Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
11. 3. 2022 17:28 − 4172× − 3

FIA našla nástupce za Yvese Mattona

Poté, co belgický manažer opustil pozici FIA Rally Directora, čekalo se, kdy a kým bude volný post obsazen.

Na konci minulého roku se Yves Matton rozloučil se svou funkcí FIA Rally Directora a od té doby probíhalo hledání jeho nástupce. Tím se nakonec stal Andrew Wheatley, jenž od roku 2019 ve FIA působil jako osoba zodpovědná za jeho kategorie a nyní tedy povyšuje. Brit je tak dalším dílkem do skládačky změn ve FIA, kterou postupně ovládla, s velkou mírou nadsázky řečeno, "rallymafie", jelikož v čele FIA stojí bývalý kvalitní soutěžák Mohammed Ben Sulayem a další významný post patří mistru světa z roku 2001 Robertu Reidovi. Jak již bylo zmíněno, Wheatley se okolo rallysportu pohybuje dlouhou dobu, dlouhé roky působil u M-Sportu, kde se propracoval až do manažerských pozic, aby následně zakotvil ve FIA a staral se o doprovodné šampionáty. Za jeho pomyslné děti lze považovat několik značkových šampionátů napříč světem a taktéž výrazný vliv na podobu JWRC. Mimo to je (ne)pravidelných soutěžákem, když se Fordem Puma občas objeví v šampionátu BTRDA Rally First. Jako perlička pak může posloužit skutečnost, že v minulosti pilotoval i škodovky, když několik soutěží odjel s Felicií i Favoritem, s nímž mu dvakrát těsně uniklo pódium na světové RAC Rally ve třídě N1.

>
Na trati Malcolm Wilson Rally ještě s Fiestou ST a dnešním bossem M-Sport WRT Richem Millenerem na sedadle spolujezdce

Při nástupu nové persony do manažerské role je asi největší otázkou, co přinese nového a kam bude organizaci směřovat. A před Wheatlim není zrovna málo práce, proto WRC sice letos slavnostně začalo svou hybridní éru, avšak na dveře klepe další perioda a evoluce pravidel spolu se snahou o to, aby se povedlo přilákat nějakou další značku mimo stávající trojlístek. A s těch nejaktuálnějších problémů, které jistě dopadnou i na rallysport, můžeme zmínit válku na Ukrajině a na ni navázané ekonomické otřesy… Ale prozatím zpět k plánům na budoucí rozvoj MS: "Za posledních 12 měsíců jsme urazili ohromný kus cesty v otázce technologického vývoje napříč celým rallysportem, protože na tratě vyjely hybridní speciály a byla zavedena syntetická paliva. Nás teď čeká úkol současnou situaci stabilizovat na vrcholu pomyslné pyramidy a postupně se zaměřit na rozvoj její základny a nižších tříd, abychom zajistili budoucnost tohoto sportu. Automobilový průmysl se dnes vyvíjí neuvěřitelnou rychlostí a musíme si být jisti, že za ním nezaostáváme. Dále se chceme soustředit na regionální rallysport a zapojit jednotlivé autokluby tak, abychom podpořili rozvoj budoucích talentů," říká Andrew Wheatley.

Na tomto místě tedy zbývá zakončit tím, že Andrew Wheatleymu musíme držet palce, protože před ním rozhodně nestojí jednoduchý úkol do nejbližších měsíců a roků. Poprvé ve své nové roli nastoupí v Chorvatsku a od té doby bude mít na starost zajistit, kam se bude WRC a celý rallysport vyvíjet.

Komentářů celkem: 3
11. 3. 2022 21:50
0 0
Kubo nenašla FIA nástupce za Yvese Mattona ?
12. 3. 2022 09:13
0 0
No můžeš hádat ;) Napíšu jeden článek za uherský rok, tak si tu chybu musím narvat už rovnou do nadpisu smajlík
13. 3. 2022 00:58
1 0
Tomu rozumím, prostě se s tím vyrovnáš v nadpisu a potom si jedeš svoje ......
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!