Švédská rallye: Zlato a bronz na sněhu pro létající Finy

Závodní tým Toyota Gazoo Racing World Rally Team slaví první triumf s novým vozem GR YARIS Rally1.


Kalle Rovanperä se stal vítězem Švédské rallye, která je druhým kolem světového rallyového šampionátu FIA 2022. Tým dokonce získal pódiový double, neboť třetí místo obsadil Rovanperův stájový kolega, Fin Esapekka Lappi, poprvé jedoucí v barvách TGR od roku 2018.

Všichni tři týmoví jezdci se po většinu rallye účastnili těsného souboje o vítězství na jim neznámých rychlých cestách pokrytých sněhem v okolí nové základny tohoto podniku ve švédském Umeå. Rovanperä se v pátek musel vyrovnat s handicapem prvního vozu na trati (jako nejlépe umístěný jezdec šampionátu), ale v závěru sobotního dne již před stájovým kolegou Elfynem Evansem vedl o 8,3 sekundy.

Evans byl přes noc penalizován 10 sekundami kvůli incidentu v závěru poslední sobotní rychlostní zkoušky, avšak jeho naděje na vítězství nakonec zhatil až úvod neděle. Na trať vyjížděl Evans kvůli poruše s deaktivovaným hybridním systémem (od centrálního dodavatele).

Jeho vůz později během rychlostní zkoušky šel do smyku, v jehož důsledku došlo k poškození předku. Po zastávce kvůli opravě vozu nakonec do cíle měřeného úseku dorazil, ale jelikož hybridní jednotka vozidla stále neindikovala zelenou, byl v souladu s bezpečnostními předpisy FIA vynucen odstoupit ze závodu.

Rovanperä v neděli navýšil svůj náskok vítězstvím v první rychlostní zkoušce z celkových čtyř naplánovaných na tento den, ačkoli ani jemu se nevyhnuly problémy s hybridním ústrojím. Do cíle nakonec dorazil s náskokem 22 sekund, čímž si společně s navigátorem Jonnem Halttunenem připsali třetí profesionální vítězství ve WRC. Rovanperä vítězstvím ve Švédské rallye kráčí ve stopách svého otce Harriho, který tento podnik vyhrál v roce 2001. Rovněž o 14 bodů posunul svůj náskok v žebříčku šampionátu závodních jezdců.

Lappi potvrdil svůj úžasný návrat do týmu tím, že se celou neděli účastnil těsného souboje o vítězství, avšak nakonec společně s navigátorem Jannem Fermem ztratili 8,6 sekundy. Tým TOYOTA GAZOO Racing se rovněž ujal vedení mistrovství značek s náskokem 24 bodů.

Na prvních čtyřech místech dojely tři vozy GR YARIS Rally1 – Takamoto Katsuta s navigátorem Aaronem Johnstonem získali pěkné čtvrté místo, čímž připsali cenné body týmu TGR WRT Next Generation.

Akio Toyoda (zakladatel týmu)

„Kalle a Jonne, blahopřeji k vašemu vítězství! V jediném podniku mistrovství pořádaném čistě na sněhu dojeli před dvěma lety jako třetí, vloni jako druzí, a letos dokonce zvítězili. Provedli to stylem, jak to dělá Toyota – o něco lepší každý rok, a tak mám radost, že tímto způsobem stále více zapadají do filozofie Toyoty. Také bych jim rád poděkoval za to, že vybojovali první vítězství ve WRC s vozem GR YARIS Rally1. První den museli vyjíždět jako první, a určitě nebylo snadné čistit trať od sněhu, ale Kalle předvedl spolehlivou jízdu, kdy prokázal své zkušenosti s ježděním na zasněžených cestách již od dob svého dětství.

Esapekka a Janne se po třech letech vrátili k Toyotě. Vítejte zpět a blahopřejeme k pódiovému umístění díky třetímu místu! Myslím, že oběma vám to nejlépe sluší právě v kombinézách TGR. Během této přestávky si vyzkoušeli, jak fungují ostatní týmy, a věřím tedy, že přišli na nějaké možnosti, jak společně dokážeme tým ještě zlepšit.

Zasněžené cesty jsou pro TGR WRT svým způsobem domovinou, neboť základna týmu je ve Finsku, ale vloni jsme Arktickou rallye vyhrát nedokázali, což bylo hodně frustrující. Abychom se této frustraci vyhnuli, okamžitě po Monte Carlu se tým vrhl do práce s testováním na sněhu, abychom byli na tuto rallye připraveni. Z toho plyne naše vítězství – a oceňuji snahu všech, kteří k němu přispěli.

Nutno dodat, že rallye je náročný sport, kdy jsme také zaznamenali potíže s hybridním pohonem Kalleova a Elfynova vozu. Je mi to za ně líto. Avšak získali jsme cenná data, jak hybridní systém v těchto náročných chladných podmínkách vylepšit. Věřím, že tyto zkušenosti efektivně využijeme nejen k vítězství v příštím roce, ale také k poskytnutí dat dodavatelům, abychom mohli nadále soutěžit v motorsportu na cestě k uhlíkové neutralitě.

Letos nás čeká ještě 11 podniků. Doufám, že tým si před dalším kolem v Chorvatsku trochu odpočine. Nezapomínejme, že nejdůležitější je zdraví. Co se fanoušků týče, oceňuji vaši nepolevující podporu po celou sezónu až do posledního kola, kterým je Rallye Japonsko.

Jari-Matti Latvala (šéf týmu)

„Kalle k vítězství v této rallye předvedl pozoruhodný výkon. Počátkem víkendu jsem byl trochu nervózní, jak to zvládneme s prvním vozem na trati, ale vypořádali jsme se s tím velmi dobře a v samotné rallye jsme předvedli pozoruhodné tempo. Díky mu za naše první vítězství s vozem GR YARIS Rally1 a také díky celému týmu za tvrdou práci, která za tím stála. Co se dnes ráno přihodilo Elfynovi, to byla skutečně smůla. Ale vzhledem k tomu, že se na pódiu hned po svém návratu objevil i Esapekka, získali jsme další velmi důležité body; skvělou práci odvedl i Takamoto.“

Elfyn Evans (jezdec, vůz č. 33)

„Zakončit tuto rallye právě takto bylo pro mne ohromným zklamáním. V první rychlostce vše probíhalo OK, ale v dlouhé levé mi ujel zadek vozu a bohužel jsem to nedokázal srovnat, takže jsme se ve vysoké rychlosti roztočili. Po provizorní opravě se nám podařilo vůz opět rozjet, ale bohužel nám problémy s hybridním pohonem vystavily stopku. Je mi to líto za celý tým, protože evidentně postavili hodně rychlý vůz, ale zatím jsem to nemohl odměnit výsledky, které by si zasloužili. Je nemilé zahájit teď pauzu ve špatné náladě, ale zaměříme se na příští kolo, kde zkusíme předvést to nejlepší, co v nás je.“

Kalle Rovanperä (jezdec, vůz č. 69)

„Z vítězství zde ve Švédsku mám skvělý pocit. Celý víkend to byl skutečně pěkný souboj. Poté, co jsme v pátek čistili trať, je to opravdu dobrý výsledek. Je trochu smůla, že Elfyn dnes ráno vypadl, protože to byl skvělý souboj, ale jinak je to hodně dobrý výsledek pro tým. S vozem jsem během první rallye na Monte Carlo trochu bojoval, ale nyní jsem celý víkend za volantem cítil mnohem vyšší jistotu. Velké díky patří celému týmu, protože to pro ně nebylo snadné vůz průběžně vylepšovat, abych s ním byl spokojen.“

Esapekka Lappi (jezdec, vůz č. 4)

„Je skvělé být zpět – a také být zpět na stupních vítězů. To bylo před tímto víkendem mým cílem, ale věděl jsem, že to nebude snadné. Ale zvládli jsme to, a tak mám velkou radost. Cítím hrdost, také na Janneho i celý tým. Během víkendu jsme neměli s vozem jakýkoli problém. K zisku druhého místa již bych musel příliš riskovat. Ani jsem nemohl začít lépe. Bylo by absurdní čekat ještě více. Měli jsme dlouhou pauzu, naposledy jsme jeli rallye vloni v říjnu, takže toto je top výsledek.“

Komentářů celkem: 18
1. 3. 2022 15:291
0 0
Stejně je to divná doba. Auto máš funkční, ale jedno blbé červené světýlko Tě pošle předčasně "do šaten". A tím myslím jak Elfyna, tak Ottíka. Doufám, že to půjde časem nějak vyřešit.
1. 3. 2022 21:052
3 1
...pravdu díš, bratře...divná doba, když se může dít, že jeden zmrd si vzpomene, že pošle svojí armádu do sousední země střílet nejen do jejich vojáků - obránců, ale i do civilistů a dětí. A okolní svět bezmocně čumí a neví jak toho zmrda okamžitě poslat do hajzlu a musí se spolehnout na pomalý ekonomický sankce, zatímco tam umírají stovky lidí.
1. 3. 2022 22:393 Upraveno 22:40
1 2
On ten okolní svět bezmocně nečumí. Ten zmrd, bohužel, sedí na atomovém tlačítku a legální vojenská akce proti Rusku by skončila atomovým hřibem nad celou Zeměkoulí. Takže se to řeší jinak. Rusku byly zmraženy rezervy, které má mimo území státu. Putin si sice stačil nasbírat asi 660 miliard dolarů v cizích měnách, které má doma, jenže ten válečný konflikt ho stojí 10 - 20 miliard denně. Každý den přichází o několik letadel a vrtulníků, rovněž tak o tanky a bojová vozidla. A ta bude muset nějak nahradit, jenže brzy nebude mít zahraniční měnu a za rublíky tu techniku nepostaví. Jeho milovaným oligarchům byl obstaven majetek, což se projevilo propadem akcií jejich firem na burze. Za dva dny podle analytiků ten pád je o více než 50% a oligarchové tak údajně ztratili asi 1,7 biliónů dolarů. Kromě toho EU vyčlenila velkou částku na nákup vojenské techniky. Bohužel tam nepůjdou letadla, ale Stingery, německé protiletadlové komplety a Panzerfausty třetí generace. Od nás asi nějaké tanky a dostanou tisíce našich pěchotních zbraní. Jsou to sice starší modely, ale pro partyzánskou válku v městech i mimo ně úplně optimální. Osobně jsme měl možnost střílet z SA58 a věř mi, že je podle mě mnohem lepší než všude propagované AK47. Takže svět se na ně nevykašlal, ale v rámci možností dělá pro Ukrajinu hodně.
1. 3. 2022 23:184
1 2
Pepane, to všechno co píšeš registruju. Jen jsem nevěděl jak zdůraznit to - okamžitě poslat do hajzlu- v tom vidím tu bezmoc. Když v Kambodži Pol Pot masakroval vlastní národ, Vietnamci se na to nekoukali zpovzdálí a srovnali to tam celkem rychle, srali na nějaký vměšování do záležitostí cizí země, na rezoluce OSN ap. Jasný, Rudý Khmérové nebyli jaderná velmoc na rozdíl od zmrda...proto mluvím o bezmoci. Přesto věřím, že to Ukrajina ustojí s pomocí jakou jí svobodnej svět dokáže poskytnout. Protože, jak pravil klasik, aby zlo zvítězilo, stačí aby slušní lidé mlčeli a jen přihlíželi...nebo tak nějak.
1. 3. 2022 23:425
2 2
Víš, já si myslím, že Ukrajina bude pro Rusáky něco jako Afganistán 21. století, akorát v mnohem vyšším levelu. Když tehdejší SSSR napadl Afganistán, tak to bylo 15 svazových republik, čili mnohem větší ekonomika. Sověti mohli obchodovat s celým světem a ještě se hojili na spřátelených zemích v rámci RVHP. Dneska je na to Putin sám, maximálně mu přicmrndává ten pablb Lukašenko. Většina světa je ale proti němu a rozjíždějí nejrůznější ekonomické sankce, aby Rusko padlo. Kromě toho se na Ukrajinu posílá mnohem více nejrůznější pomoci, než kdysi posílali do Afganistánu Amíci. Když uvážím rozlohu Ukrajiny, počet obyvatel, kteří Putina nesnáší, myslím si, že ruská armáda na Ukrajině postupně vykrvácí. Sovětský svaz to tehdy neustál a rozpadl se. Přeji si, aby podobně dopadlo Rusko.
1. 3. 2022 23:436
2 0
Jo a otočme list. Politika ať se řeší jinde.
3. 3. 2022 06:427
0 1
Pepane díky, že jsi to ukončil. I tak všichni děkujeme za krásné zas*ání diskuse ke Kalleho a Lappiho výkonům.
3. 3. 2022 08:018
1 0
Shacki, prosím Tě, projdi si ty moje příspěvky tady a pokud usoudíš, že to je trochu moc, tak je klidně smázni. Ondrelli má pravdu, že by se tady měla řešit hlavně Švédská rallye. Moc díky.
Fox
3. 3. 2022 09:309
1 1
Já si naopak myslím, že to, co napsal dífka patří na všechny stránky napříč politickým, náboženským, odborným nebo genderovým zaměřením. A děkuji mu za to.
4. 3. 2022 01:5510
2 0
a já Foxi děkuju tobě, že jako jeden z prvních jsi dal najevo svůj postoj k tématu : Patří politika do sportu, nebo nepatří? Tak pro všechny úzkoprsý pštrosí nátury, vidící si nejdál na špičku nosu...dnes už pár dní všichni vidí, že naozaj hej, kurva patří. Že jen trouba si myslí, že věci existují sami o sobě, hovno !smajlík ...všechno souvisí se vším, jedno ovlivňuje druhé...atd.
4. 3. 2022 08:2411
2 0
Je to číré pokrytectví, nic víc. Války probíhají staletí skoro v kuse, poslední dobou hodně intezivně, obětmi jsou civilisté, tak proč až teď? Ano, jinde není superhrdina Zelenskyj a hrozba atomového tlačítka není žádná, ale i tak, znovu, obětmi jsou CIVILISTÉ.Jo vlastně, tady fox a dífka si začínají uvědomovat, že se to najednou týká i nás. Úplně ideální je přirovnání přijímání uprchlíků z ukrajiny, jsem za to samozřejmě rád a šťastný, že je tady najednou taková solidarita, jak ze strany ČR, tak i třeba i Polska. Ale proč se tak nechováme i k ostatním uprchlíkům, i jiné barvy pleti? Není to tak dávno, co Polsko na hranicích drželo uprchlíky a nechtělo je k sobě pustit. Chce se mi blít.

Takže jsem pořád toho názoru, že to tady nepatří, pokud si Shacki myslí opak, asi by měl celé ewrc bloknout a fox a difka si muhou jít diskutovat na novinky.cz
Fox
4. 3. 2022 08:2712
0 2
Já nediskutuji, jen vyjadřuji postoj. Elaboráty tady píšeš ty, takže Novinky (nebo co to je - nikdy jsem tam nebyl) doporučuji tobě.
Hezký den.
4. 3. 2022 09:0113 Upraveno 09:05
0 3
Původně napsal Ondreiii
Je to číré pokrytectví, nic víc. Války probíhají staletí skoro v kuse, poslední dobou hodně intezivně, obětmi jsou civilisté, tak proč až teď? Ano, jinde není superhrdina Zelenskyj a hrozba atomového tlačítka není žádná, ale i tak, znovu, obětmi jsou CIVILISTÉ.Jo vlastně, tady fox a dífka si začínají uvědomovat, že se to najednou týká i nás. Úplně ideální je přirovnání přijímání uprchlíků z ukrajiny, jsem za to samozřejmě rád a šťastný, že je tady najednou taková solidarita, jak ze strany ČR, tak i třeba i Polska. Ale proč se tak nechováme i k ostatním uprchlíkům, i jiné barvy pleti? Není to tak dávno, co Polsko na hranicích drželo uprchlíky a nechtělo je k sobě pustit. Chce se mi blít.

Takže jsem pořád toho názoru, že to tady nepatří, pokud si Shacki myslí opak, asi by měl celé ewrc bloknout a fox a difka si muhou jít diskutovat na novinky.cz
Takový detail - je rozdíl mezi přijímáním úprchlíků z Ukrajiny, kde probíhá regulérní válka a mezi přijímáním parazitů, kteří cestují do Evropy jenom proto, aby se tady přisáli na evropský sociální systém. A když už tady zmiňuješ to přijímání úprchlíků - podívej se na demografický vývoj v zemích třetího světa. I kdyby Evropa každý rok přijala 50 miliónů migrantů, nic se tím nevyřeší, protože populace v zemích původu ten ubytek lidí hravě nahradí. Akorát za 15 let by v Evropě bylo tolik migrantů jako původních obyvatel a všechny bychom museli živit.
A ještě dodatek - podle mezinárodního práva člověk, který prchá ze země, kde probíhá válka, má požádat o azyl v první bezpečné zemi. Jenže ti ekonomičtí paraziti projdou celou Evropou, aby požádali o azyl v Německu, Francii nebo Velké Británii. A s ohledem na to, že nic neumí a je tu i jazyková bariéra, jediným zdrojem jejich příjmů by stejně byly jenom ty sociální dávky. To je máme živit?
4. 3. 2022 09:0914
0 1
Zkus svůj postoj vyjádřit nějak jinak, nějak kdy bude aspoň trochu napomocný. V horším případě si dej třeba vlajku Ukrajiny na profilovku FB a nepodporuj tuhle diskusi, která sem proste nepatří. Titulek článku je Švédská rallye: Zlato a bronz na sněhu pro létající finy. Kdyžtak sem dejte článek o aktuálním dění na UA a můžeme se bavit.
Jak jednoduché. smajlík
4. 3. 2022 10:3015
2 1
Jdete s tim do prdele.
4. 3. 2022 12:1616
3 0
Původně napsal Ondreiii
Zkus svůj postoj vyjádřit nějak jinak, nějak kdy bude aspoň trochu napomocný. V horším případě si dej třeba vlajku Ukrajiny na profilovku FB a nepodporuj tuhle diskusi, která sem proste nepatří. Titulek článku je Švédská rallye: Zlato a bronz na sněhu pro létající finy. Kdyžtak sem dejte článek o aktuálním dění na UA a můžeme se bavit.
Jak jednoduché. smajlík
Víš o co jde? patří, nebo nepatří? ...to je jádro pudla. A když i to mladý Kale Rovný Péro to vyhraje mazáckým výkonem a okamžitě se vyjádří k agresi zmrda vůči Ukrajincům, to by ti mohlo otevřít oči...proč TEĎ (ale i jindy) a TADY a ne na Novinkách. Tady se vyjadřuje partička nás postiženejch úchylkou se jménem RALLY, ti co si tu mentální deku specializace dokážou sundat z očí alespoň na ramena, ti nemají problém, že pod tiskovkou Toyoty někdo (třeba já) otevře kurva aktuální téma. Jak jsem už psal výše...všechno souvisí se vším a kdo není schopnej tohle vidět, vnímat, má můj laskavej soucit. Znáš to přísloví našich babiček? ...Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Napříč všema odvětvíma sportu tohle téma rezonuje, všichni se k tomu vyjadřují....a tady by to chtěl někdo cenzurovat? viz Kenny_pce
4. 3. 2022 17:0717
1 0
Politika je provázaná se sportem více než si myslíme a to ať chceme nebo ne. Takže jenom pro doplnění - Velká Británie v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zakázala všem ruským a běloruským motoristickým závodníkům a funkcionářům vstup na svoje území. V důsledku toho si Mazepin může o letošní Velké ceně F1 na Silvertone nechat jenom zdát. A to ještě Haas F1 řeší to, zda se ho úplně nezbaví.
4. 3. 2022 22:4218
4 1
Pepan A1:ano politika je určitě provázaná s kterýmkoliv sportem a má na něj nějaký vliv.Přesto si myslím,že zanášet to sem na tento servr je už úchylka.Neber to zle.Čtu si o motorech a bafne na mě "válka".Pane o tom si přečtu jinde a tady si chci počíst o něčem jiném!Tak prosím příště se vyjádři na nějákých diskuzích jinde a sem to prosím netahej(kromě vyjádření k tematu)Díky.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!