9. 6. 2022 05:39 − 10630× − 3

Zemřel Oldřich Gottfried

Ve středu 8. června v šest hodin ráno, v den svých dvaaosmdesátých narozenin, zemřela spolujezdecká legenda Oldřich Gottfried.

Všem dobře známá, osobitá až svérázná persona v tom nejpozitivnějším významu slova, a především ohromný profesionál tělem i duší. Svoji poslední sezonu absolvoval ve svých úctyhodných jedenaosmdesáti letech a do poslední chvíle tak předával své zkušenosti všem, kdo o to stál a dokázal rozpoznat jeho kvality.

Svoji rallyovou navigátorskou kariéru v roce 1970 začínal vedle svého celoživotního kamaráda Miroslava Adámka, později slavného okruhového jezdce. Tehdy jeli na voze NSU, se kterým Míra tento víkend jede kopec. Jistě mu tím vzdá hold a věnuje vzpomínku. Zároveň také sbíral zkušenosti s Jiřím Dufkem z ASK Stavby Praha pod taktovkou legendy Viktora Mráze, objevitele mnoha talentů.

Další, a to již čtyři úplné společné sezony, vytvořily veliké celoživotní kamarádství mezi ním a Karlem Trojanem seniorem.

Následně profesně rostl, ale zároveň již pomáhal růst i takovým úctyhodným jezdeckým pojmům, která představují jména Zdeňka Ponce, Josefa Sivíka, Václava Chlustiny, Lea Pavlíka, Václava Pecha seniora, Jana Trajbolda seniora nebo Zdeňka Pipoty…

Během své dlouhé kariéry rovněž pomáhal zasvěcovat do tajů rally řadu dalších jezdců, například Miroslava Abraháma, Otu Zenkla, Štěpána Ládíka nebo Petra Černohorského seniora. Vychovával nejenom jezdce, ale i spolujezdce. Na prvním místě figuruje Vladimír Zelinka, se kterým strávil mnoho výukových hodin, dnů a měsíců na závodech reprezentace ČSSR v zahraničí a zasvěcoval ho do zákonitostí rozpisu.

Kapitola sama o sobě je jeho celoživotní výuková pomoc a přátelství „na západ“ s Antonínem Sedláčkem, žijícím a závodícím jak v Německu, tak v posledních letech také v České republice v rámci závodů historiků. Díky tomu mohli někteří naši závodníci a Oldovi kamarádi v dobách „dávnodivných“ získat nějaké ty potřebné díly z Německa.

Ti všichni a mnozí další čerpali z jeho bezpříkladné a velmi pečlivé přípravy a leckdy tvrdě získaných zkušeností, které doplňoval jedinečným pohledem člověka, který působil také nějaký čas na postu šéfa proslulého závodního týmu JZD Agrokombinát Slušovice.

Jeho další kariera, a to „historika,“ započala vedle dalšího ze svých kamarádů Pavla Valouška seniora a pokračovala přes Oldřicha Ruse, Petra Žáčka a Pavla Maiera až po cílovou fotobuňku, do které ho dovezl celoživotní kamarád Pavel Valoušek senior na Oldově poslední rally, právě v jeho loňských 81 letech. Plánovaný start s Valdou na letošní Rally Teplice již Olda bude sledovat z tribuny nejvyšší.

Odchodem Oldřicha Gottfrieda odešla velká osobnost motoristické scény.

Všichni, kteří jste tohoto svérázného muže znali, věnujte mu prosím vzpomínku a třeba i trochu úsměvu při představě, že jsou s Karlem Trojanem, Janem Trajboldem nebo Zdeňkem Pipotou opět spolu a na nebeských vložkách spolu píší rozpisy.

Rodina Oldřicha Gottfrieda tímto textem vzdává čest jeho památce.

Komentářů celkem: 3
9. 6. 2022 18:31
0 0
Upřímnou soustrast.
opa
9. 6. 2022 19:29
0 0
Ty jeho komentáře nám budou moc chybět. Upřímnou soustrast.

11. 6. 2022 12:54
0 0
Štěpán K.: Je mi upřímně líto, že nás Olda opustil. Nedá se nic dělat. Musíme tam všichni. Na rozdíl od mnohých, však na Oldu zůstávají ty nejhezčí vzpomínky. Kdyby takových jako on bylo víc, tak by bylo na světě lépe. Oldo s Bohem. Byl jsi frajer.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!