3. 5. 2022 11:10 − 1123× − 0

Rozuzlení v posledním testu

V Irsku se o víkendu odjel už čtvrtý podnik tamního národního asfaltového mistrovství a znovu s velmi dramatickým průběhem.

V úvodních dvou soutěžích se z vítězství radoval Josh Moffett a o další bojoval i před čtrnácti dny v Circuit of Ireland. Nakonec tam ale těsně podlehnul Alastairu Fisherovi. Vicemistr z roku 2019 se v úvodu sezóny se svým Volkswagenem Polo GTI R5 trápil, ale vítězství jej vrátilo do hry a stal se tím pádem nejvážnějším soupeřem pro lídra jedoucího s Hyundaiem i20 R5. Na začátku roku se jevil jako nejvážnější Moffettův soupeř Callum Devine, ale z boje o vítězství v druhém podniku v Clonakilty jej vyřadila porucha jeho Fordu Fiesta Rally2. Nulový zisk bodů uspíšil jezdcovo odhodlání změnit techniku, ale ani s Volkswagenem Polo GTI R5 to minule v Severním Irsku nebylo úplně bez trápení a Devine tak bral body za třetí místo. Hodně vydařený vstup do sezóny zaznamenal jiný pilot Pola Meirion Evans, ovšem po dvojici druhých míst v Circuit of Ireland už soupeřům nestíhal a nakonec musel pro technickou závadu předčasně odstoupit.

V International Rally of the Lakes Evans na začátku doplácel na špatně zvolené příliš tvrdé obutí, aby odpoledne pro změnu bojoval s pop-off ventilem. Etapu tak zakončil na pátém místě. Ani v neděli pak britský pilot VW nedokázal nastolit tempo jako čtveřice před ním a na konečnou čtvrtou příčku se dostal teprve po smůle jednoho z favoritů. Až do cíle však dokázal za svými zády udržet bratra několikanásobného britského šampióna Keitha Cronina Daniela startujícího se stejnou technikou. V první zkoušce zajel nejrychleji Devine, když zvolil měkčí gumy než Fisher. Vítězi předešlé rally chvíli trvalo, než se mu jeho obutí pořádně ohřálo. Ve druhé a třetí zkoušce ale dokázal ztrátu z úvodu smazat a ještě si vyjet náskok 6,3 sekundy. Lídr mistrovství Moffett pak vyhrál čtvrtou zkoušku, ovšem to bylo z jeho strany v první etapě vše. Letos poprvé se pilot Hyundaie musel smířit s tím, že na své soupeře trochu ztrácí. V neděli, kdy se slunečné počasí proměnilo v deštivé, Moffett ztrácel ještě více a brzy nechal oba jezdce VW, ať si spolu bojují o vítězství sami. Oproti předešlým třem soutěžím tedy dosti konzervativní přístup.

Nakonec se však vedoucímu muži šampionátu vyplatilo zůstat při zdi, když si domů odvezl body za druhé místo a opět navýšil svůj náskok na čele šampionátu. Kdo naopak v neděli pořádně zrychloval, to byl Jonny Greer s Citroënem C3 Rally2. Během dlouhé nedělní etapy se neustále přibližoval k Moffettovi, aby za ním po vítězství v poslední zkoušce zůstal jen o necelých deset vteřin. Greerova letošní bilance má jednoznačně vzestupnou tendenci. Po odstoupení ve West Cork Rally a čtvrtém místu minule v Severním Irsku se tentokrát dočkal bronzu. A jak dopadl duel o vítězství? Devine začal rychleji, vyhrál obě ranní zkoušky a lehce se přiblížil k Fisherovi. V RZ 9 ale oba zajeli stejný čas a desátá zkouška byla zrušena. To hrálo do karet Fisherovi. Přicházející déšť však znamenal, že náskok necelých šesti vteřin nemusí vůbec nic znamenat. Devine vyhrál další tři zkoušky, ale do té poslední nastupoval stále jako lídr Fisher. K dobru měl 3,1 vteřiny, což by mu při daleko menších vzájemných rozestupech na předešlých testech bohatě stačilo. Bohužel ale v jedné levotočivé zatáčce své Polo neudržel na cestě a skvěle rozjetá soutěž pro něho skončila velkým zklamáním. Devine se po neskutečném souboji konečně dočkal prvního letošního triumfu a Fishera vystřídal na postu druhého muže průběžného pořadí.

Stav šampionátu: 1. Moffett 62, 2. Devine 41, 3. Evans 38, 4. Fisher 35, 5. Cronin 25

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!