3. 3. 2022 08:42 − 7417× − 5

Verstappen vstupuje do rally

Úřadující mistr světa F1 Max Verstappen zůstává věrný okruhům a i letos hodlá v Red Bullu trápit silné konkurenty.

Jeho otce Jose už ale nebaví pouze se synem objíždět závody a koukat, jak závodí jiní. Ve Formuli 1, kde dříve závodil, už pro něj samozřejmě místo není, ale jsou i motoristické sporty daleko otevřenější. A jedním z těch nejpřístupnějších je rally. Verstappen sen. si tak pořídil Citroën C3 Rally2 a letos se chce bavit soutěžením nejen v belgickém mistrovství. To pro něho bude spíše takovou rozcvičkou před plánovanými podniky WRC2. Značka Citroën reprezentovaná na belgické půdě stájí DG Sport vtrhnula do nové sezóny tamního národního mistrovství ve velkém. C3 Rally2 dostane k dispozici na osm mistrovských soutěží Stéphane Lefebvre a nenáleží mu jiná role než jednoho z největších favoritů na titul. Pod křídly této belgické stáje odstartovala do Rally van Haspengouw hned čtveřice C3 a do jedné z nich se posadil i Maxime Potty.

Vloni svedli o belgický mistrovský titul krásný souboj tři piloti. I když byla sezóna o něco více nahuštěná a začínala až na konci června, podařilo se uspořádat hned osm mistrovských klání. Souboje nakonec vítězného Adriana Fernémonta a Ghislaina de Meviuse ve Fabiích Rally2 evo s Grégoirem Munsterem pilotujícím Hyundai byly ozdobou po vynucené pauze tolik očekáváného ročníku. Letos má jejich klání pokračovat, ale v první rally se objevila pouze dvojice pilotů škodovek. Munster stejně jako jeho nový stájový kolega Pieter Jan Michiel Cracco do šampionátu vstoupí později. Umožňují jim to pravidla, když se z deseti plánovaných soutěží bude započítávat sedm nejlepších výsledků. Úvodní soutěž tak vynechal i Vincent Verschueren se svým Volkswagenem Polo GTI R5 a plány ještě neodhalil do loňska oficiální pilot Škody Belgium Sébastien Bedoret nebo Cédric de Cecco, který vloni úspěšně přezbrojil na Citroën.

Početně i kvalitativně silně zastoupenou českou značku nově doplnil ještě jeden zajímavý jezdec. Vítěz loňského ročníku Stellantis Cupu Belux Gino Bux. Ve Fabii Rally2 evo mu letos bude číst noty dřívější spolujezdec Thierryho Neuvilla Nicolas Gilsoul a spolupráci nezačali vůbec špatně. Druhý čas na úvodní zkoušce s minimálním odstupem 1,7 sekundy při debutu s novým autem je dobrou vizitkou. Bux si svou pozici pohlídal i po zbytek první třetiny rally, byť v RZ 4 vylétnul mimo trať a nabral bláto do ráfku jednoho z kol. V šesté a sedmé zkoušce pak Bux zajel vůbec nejrychlejší čas a lehce stáhnul vedoucího Lefebvra na čtvrt minuty. De Mevius sice chyboval na konci prvního testu, ale i tak zaznamenal třetí nejrychlejší čas. O post na pódiu sice na chvíli přišel, ale po havárii dalšího pilota škodovky Xaviera Bouche se na něj zase vrátil. Posun vpřed zaznamenal po RZ 4 i Verstappen, který sice ráno jednou vylétl do pole, ale pak zajel v RZ 2 třetí nejrychlejší čas. Po prvních průjezdech mu tak patřila senzační čtvrtá příčka. V RZ 7 se ale dostavila chyba při brzdění a bývalý pilot F1 spadnul na sedmé místo. V závěru jednodenní rally se pak Verstappen dostal pod tlak značkového kolegy Pottyho. Mladý belgický pilot, který zde stejně jako Holanďan startoval poprvé s Citroënem C3 Rally2, nakonec sedmou příčku vybojoval až v úplně poslední zkoušce.

Kris Princen předloni začal spolupráci se stájí DG Sport, ale C3 Rally2 mu moc po chuti nebyla. Postrádal rychlost, nebyl schopen si vůz pořádně nastavit a na konci loňské sezóny se tak uchýlil k podobnému úhybnému manévru jako v roce 2019. Tehdy mu pro změnu nebyl po chuti Volkswagen Polo GTI R5 a sezónu také zakončil se škodovkou. Tu letošní už bude absolvovat spíše pro zábavu a na vybraných podnicích se objeví s Citroënem DS3 WRC z francouzské stáje PH Sport. V Rally van Haspengouw si minimálně úvod podniku moc neužil. Na vině bylo špatné nastavení a blokující se ruční brzda. S postupem dne ale dokázal své WRC lépe nastavit a zrychlil tak, že ze čtveřice posledních zkoušek tři vyhrál. Na konečném šestém místu to ale nic nezměnilo. Další nebodující jezdec se umístil hned před Princenovým WRC. William Wagner i přes svou belgickou národnost tráví čas na francouzských asfaltech a tamního mistrovství se bude účastnit i letos. Rally van Haspengouw tak stejně jako před dvěma roky využil coby rozjížďku před Rallye Le Touquet.

V úvodu se pilot Volkswagenu Polo GTI R5 umístil na čtvrté příčce, ale pak se dostal do problémů s řízením svého vozu a pozici musel přepustit soupeřům. Ve třetím testu se před něho dostal i úřadující belgický šampión Fernémont, kterému se jako obvykle v této rally moc nedařilo. Teď na jedné dlouhé rovince v prvním testu vlétnul do kaluže vody a ta jeho Fabii Rally2 evo roztočila do divokých hodin. Po čtyřech otočeních kolem osy mohl Fernémont pokračovat a připsal si relativně malou ztrátu přes dvacet sekund. Boje s jedním ze svých loňských soupeřů o titul de Meviusem o nejnižší pódiový stupínek se tak musel vzdát. Oba ale ze Sint-Truiden odjížděli se smíšenými pocity. Sice nějaké body získali, ale na boj o vítězství tentokrát nestačili. V Buxovi jim oběma vyrostl jeden hodně silný soupeř. Nováček za volantem škodovky křest ohněm zvládnul na jedničku, vyvaroval se větších chyb a pozici nejrychlejšího Belgičana si pohlídal až do cíle. Domácí piloti ale budou rádi, když letos svou domovinu uhájí. Lefebvre se vrátil za volant C3 Rally2 s vervou a stejně jako v loňské Rallye du Condroz-Huy nenašel přemožitele. V soutěži se nic nezměnilo ani ve třetích průjezdech. Francouz vedl od začátku do konce a na své konto si připsal nejvíce dílčích vítězství. Několik rychlých jezdců ale ještě čeká na start sezóny a je tedy otázkou, kdo zajede nejrychleji příště.

Komentářů celkem: 5
4. 3. 2022 21:341
1 0
Sice tu jejich rodinku zrovna nemusím, ale oceňuji, že se Jos vrhnul na závodění a nedělá už jenom bafuňáře.
4. 3. 2022 22:542
0 1
Pánové nevím jak vy,ale začínám mít pocit že nick"PepanA1 a Genialni Difka jsou jeden a ten samý"soudruch".smajlík
4. 3. 2022 23:083
0 1
Zítra se to určitě dozvím.Pepan nebo Difka?smajlík
5. 3. 2022 11:354
0 0
Původně napsal hujer
Pánové nevím jak vy,ale začínám mít pocit že nick"PepanA1 a Genialni Difka jsou jeden a ten samý"soudruch".smajlík
Hujere, dobrý fór, ale zopakuj si pravidla českého pravopisu. Soudruh se píše na konci s "h". Když to píšeš s hrubkami, snižuje to věrohodnost Tvých tvrzení.smajlík
6. 3. 2022 13:515
0 0
Původně napsal hujer
Zítra se to určitě dozvím.Pepan nebo Difka?smajlík
Že by plané sliby? Odhalení nebude?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!