13. 5. 2022 22:16 − 2220× − 0

Na Sicílii se radoval nováček

I třetí soutěž italského šampionátu nabídnula zajímavou podívanou a radoval se znovu jiný jezdec.

Před sezónou byly největší šance na vítězství v jednotlivých soutěžích připisovány dvěma jezdcům, kteří spolu o titul bojovali už v minulých letech. Andrea Crugnola navrátivší se do kokpitu Citroënu C3 Rally2 svou roli favorita začal naplňovat beze zbytku, když vyhrál úvodní rally. V druhé soutěži, kterou byla proslulá Rally Sanremo, doplatil na vrtkavé počasí a vítězství mu uniklo mezi prsty. O vlivu počasí na výsledky soutěže ale později bude ještě řeč. Nezávisle na počasí se zatím vůbec nedaří Giandomenicu Bassovi. Jeho dosavadní průběh sezóny trochu připomíná loňskou Crugnolovu a nahrává tak teorii, že Hyundai svým jezdcům na italské půdě zrovna štěstí nepřináší. Podle papírových předpokladů měl oběma ostříleným borcům nejvíce zatápět z početného pole pilotů škodovek Stefano Albertini. Zatím jej ale silně zastiňují dva jeho kolegové v dalších Fabiích Rally2 evo. Damiano de Tommaso sezónu začal druhým místem a v Sanremu dojel i přes velkou krizovku třetí. Fabio Andolfi se pak na tratích, kde v minulosti řádili nejlepší jezdci světového formátu, blýsknul senzačním vítězstvím.

Jedna z rychlostních zkoušek Rally Sanremo musela být zrušena z důvodů pro tuto rally poměrně netradičních. Sněhové vánici. Na samém jihu Itálie sníh nikdo nečekal, ale představa o soutěži v extrémním suchu a horku se rozplynula už během první etapy. Sicílii pořádně zkropil déšt a to pro jezdce znamenalo ještě složitější podmínky než obvykle. Podobně jako před dvěma roky, kdy byla kvůli lijákům soutěž předčasně ukončena dvě zkoušky před cílem, i letos déšť zasáhnul do harmonogramu. Už po pátečním dešti bylo jasné, že se nebude moct odjet ani jeden průjezd nejdelším úsekem nejen sobotní etapy, ale i celé rally. Soutěž tím přišla o celou třetinu své kilometráže. Nejvíce na to doplatil lídr mistrovství Crugnola. Se svým Citroënem sice vyhrál úvodní Power Stage a připsal si maximum bonusových bodů, ale pak na kluzkém povrchu dalších dvou zkoušek odvážnějším soupeřům nestačil a etapu zakončil se ztrátou skoro čtvrt minuty až jako čtvrtý. Kvůli zásahu do harmonogramu ale neměl v sobotu tolik prostoru své manko smazat. K dobrému výsledku měl naopak po první etapě nakročeno Basso, když na třetím místě zaostával jen o 4,3 sekundy. Večerní průjezd úsekem Cefalú dokonale sednul de Tommasovi, který tam přeskočil předchozího lídra rally Andolfiho.

Sobotní ráno posádky přivítalo slunečným počasím a až překvapivě suchou tratí, což se moc nelíbilo vedoucímu de Tommasovi s nastavením Fabie na mokro. I přes tyto komplikace si ale vedení udržel a ještě náskok na Andolfiho navýšil na šest vteřin. Oba úvodní testy opanoval Crugnola a umazal 3,4 sekundy ze své ztráty. Sucho vydrželo i na druhou sobotní sekci, kterou znovu opanoval pilot Citroënu. V průběžném pořadí přeskočil Bassa i Andolfiho a před závěrečnou dvojicí zkoušek ještě potřeboval někde získat 6,2 sekundy. Basso v pátek těžil z náročných podmínek, ale na suchém asfaltu s Hyundaiem opět předvedl hodně matný výkon. Místo na pódiu tak na něho nezbylo a ještě se k němu v závěru začal přibližovat pátý Albertini. Andolfi měl po pátku pozici k útoku na vítězství, ovšem vítěznou formu si ze Sanrema na Sicílii nepřivezl. Od první příčky jej sice dělilo jen 7,7 sekundy, ale to tentokrát stačilo jen na bronzový stupínek. Crugnola v předposlední zkoušce zaváhal, zajel až čtvrtý čas a vedoucímu de Tommasovi nadělil jen 1,6 sekundy. Útok na vítězství mu stejně jako v minulé rally nevyšel a musel se smířit s druhým místem. Vedení v šampionátu si ale i tak udržel. Třetí letošní rally a třetí rozdílný vítěz. Tentokrát se konečně podařilo mladému de Tommasovi dosáhnout na nejlepší výsledek své dosavadní kariéry. Napsat své jméno do kolonky vítězů slavé Targy Florio, to jej musí těšit o to víc.

Stav šampionátu: 1. Crugnola 66,5, 2. de Tommaso 61, 3. Andolfi 43, 4. Albertini 33, 5. Basso 28, 6. Scattolon 23

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!