12. 5. 2022 18:23 − 4298× − 0

V Otrokovicích se uskuteční první ročník MČR řidičů ZZS

Motoristický sport má poměrně široký záběr, ale i tak se občas objeví novinka.

Trochu z jiného konce než obvykle se k otázce motoristického zápolení postavili pořadatelé zlínské Barum rally, když ve spolupráci se zlínskou záchrankou pořádají zápolení, na jehož konci by měl být dekorováni nejlepší řidiči zdravotnické záchranné služby v České republice.

Asi světově nejznámějším řidičem sanitky je Francouz Didier Auriol, mistr světa v rally z roku 1994, ale i v naších končinách se mezi „saniťáky“ nějaký pilot rally najde. Na předních příčkách se dokázal v dobách největší popularity vozidel Mitsubishi Lancer pohybovat například zlínský Vladimír Barvík, který však již aktivním záchranářem není. Startovní listina nového závodu obsahuje celkem 28 jezdců, vždy po dvou z každé krajské záchranky působící v České republice. Protože si takové povolání vybírají především řidiči se zálibou v rychlé jízdě, není bez zajímavosti, že se na startu objeví 2 jména známé i ze startovních listin klasických rally. Asi nejznámější je olomouckou záchranku reprezentující Ivan Horák s 22 starty za volantem a nyní především jako spolujezdec s dalšími 99 starty. V rally daleko méně zkušeným kolegou je domácí Adam Nedbálek, ale i jejich další kolegové, kteří se objevují na nejrůznějších amatérských podnicích.

Samotný závod nazvaný Mistrovství České republiky řidičů zdravotnických záchranných služeb nebude pouze rychlostním závodem, ale řidiči budou muset ukázat další dovednosti. O rychlost půjde především v disciplíně automobilový slalom a to na trati kterou připravili několikanásobní Mistři ČR Antonín Červenka a David Migdal a jezdci na ní budou bojovat v identických automobilech Opel Corsa 1,2 turbo. Schopnost ovládat sanitní vozidlo budou řidiči předvádět v disciplíně jízda na přesnost, manuální zručnost ve výměně kola na čas a chybět nebude ani test z pravidel silničního provozu.

Celý závod proběhne v areálu společnosti Continental Barum, zejména na zkušební dráze a části parkoviště pro zaměstnance. Začátek je v sobotu 14. května v 9 hodin ráno a vítěz by měl být vyhlášen v 17:30 hodin. Mimo samotného dění závodu bude připraven i doprovodný program, zejména prohlídka záchranářské techniky.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!