23. 2. 2022 07:18 − 13140× − 52

Právě vychází magazín Rally 01/2022

Nové číslo časopisu Rally opět přináší spoustu zajímavého čtení.

Obsah

MČR v rally 2021 – Kopeckého desetihodinová šichta

V neděli 14. listopadu loňského roku se definitivně uzavřela mistrovská sezona 2021 v rally (MČR). Za její vůbec největší úspěch lze určitě považovat to, že se uskutečnila v kompletním programu.

Jan Černý – „Závodit v českém mistrovství je extrémně těžké“

Příbramský jezdec Jan Černý po několika sezonách za volanty speciálů R5, potažmo Rally2 různých značek mění techniku a přesedá do nového Fordu Fiesta Rally3. Letos již má za sebou start na slavné Rallye Monte Carlo a čekají ho další světové starty.

Dominik Brož – „Auto musí mít i zvuk“

Hned tři prvenství vybojoval v loni Dominik Brož, který ovládl v republikovém šampionátu třídu 6, kategorii Junior i Peugeot Rally Cup.

HA – Šampionát historiků vstupuje do nové éry

Jiří Nejdl – Je skvělé, že se loňská sezóna odjela téměř celá

Jindřich Štolfa „70“ – Automobilovými soutěžemi si stále dělám radost

Desátého února oslavil sedmdesáté narozeniny neuvěřitelně vitální automobilový jezdec a všestranný sportovec Jindřich Štolfa, jenž se na rychlostních zkouškách rally pohybuje od roku 1985.

Josef Častulík „70“ – Soutěžáci bývali jednou velkou partou

Vyrážím do Drnovic u Valašských Klobouk. Jedu pozdravit Josefa Častulíka a poblahopřát mu k jeho sedmdesátinám, které oslavil 16. ledna. Cesta je mi důvěrně známá. Napadá mě, že jsme doposud vždy mluvili hlavně o Jirkovi Sedlářovi a on sám zůstával jaksi v pozadí…

ČMPR 2022 – Nová soutěž, nové třídy, zdravotní prohlídky

Pořadatelé Českomoravského poháru rallye se intenzivně připravují na vstup do sezóny 2022. Měla by to být sezóna přelomová, se spoustou výrazných změn v pravidlech a také s kalendářem rozšířeným na šest soutěží.

FIA Rally Star – Evropské finále pro Estonce

Estonec Romet Jürgenson se stal celkovým vítězem evropského finále projektu FIA Rally Star

WRC: Rallye Monte Carlo – Nová doba ve staré režii

Premiéra hybridních speciálů Rally1 na Rallye Monte Carlo zahájila novou éru světového šampionátu. Z vítězství se však radoval nejúspěšnější pilot historie padesáti sezon WRC Sébastien Loeb.

Sébastien Loeb – Kariéra plná superlativů

Letošní Rallye Monte Carlo otevřela díky premiéře hybridních speciálů kategorie Rally1 novou éru světového rallysportu. Hlavní pozornost však upoutal senzační návrat Sébastiena Loeba. Ačkoliv v seriálu MS rok a půl pauzíroval, všem o generaci mladším konkurentům vytřel zrak. S novým vozem i spolujezdkyní držel v šachu všechny současné ambiciózní talenty. Loebovu tempu stačil jen jeho jmenovec a následovník Ogier.

Milan Poláček / Toyota Gazoo Racing – Rozhodně nás čeká ještě spousta práce

O nových vozech Rally1 jsme si povídali s vedoucím vývojovým inženýrem týmu Toyota Gazoo Racing.

24. Rallye Monte Carlo Historique – Návrat ke kořenům

Po roční přestávce se týden po úvodní soutěži MS konala stále populárnější verze pro historické vozy. Rallye Monte Carlo Historique se letos vrátilo ke kořenům. Startovalo se ze tří tradičních měst Bad Homburgu, Remeše a Milána, aby se po absolvování hvězdicové jízdy posádky setkaly v Monaku.

Rallye Dakar 2022 – Na Dakaru řádila známá jména

Po více než čtyřech tisících závodních kilometrech přivítalo cílové město Džidda na nejvyšších příčkách Dakarem ostřílené harcovníky.

Martin Macík – Zatím nejtěžší saúdskoarabský ročník

Aleš Loprais – S jedním autem se moc taktizovat nedá

Sbohem, Monsieur Dakar!

Ta zpráva zazněla pouhé dva dny před začátkem nového dakarského ročníku jako šok či blesk z čistého nebe. Legendární Karel Loprais, šestinásobný vítěz této soutěže a její symbol pro několik generací dakarských fanoušků, už není mezi námi.

Autokros – Rallykros CZ + WRX
Jaromír Štětina – „Nechci cizí auto“
Filip Duřt – „Mlčeti zlato“
Dušan Horák – „Motorsport je náš životní styl“
RacerBuggy125

Johan Kristoffersson – Na začátku to byl jen vtip, na konci titul!

Novinky na světových a evropských RX tratích

Rallykrosové mistrovství světa 2022 se uskuteční na sedmi tratích, na pěti z nich se pojede dvojzávod. Nová éra rallykrosu s elektrickými vozy odstartuje v červenci ve švédském Höljes. Sezona mistrovství Evropy začne pro obě kategorie v květnu v maďarském Nyirádu, bez mistrovství světa.

Komentářů celkem: 52
26. 2. 2022 10:59
0 0
Tak aby to bylo k článku, já se na rally magazín těším jako malej Jarda.
26. 2. 2022 16:03
0 0
Tak Neuville už je čtvrtý. Vede trio Toyot. Za mě zatím dobrý, ale jásat se má až v cíli.
26. 2. 2022 16:13
1 0
Až teď při závodě zjišťuji,jak mě resulty chybí!!Base jsou hrozně nepřehledný,milion nul a hovno!!Přeblikávání mezi RZtama,abych třeba zjistil jen jaké rozestupy byly na předchozí Rztě a mohl porovnat se splity,pořádně nevím která se právě jede.O diskuzi pod ani nemluvím....Ještě že mám zaplacený na celý rok WRC+Psal jsem to už na fóru,trpí nevinní přispívající smajlík
26. 2. 2022 16:36
3 0
Hele, věř mi, že to neděláme rádi, ale později (až budu moci říct víc) asi pochopíš, proč jsme to udělali. I mně samotnému ta diskuse a vše okolo chybí, dělám si online sám pro sebe, jede nám aktuálně 6 soutěží online. Ale sám si řekl, že až teď si zjistil, jak moc to chybí. Je mně opravdu líto vás všech obyčejných fanoušků rally, kteří nás dlouhou dobu podporujete. Ale něco se teď musí dořešit, aby celý projekt mohl žít dál a lépe. Tak to ještě nějaký ten den vydržte, řešení je v dohledu. smajlík
26. 2. 2022 16:48
0 0
Ok,díky za info a držím palce při vyjednávání.
27. 2. 2022 10:54
0 0
Nevíte někdo, co je s Evansem, že už nejede?
27. 2. 2022 12:34
0 0
Dopoledne jsem moc nesledoval, ale podle vseho zřejmě vycestoval do sněhu a očesal čumák. Takže jestli tohle byla příčina...
27. 2. 2022 13:22 Upraveno 13:23
0 0
Tak to nebyla přímá příčina. Auto dokázali dát dohromady a mohli by pokračovat, ale "červenou" jim zřejmě doslova ukázal hybribní systém.
27. 2. 2022 14:30
0 0
Původně napsal Medvěd
Tak to nebyla přímá příčina. Auto dokázali dát dohromady a mohli by pokračovat, ale "červenou" jim zřejmě doslova ukázal hybribní systém.
Díky za informaci. Aspoň že to vyhrál Kalle. Ale stejně je to hezký pohled na tabulku týmů, kde je Hnůjdaj až na třetím místě. Adamo věděl, proč končí.smajlík
27. 2. 2022 16:52
0 0
Dotaz na redakci - Bude aspoň článek o švédské rallye?
Děkuji za odpověď.
27. 2. 2022 17:39
0 0
Zdravím redakci.
Bylo by možné zpřístupnit archiv fotogalerie? Nebo to vzhledem k pozastavení výsledků na stránkách není možné? Děkuji.
27. 2. 2022 19:15
0 0
Elfyn zatím letos zklamání, že by tlak, když je teď jednička? Uvidíme, je teprve začátek sezóny, ale jak jsem již vloni psal, Kalle je černý kůň..
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!