Vaňáč poprvé využil superrally

Posádka týmu ASECA Racing Jan Vaňáč a Václav Vorel měla na Rally Bohemia jasný úkol.

TISKOVÁ ZPRÁVA

Posádka týmu ASECA Racing Jan Vaňáč a Václav Vorel měla na Rally Bohemia jasný úkol. Hlídat si v těžké konkurenci především největší soupeře v boji o titul. To se nakonec povedlo,protože Vaňáč si připsal další důležité body a až do zlínské Barum rally mu bude patřit průběžné vedení v klasifikaci GA MMČR. Se samotným průběhem rallye, kdy musel dokonce využít systém superrally, ovšem není zrovna spokojen.

Největší vrásky na čele přidělal Vaňáčovi omezený trénink. Předepsaná padesátikilometrová rychlost při seznamovacích jízdách byla zdrojem mnoha prekérních situací nejen této posádky. „Zjistil jsem, že si při tomto omezení nejsem schopen napsat kvalitní rozpis. Nejvíce se to projevilo při první trénované vložce, kde jsme také potom při závodě dostali od konkurence strašnou "oblož". Když člověk přijede do zatáčky, kterou má napsanou jako trojku, a ona je to pětka, pak po zbytek soutěže nemůže jet naplno a s důvěrou v rozpis,“ povzdechl si úřadující mistr republiky.

Soutěž pro něj začala nepříliš dobře. Krátké vložky v Sosnové a na okraji Mladé Boleslavi ovšem nerozhodovaly tolik jako právě špatně napsaná osmadvacetikilometrová RZ Sychrov. Naštěstí už na následujícím úseku se Vaňáč z neúspěchu vzpamatoval, zajel druhý čas ve třídě a i po zbytek dne se vždy dokázal držet na stupních vítězů. „Berger s Bičákem byli hodně vpředu a my jsme si jeli svoje tempo. Bylo mi jasné, že třetí místo je dobrý výsledek, zejména když byl Smékal už mimo hru. Devátou vložku jsme začali v dobrém tempu, bohužel nám ale praskla poloosa a museli jsme odstoupit,“ vysvětlil předčasné ukončení první etapy Vaňáč. Pravidla pro letošní sezonu mu ovšem umožnila se vrátit do soutěže. „Byli jsme trochu rozpačití, že jedeme úplně vzadu, ale už první ranní vložka se mi moc líbila a projeli jsme ji docela rychle. Bohužel rozdíly už byly velké, a tak jsme se už nikam výš v pořadí neposunuli,“ smutní Středočech. I přesto si první příčku v GA MMČR ještě upevnil a navýšil svůj náskok v čele na pět bodů. „Mám z bohemky hodně smíšené pocity, zejména mě vystrašil nefunkční rozpis. Věřím, že ho časem a narůstajícími zkušenostmi nějak vypilujeme, nicméně mám teď před Barum rally ještě větší obavy.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!