23. 3. 2022 15:59 − 3015× − 5

Porážka Citroënu na úvod sezóny

Domácí francouzská značka vládne tamnímu asfaltovému šampionátu, ale začátek nové sezóny byl v jiné režii.

Yoann Bonato pro Citroën vyválčil čtyři tituly z posledních pěti sezón, o ten poslední se postaral rovněž s C3 Rally2 startující Yohann Rossel. Úřadující mistr Bonato ovšem do nového ročníku mistrovství nevstoupil dobře a o tuto blamáž se postaral právě jeho Citroën. U vozu došlo už v první rychlostní zkoušce k poruše transmisí a rychlý konec se stal nevyhnutelným. Ve startovním poli se nacházela ještě sedmička dalších C3 Rally2, ale za jejich volanty už neseděli tak ostřílení a rychlí piloti. Bez zajímavosti určitě nebyla druhá C3 z dílen CHL Sport Auto, do které usednul loňský vítěz Volantu Peugeot Hugo Margaillan. Po přestupu z dvoukolek si bude mladý jezdec asi chvíli na novou techniku zvykat. O možnost dostat se mezi nejlepší pětici pak posádku připravila minutovou penalizací za předčasný příjezd do ČK spolujezdkyně Laëtitia Marsault. Posádka skončila osmá, ale ve francouzském mistrovství se má s tímto autem ukazovat letos pravidelně a nějaký kvalitní výsledek se jistě dostaví.

Žádné pravidelné starty stejně jako vloni neplánuje Quentin Gilbert. V zimě založil vlastní stáj Gilbert Competition a zakoupil Citroën C3 Rally2, který bude pronajímat. V rámci propagace vozu si k tomu přidá pár vlastních startů. V Rallye Le Touquet začal vítězstvím v první zkoušce. Už v té druhé ale vedení opustil a na konci dne se zase vyšvihnul zpátky před svého jmenovce Quentina Giordana na druhou příčku. Giordano letos pokračuje s Volkswagenem Polo GTI R5 a znovu chce zkusit zaútočit na titul. V sobotu pokračoval jeho souboj o druhou příčku s Gilbertem a definitivně jej udolat zvládnul až dvě zkoušky před cílem. Při odstoupení Bonata si připsal cenný bodový náskok, ale možná letos bude mít více práce s jiným soupeřem. V některých soutěžích jím určitě může být i Cédric Robert, který opět potvrdil, že v dobrých rukou je Alpine A110 Rally RGT schopnou technikou na poražení vozů Rally2. Suchá trať mu vyhovovala a během své spanilé jízdy i vyhrál jednu zkoušku a třikrát o dílčí tirumf přišel jen těsně. V cíli asi nemohl být se čtvrtým místem nespokojen. Absolutní vítězství s novodobým vozem Alpine ve francouzském mistrovství má zatím na kontě jediný pilot. Vloni v Antibes to dokázal Nicolas Ciamin. A právě on je tím, kdo možná bude největší favority na titul Bonata a Giordana budit hrůzou ze spaní. Do letošní sezóny vstupuje jako oficiální jezdec značky Hyundai pro francouzské mistrovství. V první rally se dostal už po RZ 2 do čela a vedení si vítězstvími ve všech zbylých pátečních testech pojistil náskokem 20,8 sekundy. V sobotu dokázal Ciamin mistrně kontrolovat situaci a přidal pár dalších vyhraných testů. Sečteno, podtrženo, dosti dominantní vystoupení. Stále tu však zůstává nezodpovězená otázka, jak si Ciamin povede v přímé konfrontaci s velmi rychlým Bonatem.

Komentářů celkem: 5
23. 3. 2022 18:501
0 0
Oficiální team Hyundai jezdí s top jezdci italský, francouzský, španělský, portugalský a belgický mistrák, jen v českém, kde je fabrika dané značky to zachraňuje jen Vlček, ofic.importér nedá do motorsportu v česku ani korunu, jen kopálisty podporuje notně, přitom Vlčák jezdí z dabýn autem velmi pěkně a v rukách top jezdce i třebas zahraničního by byla možná i bedna celkově.
Fox
23. 3. 2022 19:212
0 0
Asi tak moc nezáleží na tom,kde má značka fabriku, ale na tom, kde má perspektivu nějakého většího odbytu. Z daného úhlu pohledu by měl nejvíc podporovat jezdce u nás VW, potažmo jeho divize Škoda auto, což se nijak moc neděje, zrovna tak kolínský Peugeot, Citroen, Toyota...
Čím to asi bude ?
24. 3. 2022 05:273
0 0
Fox: Zrovna Škoda Auto loni podporovala cca 7 posádek a letos to budou tuším 3-4.
24. 3. 2022 07:574
0 0
Peugeot Cup asi taky neexistuje, že? smajlík
Fox
24. 3. 2022 08:515
0 2
Než začnete něco komentovat, doporučuji napřed pečlivě přečíst příspěvek, pak reakci na něj, trochu se zamyslit a teprv pak něco psát. Děkuji.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!