vynechat, byť na něj byl původně přihlášen. Nedostavilo se ani další velké jméno americké scény Ken Block. Známý showman, který se stal ambasadorem německé značky Audi, letošní sezónu ARA odstartuje až na své oblíbené Rally in the 100 Acre Wood. Vloni tam startoval se Škodou Fabia R5+ a zbytek sezóny pak odjezdil se Subaru. Jakou techniku přiveze do Missouri letos? To se dozvíme až v březnu. Stejně jako to, zda se tam už do letošního zápolení zapojí úřadující mistr Travis Pastrana. Že je tento Američan zapáleným kaskadérem, který se nebojí žádného divokého kousku, není žádným tajemstvím. Za zlomeninu pánve po lednovém base jumpingu ale může být ještě rád. Pozdní rozevření padáku pro něho mohlo dopadnout hůře.

Americká stáj Subaru, která vloni udělala výjimku a poprvé se zúčastnila i zimní soutěže, tak letos nebyla daleko od návratu k úvodu sezóny až v lesích Missouri. Nakonec ale do Michiganu vyrazil alespoň Brandon Semenuk nově navigovaný Keatonem Williamsem. Na nezvykle pomalé soutěži mu k ovládnutí první etapy stačil rychlostní průměr 61,8 km/h. Oproti zvyklostem byly cesty méně pokryté sněhem, prim tak hrál hlavně led. A na něm to s obutím bez hrotů jednoduše moc rychle nejde. O tom se ve třetí zkoušce přesvědčil Kyle Tilley, když s Fordem Fiesta R5 skončil ve sněhové bariéře. Večer už na vedoucího Kanaďana ztrácel skoro sedm a půl minuty a dvě a půl před ním se pak nacházel druhý Mark Piatkowski. Pilot Subaru s atmosférickým motorem směřoval za nejlepším výsledkem své kariéry, ve které si doposud připsal jen několik vítězství na lokálních soutěžích. Pátou příčku z loňské Sno*Drift Rally mohl vylepšit hned o tři pozice. Když ale v předposlední zkoušce řekla dost převodovka v Subaru jasně dominujícího Semenuka, vše bylo úplně jinak. Piatkowski se v cíli radoval z nečekaného vítězství, o to víc vzhledem k jeho slabé technice. Vůz jiné kategorie než Open v šampionátu ARA zvítězil naposledy před třemi roky. Jediný z hlavních favoritů mistrovství, který se rally zúčastnil, nakonec zůstal na suchu. Pro vývoj šampionátu jedině dobře. Přímý boj o titul může začít za měsíc na Rally in the 100 Acre Wood, které už se snad zúčastní kompletní špička, od nuly.

Komentářů celkem: 2
26. 2. 2022 14:461
0 0
Mně teda dost zaujala posádka na 7. místě, resp. její auto. Obrovské SUV se na rally jen tak nevidí smajlík
Fox
26. 2. 2022 15:032
0 0
A to jsi ještě neviděl vozy na dalších místech....
Na amerických a kandských soutěžích je nádherná právě ta neuvěřitelná pestrost, u nás srovnatelná snad jen s vozovým parkem ČMPR smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!