4. 4. 2022 13:32 − 1724× − 0

Double Hyundaie na prvním španělském asfaltu sezóny

Po úvodní šotolinové soutěži se španělský superšampionát přesunul na asfalty v okolí města Córdoba.

Tam se každoročně koná jedna z tradičních zastávek španělského mistrovství Rallye Sierra Morena. V roli lídra šampionátu dorazil na start Efrén Llarena, kterému se minulý týden povedlo na Azorských ostrovech vyhrát svou první soutěž mistrovství Evropy. Na hladkých španělských asfaltech ale jeho Škoda Fabia Rally2 evo s indickými pneumatikami MRF neměla být tak silná. Stejné obutí zvolil na svou Fabii Rally2 evo i španělský mistr z roku 2016 Cristian García. Do šampionátu vstoupil pátým místem na Rally Tierras Altas de Lorca. Tentokrát mělo jeho vystoupení o poznání kratší trvání. Těsně před cílem úvodní zkoušky, na dohled cílové fotobuňky García nedobrzdil do pravotočivé zatáčky a skončil mimo trať. Úřadující mistr José Antonio Suárez vyrazil za obhajobou dosti neslavně. Už ve čtvrté zkoušce úvodní rally zůstal stát s upadnutým kolem. A bodové konto si pilot škodovky nevylepšil ani teď v Córdobě. V první zkoušce nenašel přemožitele, ale to byl jediný jeho úspěch na letošní Rallye Sierra Morena. V druhé zkoušce vyletěl mimo trať, urazil kolo a skončil na střeše.

Po první etapě tak zůstal ve hře o nejvyšší příčky jediný zástupce české značky Llarena. Na třetím místě už ale zaostával o více než půl minuty a ještě měl těsně v zádech dvojici rychlých jezdců ve vozech Hyundai. Tato korejská značka má své zástupce na španělské půdě už od roku 2017, kdy na tehdejší i20 R5 přezbrojili Iván Ares a Surhayen Pernía. Do letošní sezóny oba vstoupili s nejnovější verzí i20 N Rally2 a ještě k nim přibyl další pilot. A nutno říct, že se jedná o hodně velkou posilu. O dvojnásobného španělského mistra z let 2019 a 2020. V úvodní soutěži Pepe López doplatil na defekt a skončil až třetí, ale teď v Rallye Sierra Morena se už po druhé zkoušce vyhoupnul do čela. Ve vedení pilot Hyundaie zůstal až do konce páteční etapy, ale moc velký náskok si nevytvořil. Alejandro Cachón, který letos přestoupil do týmu Citroën, se kterým právě López získal oba dva své tituly, skvěle zvládnul závěrečnou noční zkoušku a šel spát s odstupem pouhých 4,4 sekundy. Bohužel hned v sobotu ráno udělal na parádním vystoupení obrovskou kaňku. Svůj Citroën C3 Rally2 poslal na první ranní zkoušce mimo trať a rally pro něho skončila.

Drobné chybičky se nevyvaroval ani Pernía, ale nakonec mu to nezpůsobilo prakticky žádnou ztrátu a po Cachonově odstoupení se posunul na čtvrté místo. Na třetí se pak posunul Ares, který si prožil horké chvilky kvůli technickým problémům na nejkratší páteční zkoušce. Ani ne kilometr dlouhá divácká zkouška přímo v Córdobě byla na programu i v sobotu a tentokrát už ji pilot Hyundaie přečkal bez úhony. A také se už dotáhnul 9 desetin za druhého Llarenu. Ten mu pak zase trochu odskočil na RZ 10, která byla naopak nejdelší z celé rally. Ares ovšem vyhrál předposlední zkoušku a teď už se před soupeře se škodovkou dostal. Náskok měl ale tak malý, že do závěrečné zkoušky musel dát maximum. To se Aresovi podařilo, vyhrál ji a získal díky tomu bonusové body. A v celkové klasifikaci si samozřejmě udržel druhou příčku před Llarenou. Hlavním mužem Rallye Sierra Morena se však stal López. Po odstoupení Cachóna jej sice nikdo přímo neohrožoval, ale to nikterak nezlehčuje parádní výkon, jaký na první asfaltové rally sezóny předvedl.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!