26. 4. 2022 08:19 − 3222× − 2

Rušno na německé straně Krušných hor

Loňská sezóna německého mistrovství nabídnula velmi zajímavé souboje nezvykle početné skupiny jezdců.

Jedna z nejnapínavějších německých sezón za hodně dlouhou dobu končila zajímavým finále. Celá trojice jezdců nastupovala na start poslední soutěže s nadějí na zisk titulu a nakonec se z něho radoval Marijan Griebel. Někdejší juniorský mistr Evropy tak neměl žádný důvod přes zimu něco výrazně měnit a letos o svůj třetí německý titul znovu zabojuje s Citroënem C3 Rally2 z francouzské stáje Saintéloc. Dominik Dinkel zaznamenal během prvních tří soutěží dvě vítězství, ale v tom nejdůležitějším závěrečném souboji v Sasku jej zradila technika. Z první příčky se propadnul až na konečnou třetí, ale ani po této smůle nezanevřel na rakouskou stáj ZM Racing a i letos bude startovat s jejich Fordem Fiesta Rally2. Julius Tannert byl třetím pilotem, který do poslední rally bojoval o titul. Na domácích tratích mu ale ani vítězství nestačilo. Narozdíl od obou svých soupeřů udělal přes zimu změnu a ze Škody Fabia Rally2 evo přezbrojil na Volkswagen Polo GTI R5. Cíl zůstává stejný, německý titul. O ten se jistě bude chtít poprat i Philip Geipel, který pokračuje s Fabií Rally2 evo nebo nováček za volantem Fordu Fiesta Rally2 Björn Satorius. Na startu skvěle obsazené ADAC Rallye Erzgebirge s téměř dvěma desítkami vozů Rally2 ale chyběl Christian Riedemann, který vloni také patřil k vážným aspirantům na zisk titulu.

O pořádný příspěvek do počtu startujících prémiových čtyřkolek se postarala nově vypsaná Gentlemen Trophy, do které spadalo jedenáct vozů Rally2 a také jeden Super 2000. Velký prostor tak dostaly vyjma Dánska dnes již málo vídané Peugeoty 208 T16, které zde startovaly hned ve čtyřech provedeních. Bývalý německý šampión Georg Berlandy pilotoval jeden z nich a první etapu zakončil jako druhý. Následně byl ale nucen odstoupit kvůli poruše spojky a vedoucí Dennis Rostek tím ztratil hlavního soupeře a s Fabií R5 tak klasifikaci gentlemenů ovládnul před Oliverem Blissem v dalším Peugeotu 208 T16. Parádní konkurence se v Krušných horách sešla i v rámci klasifikace dvoukolek. Jako první se vedení ujal Raffael Sulzinger, ale už ve druhé zkoušce zůstal stát s ukroucenou poloosou. Pokus o comeback mu v sobotu zhatila dvojice defektů. První etapu tak jako lídr dvoukolek zakončil někdejší tovární jezdec škodovky Sepp Wiegand. Druhý den hned ráno si ale se svým Peugeotem 208 Rally4 zkrátil trať a půlminutová penalizace jej srazila na šestou příčku a na té už vydržel až do cíle. Stejnou penalizaci dostal ve třetím průjezdu tímto úsekem Nico Knacker pilotující Renault Clio Rally4 a vypadnul tím z boje o vítězství. Na prvních čtyřech místech se tak seřadili výhradně piloti Opelů Corsa Rally4 v pořadí René Noller, Ron Schumann, Jonas Ertz a Martin Christ.

V absolutním pořadí do rally vstoupil nejrychleji dosti překvapivě Satorius a krátký úvodní den zakončil jako druhý. V sobotu hned ráno se ale přetočil a čtveřici nejrychlejších pilotů pak už do konce soutěže nestačil. Jeho týmový kolega Dinkel se dostal do potíží už v pátek, když mu prasknul tlumič. Ve druhé etapě ale dokázal držet se soupeři krok a po šestém testu na čtvrté příčce zaostával jen o 10,8 sekundy. Poslední šance na pódium mu ale v RZ 7 zhatilo předjíždění pomalejších soupeřů a v první rally sezóny se tak musel spokojit se čtvrtým místem. První etapu nakonec vyhrál úřadující mistr Griebel. V první sobotní zkoušce jej na čele vystřídal Geipel a ani RZ 4 nezůstala beze změny lídra. Nově se jím stal Tannert. Pilot Volkswagenu si začal budovat náskok, ale pak dostal ke konci RZ 6 defekt a jeho náskok se smrsknul na 6 desetin. Vyrovnanost souboje o vítězství nejlépe dokládá časový rozdíl, jaký ztrácel na druhého Griebela třetí Geipel. Pouhou jednu desetinu. Polookruhovou RZ 7 navíc pilot škodovky vyhrál a oba své soupeře přeskočil. Griebel pak v následujícím testu snížil svůj odstup za lídrem na pouhou desetinu a v RZ 9 hodlal zaútočit. Dobře věděl, že proti místním jezdcům s okruhovými zkušenostmi nebude mít na závěrečném testu, který se odehrával na Sachsenringu, šanci. Své snažení ale v předposledním testu přehnal, přetočil se a novou sezónu tak začal bronzem. Tannert si do závěrečného řádění na okruhu odvážel náskok 2,3 sekundy, ale ten mu nestačil. Geipel si zavzpomínal na roky strávené v seriálu GT Masters a těsným rozdílem 9 desetin si dojel pro svou první vyhranou soutěž německého mistrovství.

Komentářů celkem: 2
26. 4. 2022 12:111
0 0
Na té soutěži jsme byli, organizace skvělá.

Dominik Dinkel a hlavně Sepp Wiegand, skvělá palba smajlík

Každopádně kdo ještě nebyl ale zvažuje - my byli premiérově v D a doporučuji smajlík vše přehledné, ochotní organizátoři, platilo se vstupné 15e program pak 5e. Ale stojí to za to.
26. 4. 2022 18:282
0 0
Tato soutěž ano, ale je to spíš vyjímka v DRM. Na jiných Německých soutěžích se o ochotě pořadatelů, přehledných programech nebo nějakém přehledném značení moc mluvit nedá. Byli jsme zde v roce 2019 a taky velká spokojenost pěkné tratě rozmanité startovní pole, parkování blízko tratí a kousek od hranic Takže kdo nebyl, vřele doporučuji.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!